ACSI FreeLife

Menu

Caravan of camper huren of verhuren? Hier moet je op letten

Iedereen wil kamperen dit jaar, en er zijn enorm veel camper- en caravaneigenaren bijgekomen. Dat merkt deelplatform Camptoo ook in de verhuur. In het hoogseizoen dreigt er zelfs een tekort aan campers te ontstaan. Maar hoe werkt dat verhuren eigenlijk? En wat zijn de voordelen?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
bulli_camper verhuren huren

Veel verhuurders zullen het herkennen: Dat gevoel wanneer iemand in jouw camper of met jouw caravan de oprit oprijdt. Met de twinkeling nog in hun ogen. Enthousiast over het uitklapbed, over de zachte kleuren van het interieur, de ruime garage waarin echt alles past.

Precies de dingen waarom jij in eerste instantie verliefd werd op je camper of caravan. Steeds meer camper- en caravaneigenaren ontdekken de deelmarkt: door je bezit met anderen te delen maak je de wereld een klein beetje beter, én levert je huis op wielen ineens geld op.

Het nut van verhuren

Bedenk je eens hoe vaak je een camper op jaarbasis gebruikt. Er zijn geluksvogels die een aantal maanden per jaar op pad zijn met hun camper, maar gemiddeld wordt een camper niet meer dan zeven weken per jaar gebruikt. Door te verhuren staat je camper niet langer onnodig stil, deel je de vrijheid van reizen in een camper met anderen en verdien je een mooi bedrag om zelf op vakantie te gaan. Bovendien hoeven er minder campers geproduceerd te worden omdat ze meer worden gebruikt.

Financiën of persoonlijk contact?

Voor veel mensen zijn de inkomsten een grote drijfveer. Maar wat ook een veel gehoorde reden is, is het persoonlijke contact. Tijdens het verhuren van je camper of caravan zijn er verschillende contactmomenten, zowel vooraf, tijdens en na de verhuurperiode. De huurders vertellen bij de boeking wat hun reisplannen zijn, maken eventueel digitaal of in het echt kennis en komen de camper ophalen bij de verhuurder thuis. Na hun vakantie rijden ze weer je oprit op met een berg aan mooie herinneringen, en worden campingtips en locaties uitgewisseld.

Een camper kopen

Voor veel kampeerders die twijfelen over de aanschaf van een camper of caravan kan de mogelijkheid om te verhuren doorslaggevend zijn. De opbrengsten van je camper of caravan zijn afhankelijk van de leeftijd van je voertuig en het aantal slaapplaatsen. Vaak kun je de kosten die het bezitten van een camper of caravan met zich meebrengt, zoals de stalling, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving, terugverdienen met een aantal weken verhuur per jaar.

Merijn Wierenga - Tonie en Jannette_camper verhuren huren

Gemiddeld verhuren eigenaren hun camper tien weken per jaar via een deelplatform als Camptoo. Sommigen hebben binnen een paar jaar het aanschafbedrag van hun camper terugverdiend, anderen dekken er de kosten mee. Er zijn nu meer dan drieduizend campers en caravans die in Nederland of België via Camptoo worden verhuurd.

Hoe het werkt

Op een camperdeelplatform maak je een account met foto’s en informatie over je camper. Je kunt een heleboel dingen zelf instellen: de minimale leeftijd van de huurders, of er huisdieren of kinderen mee mogen en natuurlijk wat de huisregels in je kampeermiddel zijn. Tip: als je goed van tevoren bedenkt wat je voorwaarden zijn en wat voor soort huurders je zoekt, dan krijg je alleen aanvragen die bij jouw voertuig passen.

De verhuurder bepaalt zelf de prijs en beschikbaarheid van de camper of caravan, Camptoo zorgt voor de contracten, veilige betaling en het bereiken van geïnteresseerde huurders. Jij houdt zelf de controle over wie je kampeermiddel huurt. Tip van verhuurder Ruud: “Zorg voor mooie foto’s die niet alleen de camper laten zien, maar ook de sfeer als de camper op een camping staat. Huurders willen graag zien wat ze kunnen beleven met het voertuig, niet alleen met de praktische zaken.”

Hoe maak je de camper verhuurklaar?

Belangrijk is dat je een goede verhuurverzekering afsluit, zodat je camper of caravan ook tijdens de verhuurperiode gedekt is, het liefst met pechhulp. Mocht er dan iets gebeuren, dan zijn je huurders verzekerd van directe hulp en jij van een goede afloop. Voor de verhuur is het handig als je een handleiding hebt waarin de belangrijkste onderdelen van je kampeermiddel staan beschreven. Natuurlijk leg je het een en ander uit tijdens de overdracht, maar vaak vinden huurders het toch fijn om het naderhand nog eens rustig na te lezen. Je geeft de camper of caravan schoon mee, eventueel met beddengoed en inventaris.

Leerproces

Tijdens het verhuren van je camper of caravan zul je er achter komen wat werkt en wat niet werkt, en vooral: wat je fijn vindt. Daarop kun je jouw advertentie helemaal inrichten. Huurders komen vaak terug met leuke tips, die het voor toekomstige vakantiegangers nog gemakkelijker maken. Zo wordt het delen van je camper of caravan steeds makkelijker, en steeds leuker.

Lees verder

Wil je weten hoe het echt bevalt om je caravan of camper te verhuren? In ACSI FreeLife 4-2021 lees je het hele artikel en delen drie ervaringsdeskundigen hun verhaal.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Caravan of camper huren of verhuren? Hier moet je op letten

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht