Hoe maak je cava?
Het productieproces van cavawijn heeft veel overlap met dat van champagne. Het grote verschil zit ‘m vooral in de druivensoorten waar de wijnen van gemaakt worden. Voor elke wijn is fermentatie nodig; een proces waarbij de wijngistcellen uit de most (vers geperste druivensap) suiker omzetten tot alcohol en kooldioxide. Om cava te maken, worden de druiven twee keer gefermenteerd. Deze tweede keer blijft de wijn wel in de fles zitten en wordt er suiker toegevoegd. Dan blijven de flessen nog voor negen maanden liggen. Ondertussen worden de flessen twee keer per dag een kwart gedraaid. Uiteindelijk krijgt elke fles een kurk en is de cava klaar voor gebruik.
Hoofdproducent Barcelona
Cava is een wijn die voornamelijk in het zuidelijke deel van de provincie Barcelona gemaakt wordt. 85% van deze wijn wordt hier gemaakt. Penedès, een gebied binnen deze provincie, heeft een diepe, kleiachtige kalkbodem. Precies wat de druiven nodig hebben. Een goede bodem in combinatie met voldoende zonlicht zorgt voor een uitstekende oogst.
TestTour komt voorbij
Morgen komen Jan en Mildred nog meer te weten over Cava en volgen ze zelfs een workshop cava maken bij ArtCava. Ga jij kijken? Alle andere belevenissen van de testteams vind je hier.