ACSI FreeLife

Menu

Dakluik vervangen

Takken, hagel, hitte, zon. Een dakluik is aan tal van belastingen onderhevig. Een ervaren doe-het-zelver kan zo’n luik wanneer nodig zelf vervangen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
dakluik

Dakluiken hebben een zwaar leven. Takken krassen over het plastic, het weer knaagt aan de afdichting. Als een reparatie heel veel werk gaat kosten, doe je er beter aan het luik te vervangen. Dat geeft doe-het-zelvers bovendien de mogelijkheid een dakluik te monteren dat geheel aan hun wensen voldoet.

Opmeten

We laten hier de montage zien van een Remitop Vista van Remis (bij CamperEnCaravanonderdelen verkrijgbaar voor  € 104,95). Om de juiste afmetingen te bepalen, schroef je eerst de binnenrand van het oude dakluik af en meet de uitsparing in het dak. Meet ook de dikte van het dak op. Vervolgens haal je het dakluik helemaal weg en maak je het dak schoon. Daarna kun je inbouwen. Remis levert een boorsjabloon bij het nieuwe dakluik.

Met een boor van 6 millimeter boor je vanaf de buitenkant voorzichtig door het dak. Daarna voel je met een kleine schroevendraaier of er wellicht kabels in de weg zitten. Vervolgens boor je met een boor van 12 millimeter vanaf de buitenkant tot aan de isolatie, en vervolgens maak je het boorgat af vanaf de binnenkant.

Past het dakluik?

Als het dakluik niet in de opening past, dan komt dat vaak doordat de ronding van de hoek anders is dan die van de binnenafmetingen van het dakluik. Een metaalvijl is dan de oplossing.

Breng daarna op het dak butyleenkit aan langs de randen van het gat in het dak om de naad tussen dakluik en dak te dichten. Tot slot schroef je de binnenrand aan het dakluik vast en kaar is kees.

Stappenplan:

 1. Verwijder de binnenrand van het oude dakluik en meet de uitsparing op. Ook de dikte van het dak is belangrijk.
 2. Verwijder het oude dakluik. Dat vereist soms wat spierkracht en je hebt een beitel nodig. Kijk uit dat je het dak niet beschadigt!
 3. Verwijder daarna de restanten kit rond het dakgat met een plastic spatel of heel voorzichtig met een beitel.
 4. Als de grotere restanten kit weg zijn, kun je gaan poetsen. Met een schoonmaakspray en de nodige doekjes haal je al het vuil en de laatste kleefrestanten weg.
 5. Leg het bij het nieuwe dakluik meegeleverde boorsjabloon op zijn plaats en boor met een boortje van 6 millimeter voorzichtig een gaatje. Kijk uit voor stroomkabels!
 6. Boor het boorgat van binnenuit met een boor van 12 millimeter eerst tot halverwege de isolatie uit, en boor vervolgens van buitenaf het gat verder door.
 7. Bevestig op het dak afdichtingstape (bijvoorbeeld Terostat 81) rond het dakluik. Zorg dat de naad naar achteren wijst.
 8. Pas daarna schroef je de binnenrand licht vast en vervolgens steviger tot het geheel mooi vlak tegen het plafond zit.Checklist

Gereedschap en materiaal: dit heb je nodig.

 • Accuschroevendraaier
 • Beitel
 • Metaalvijl
 • Dunne schroevendraaier
 • Boor 6 mm
 • Boor 12 mm
 • Stanleymes
 • Doekjes
 • Plastic cleaner (Weicon)

Tekst en foto’s: MPS, Franz Güntner

Praat mee

Praat mee: Dakluik vervangen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht