ACSI FreeLife

Menu

Caravan achter een camper, jawel het kan

Kopen we een caravan of kiezen we voor de vrijheid van een camper? We hebben een verrassend antwoord op die vraag: neem ze gewoon allebei. De voordelen zijn namelijk legio.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
caravan achter de camper

Het is zeker nog geen gemeengoed, maar je ziet het steeds vaker op de weg: achter een compacte camper hangt ook nog een caravan. Niet uit noodzaak, maar gewoon, omdat het kan.

Eigenlijk is het al een oud thema, maar gezien de huidige trend bij bestelwagens – de verkopen daarvan zijn met 20 procent gestegen – is de mogelijkheid heel reëel geworden. Tijd dus om na te denken over de perfecte symbiose tussen beide kampeermiddelen.

Bestelwagen en buscamper in één

Bestelwagens worden steeds vaker gebruikt als dagelijks vervoersmiddel, als gezinsauto of om materiaal te transporteren. En op vakantie doen ze dan dienst als camper. Voor gezinnen is zo’n buscamper echter meestal te klein en dus is er meer leefruimte nodig. Een grote voortent ligt dan voor de hand, maar een caravan biedt nog veel meer voordelen.

Een duidelijk praktisch voordeel: het bestelbusje kan over gewone stoelen beschikken en slechts een Spartaanse kampeeruitrusting aan boord hebben. Pas na aankomst op je (tijdelijke) bestemming kun je die in gebruik nemen, of zelfs inbouwen met het materiaal dat je in de caravan erachter vervoert.

Geïmproviseerde camper

Je kunt je in de geïmproviseerde camper bijvoorbeeld beperken tot een ligoppervlak en noodkeuken. Het sanitair zit in de – al dan niet compacte – caravan. Die heeft bovendien extra bedden aan boord. Op de vakantiebestemming beschikt een gezin zo over een basiskamp en een mobiele eenheid.

In de praktijk

Hoe gaat dat reizen met twee kampeermiddelen nu in de realiteit? Tijdens meerdere trips hebben we de camper-caravancombinatie zelf uitgeprobeerd, en ook spraken we met diverse ervaringsdeskundigen. Eén van hen is Fendt-woordvoerder Herbert Maurenbrecher, al jaren overtuigd liefhebber van een caravan achter zijn buscamper. Hij rijdt zelf met een Pössl en daarachter hangt hij – uiteraard – een Fendt-caravan.

“Voor Wilma en mij is er geen betere oplossing denkbaar”, zegt Herbert. “We gebruiken de Pössl voor korte trips naar tentoonstellingen en als we langer weg willen, laten we de caravan gewoon onbemand op de camping staan en slapen we intussen in de buscamper.” Op de camping zelf overnacht het echtpaar altijd in de caravan. “Die heeft de perfecte indeling voor twee personen.”

Combinaties op een rijtje

Jammer hé dat het verhaal al eindigt. Gelukkig hebben we ook een uitgebreide versie van dit verhaal. In ACSI FreeLife 5-2018 lees je het complete verhaal en stellen we je voor aan een aantal caravan-camper-combinaties.

bestel magazine

Praat mee

 1. HA
  Harry Aalbers

  Wat een onzin! natuurlijk kan het, bij het circus en de kermis doen ze het al jaren!
  Wel leuk als dit de camping opkomt?

  Reageer
  0
  1

Praat mee: Caravan achter een camper, jawel het kan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht