ACSI FreeLife

Menu

Caravanbedden, welk type past bij jou?

Caravanbedden zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt nog zo’n super de luxe caravan kopen, zonder goede nachtrust heb je er weinig aan. Vergeet niet dat je kampeermiddel ook ’s nachts precies bij je moet passen. En dat valt niet altijd mee.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Caravanbedden_Frans tweepersoonsbed

Elke caravanfabrikant wil de beschikbare oppervlakte optimaal benutten. Dat leidt in de praktijk vaak tot dezelfde indelingen, ongeacht het merk. Hoe hoger de prijs van een caravan, des te luxueuzer de materialen. Maar aan de indeling van de verschillende onderdelen – zitgroep, keuken, sanitair en bedden – verandert niets wezenlijks.

Verschillende indelingen

Een voorbeeld van zo’n beproefde en dus vaak voorkomende indeling zie je bij ultracompacte toercaravans: keuken en toiletruimte aan één kant en een tot bed om te bouwen dinette aan de andere kant. Of de indeling met frans tweepersoonsbed in de lengte en de toiletruimte ernaast. Steeds populairder wordt ook de indeling met twee eenpersoonsbedden, net als typische gezinsindelingen. Wat voor soorten caravanbedden zijn er allemaal?

1. Overdwars bed

Deze plaatsing van het bed zie je vaak in compacte caravans. Zelfs bij opbouwbreedtes van minder dan 230 centimeter kun je nog een bedlengte van ruim 200 centimeter realiseren.

Voordelen: plaatsbesparend, symmetrisch matras en maakt een berging over de gehele caravanbreedte mogelijk.
Nadeel: wie achteraan ligt, moet altijd over de ander heen klauteren.

Aandachtspunten: het ligoppervlak is zelden breder dan 140 centimeter, vaak zelfs smaller. Let ook op de plaatsing van leesspots en legplanken. Kun je de lattenbodem ongehinderd omhoog klappen? Voor- en zijramen kunnen bij bijzonder hoge bedden voor ongewenste inkijk van buitenaf en contact met de kwetsbare rollo’s zorgen.

2. Frans tweepersoonsbed

Overwegend in de lengte geplaatst, voorin of achterin. Meestal bevindt de douche-/toiletruimte van een frans tweepersoonsbed zich naast het voeteneinde.

Voordelen: maakt een grote berging en een open wastafel ernaast mogelijk.
Nadelen: als je aan de kant van de muur slaapt, moet je over de ander klauteren. Daarnaast kom je van binnenuit moeilijk bij de berging.

Aandachtspunten: de afmetingen geven de doorslag, vaak is het bed korter dan 200 centimeter en nog geen 140 centimeter breed. Dikwijls loopt het bed aan het voeteneinde sterk kegelvormig toe, soms al vanaf de helft van de bedlengte.

3. Eenpersoonsbedden

Links en rechts tegen de muur geplaatste eenpersoonsbedden. Vaak pal tegen de voor/achterwand. Ertussen staat een nachtkastje met meestal de optie van een uittrekbare lattenbodem om beide eenpersoonsbedden uit te breiden tot één groot ligoppervlak. Als het sanitair overdwars achter de bedden is geplaatst, kan dat uiteraard niet.

Voordelen: ongehinderd in en uit bed stappen. Twee gescheiden bergingen, vaak voorzien van schuifladen of vakken.
Nadelen: snoepen veel opbouwlengte op. Vaak afwijkende bedlengtes, soms zelfs minder dan 190 centimeter. Meestal is er maar één bedberging van buitenaf toegankelijk via een serviceluik.

Aandachtspunten: hoe breder de matrassen, des te smaller de doorgang.

4. Queensbed

Vrijstaand tweepersoonsbed waar je van beide kanten in kunt stappen, en vanaf het voeteneind. Staat vrijwel altijd voor-  of achterin of in het midden, zelden overdwars tegen de zijwand.

Voordelen: zeer comfortabel in en uit bed stappen. Grote bedberging en kasten en legplanken links en rechts van het ligoppervlak. Groot, ver naar beneden doorlopend zijraam mogelijk.
Nadelen: een queensbed vereist vanwege de vrije ruimte rondom meer plek dan andere bedtypen, ideaal als de opbouw 2,50 meter breed is. Bedberging is niet van buitenaf toegankelijk via een serviceluik.

Aandachtspunten: is het bed groot genoeg? Heb je genoeg ruimte om comfortabel in en uit bed te gaan? Overdwars ingebouwde queensbedden hebben vaak een schuifmechanisme zodat je er overdag makkelijker langs kunt.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

5. Stapelbedden

Twee, soms drie boven elkaar geplaatste bedden in caravans met een gezinsindeling. Vaak overdwars geplaatst, maar soms ook in de lengte tegen de zijwand.

Voordelen: plaatsbesparende oplossing voor de kinderen. Als het onderste bed opgeklapt kan worden, creëer je een garage voor fietsen, een speelplek voor de kids of een eigen plekje voor de hond.
Nadelen: de bedden kunnen maximaal 60 tot 80 kilogram dragen. Het opmaken van bovenste bed wordt dikwijls bemoeilijkt door een vaste veiligheidsreling.

Aandachtspunten: beide bedden moeten makkelijk toegankelijk zijn, het bovenste bed via een ladder. Let op dat het bovenste bed een veiligheidsreling heeft, ook bij een eventueel raam, net als kindvriendelijke verlichting (warmteontwikkeling, losse onderdelen) en dat er nergens scherpe randjes zijn. Bij een opklapbaar onderste bed moet je er goed op letten dat de bagage (bijvoorbeeld fietsen) kan worden gezekerd.

6. Hefbed

Een hefbed is afkomstig uit de camperbranche, maar zie je tegenwoordig ook in caravans van Knaus (Deseo), Bürstner (Premio Plus en Averso Plus) en Hobby.

Voordeel: de plaatsing van een bed boven de zitgroep maakt een zeer compacte indeling mogelijk voor meer dan twee personen.
Nadelen: hoger gewicht, hoger zwaartepunt (waar de rijeigenschappen onder kunnen lijden). Zitgroep is amper bruikbaar als het bed naar beneden is.

Aandachtspunten: gaat het bed probleemloos op en neer? Zit het veilig vast onder het dak? Kun je makkelijk het bed instappen? Leesspots boven het bed moeten altijd worden uitgeschakeld voor het bed wordt opgehesen.

7. Slaapdak

Een afzonderlijk ligoppervlak op de ‘eerste verdieping’, toegankelijk via een uitsparing in het dak. Het bed is omgeven door tentzeil, vergelijkbaar met een buscamper. Slaapdaken zijn te vinden in caravans van LMC en Eriba. Bij de Eriba Feeling zorgt het slaapdak niet alleen voor extra slaapplaatsen, maar is er ook voldoende stahoogte.

Voordelen: twee extra slaapplaatsen, zonder invloed op de indeling. Bij compacte caravans een duidelijke verbetering van het ruimtelijke gevoel en de ventilatie.
Nadelen: dure en zware constructie. Een slaapdak is alleen ’s zomers comfortabel.

Aandachtspunten: gaat het slaapdak soepel open en dicht? Is de vergrendeling veilig? Is het slaapdak makkelijk te bestijgen? Zijn er leesspots en ventilatiemogelijkheden met hor?

Bron: MPS, Tekst: Dieter S. Heinz

Praat mee

 1. B

  Steeds meer zie ik, dat een Frans bed voorin geplaatst wordt. Dat betekent , dat je fietsen eigenlijk niet op de dissel kunt plaatsen, want onder het bed pak je veel weg, de disselbak met gasfles(sen) en reservewiel heeft ook het nodige gewicht. Ik ben erg tevreden over ons Franse bed achterin (Fendt Saphir 495), ook omdat bij Fendt geen fietsdrager achter geplaatst kan/mag worden.

  Reageer
  0
  0
 2. M

  Ik ben op zoek naar een camper met het bed Rechts achterin als je vanuit de cabine naar achter kijkt. Verder nog meer wensen zoals grote koelkast en grote diepvries erboven en een keuken met werkruimte. Vanaf 2016

  Reageer
  0
  0
 3. JS
  Johan Schipper

  Helemaal met c. Snels eens. Let er ook op, hoe breed het bed exact is. Fabrikanten geven nog weleens een te positieve breedte op.
  Hou er rekening mee, dat je met je ellebogen vast tussen de buitenwand en de toiletwand ligt.

  Reageer
  0
  0
 4. Fransbed

  Overwegend in de lengte geplaatst, voorin of achterin. Meestal bevindt de douche-/toiletruimte van een frans tweepersoonsbed zich naast het voeteneinde.
  Deze tekst klopt niet het toilet zit namelijk altijd bij het hoofdeind.

  Reageer
  3
  0
 5. JJ
  Jacobs Joannes

  Ik zou graag meer info hebben betreffende camper matrassen. Ik heb een VW California en ben op zoek naar de meest comfortabele matras die dan waarschijnlijk niet kan blijven liggen tijdens het rijden. Vriendelijk dank.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Caravanbedden, welk type past bij jou?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht