ACSI FreeLife

Menu

Camper schoonmaken voor gevorderden

Wil jij je camper echt grondig schoonmaken? Dan heb je wel iets meer nodig dan een spons en een emmer sop. Schoonmaakprofessionals helpen jou vooruit en vertellen je hoe jij zelf stap voor stap je camper kan laten shinen als nieuw.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
camper schoonmaken, bron ProMobil
Camper schoonmaak

Februari is een mooie maand om je camper schoon te maken. Maar let op, de camper voor de deur inzepen is onpraktisch en bovendien niet goed voor het milieu. Daarom adviseert Kärcher-deskundige Alexander Kendel je om een autowasstraat te bezoeken.

Vermijd krassen

Hier zet je de camper in een zelfbedieningsbox met verschillende wasprogramma’s. Het is belangrijk dat voordat je met de reinigingsborstel aan de slag gaat, je het voertuig altijd eerst met water moet afspuiten. Op deze manier vermijd je beschadigingen en krassen door vastzittende zandkorrels.

Nooit vanaf een ladder

De verleiding is groot om met de hogedrukreiniger in de hand de ​​ladder op te gaan om het dak schoon te maken. Dit wordt echter absoluut afgeraden. De terugslag van het apparaat is erg gevaarlijk, de ladder zou kunnen kantelen. Een steiger die op sommige wasstations beschikbaar is biedt uitkomst.

Als je echter alleen een ladder tot je beschikking hebt, breng dan het reinigingsschuim aan, borstel het dak en spoel vuil en schuim af met een lagedrukslang. En klaar is Kees. Tijdens het gehele reinigingsproces is het aan te raden een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.

Wasstraat voor vrachtwagens en bussen

Als je zelf de handen liever in de mouwen houdt, rij dan naar een wasstraat voor vrachtwagens en bussen. Lees voordien wel eerst de informatie van de camperfabrikant, niet elk model is geschikt voor de wasstraat. Problemen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen bij ramen en afdichtingen of door dakconstructies.

Als het gebruik van een wasstraat is goedgekeurd door de fabrikant, is het ook van essentieel belang om te controleren of de aan de zijkant gemonteerde luifels er tegen bestand zijn. Informatie hierover wordt verstrekt door de exploitant van de wasstraat. Er zijn bijvoorbeeld speciale programma’s in wassystemen waarbij je de borstelrol voor dakreiniging kan uitschakelen.

Het reinigen met mobiele hogedrukreinigers werkt net als in een wasbox. Check wel even met de exploitant of het gebruik van eigen apparatuur en schoonmaakmiddelen is toegestaan, om problemen met de opvanginrichting van het vuilwater te voorkomen.

Pas op de laklaag

Wees extra voorzichtig bij het gebruik van een hogedrukreiniger bij de buitenkant en de ramen. Zo hebben campers met poedercoating slechts een dunne laklaag van maximaal 40 micrometer (auto’s tot 140 micrometer). Bovendien is de laklaag van de voertuigen vaak al uitgedund. Voor de duidelijkheid, 1 micrometer staat gelijk aan een duizendste deel van een millimeter.

Om schade door de drukstraal te vermijden, moet een minimale afstand van dertig centimeter worden aangehouden. Voor het reinigen van acrylvensters is het gebruik van een borstel helemaal niet nodig. Het beste resultaat bereikt je door het gebruik van speciale reinigingsmiddelen en keukenrollen.

Ter bescherming van de luchtkanalen van de koelkast breng je de winterafdekkingen aan. Voor velgen zijn speciale schoonmaakmiddelen en een lagedruk rondborstelhulpstuk verkrijgbaar.

De wasstraat, stap voor stap

Laat jij je camper binnenkort grondig schoonmaken? Hieronder vertellen we hoe een professionele schoonmaker stap voor stap te werk gaat.

 1. De camper wordt grondig afgespoten.
 2. Na het afspuiten met schoon water, wordt het reinigingsschuim gelijkmatig dun aangebracht. De truc: minder is meer. Zo hecht het schuim langer aan de camper. Na korte inwerking lost het vuil gemakkelijker op.
 3. Schuim de buitenkant in. Ook bij gebruik van een draagbare hogedrukreiniger het reinigingsschuim gelijkmatig dun aanbrengen. Laat het schuim niet drogen. Daarom per zijde inschuimen en met de hogedrukreiniger afspuiten.
 4. Het oppervlak wordt grondig gereinigd met de schuimborstel. Je werkt van beneden naar boven. Zo voorkom je dat het weglopende schuim het zicht belemmert en er zo vuil achterblijft.
 5. Vlakken afborstelen. Bij gebruik van een schoonmaakborsteltje moeten de acrylruiten worden overgeslagen om krassen te voorkomen. Voor het reinigen van de ramen worden speciale schoonmaakmiddelen en een keukenrol gebruikt.
 6. Helder resultaat. Gebruik water om reinigingsschuim en vuil volledig van de camper af te spoelen. Voorkom reststrepen door zorgvuldig te werk te gaan.
 7. Grondig afspuiten. Spuit schuim en vuil weg met de draagbare hogedrukreiniger. Om schade aan de buitenkant van de camper te voorkomen, moet een minimale afstand van dertig centimeter tussen de spuitkop en het oppervlak worden aangehouden.
 8. Wielreiniging. Sproei speciale velgenreiniger op de velgen. Na een korte inwerktijd lost het sterkste vuil vanzelf op en loopt het naar beneden, enigszins roodachtig verkleurd.
 9. Voor het reinigen van de spaakspleten is een ronde borstel geschikt die op lage druk werkt. Gebruik de hogedrukreiniger in geen geval om de wielen af ​​te spoelen

Hoe (vaak) maak jij je camper schoon?

Hoe vaak neem jij je camper onder handen voor een grondige schoonmaakbeurt? ACSI FreeLife is reuze nieuwsgierig hoe jij dat doet. Deel hieronder jouw ultieme schoonmaaktip.

Bron: MPS, Tekst: Ingo Köcher

Praat mee

 1. CM
  Camper NO-MAD

  Weten jullie dat er een compleet en actueel overzicht is van camperwasgelegengheden in Nederland, België en Duitsland (langs de NL/B grens)?
  Je vind je hier:
  -www.no-mad.nl/camperwasplaatsen-in-nederland/
  -www.no-mad.nl/camperwasplaatsen-in-belgie/
  -www.no-mad.nl/actuele-lijst-van-camperwasplaatsen-in-nabij-duitsland/

  Reageer
  0
  0
 2. FT
  Frank Twilhaar

  Sowieso nooit een schuimborstel van de wasstraat gebruiken, dan kan je net zo goed schuurpapier gebruiken. En altijd van boven naar onder werken, dus niet andersom zoals in het item beschreven, want dan loopt je smerig water over je net schoongemaakte deel.

  Reageer
  1
  0
 3. ND
  Nico Donders

  Ik maak elk jaar 1x onze camper schoon door met een zachte borstel en auto shampoo te wassen.
  Eerst spuit ik de camper in met Dasty ontvetter van de Wibra.
  Daarna wassen met auto shampoo.
  Tijdens een reis regelmatig de camper bijhouden met water en Dasty.
  Nooit problemen.

  Reageer
  5
  2
  1. H

   Ik zou onderweg nooit Dasty gebruiken. Dat is nogal aggressief spul. Wel thuis en inderdaad daarna met was of shampoo beschermen.

   Reageer
   0
   0
  2. T

   Is Dasty van de wibra niet te agressief voor de lak?

   Reageer
   2
   0
 4. hs
  harry schuring

  in principe na elke reis in een wasbox (niet na een weekend met droog weer)
  insecten van de voorkant weghalen doe ik bij langere reizen ook wel eens onderweg

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Camper schoonmaken voor gevorderden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht