ACSI FreeLife

Menu

7 tips: voorkom voedselvergiftiging

Het laatste waar je op de camping op zit te wachten, is een voedselvergiftiging. Maar juist tijdens een kampeervakantie ligt dit risico op de loer.

Auteur
Marieke Kramer
Datum
ReactiesReageer
voedselvergiftiging

Vooral op warme, zomerse dagen vermenigvuldigen ziekmakende bacteriën zich razendsnel. Gelukkig kun je de kans op een voedselvergiftiging op de camping flink verkleinen door goed op te letten bij het bewaren en bereiden van je eten. Op Gezondheidsnet.nl vonden we tips om voedselvergiftiging tijdens het kamperen te voorkomen.

Alle tips op een rij: uitgebreid

Tip 1

Bewaar je etenswaren goed gekoeld!

Vleeswaren, vis en zuivel moeten onder de 7 °C bewaard worden. Gebruik een elektrische koelbox, of een koelkast of koelkluis van de camping. Een koelbox met koelelement is meestal niet koel genoeg.

Tip 2

Verpak rauw vlees en vleeswaren goed, zodat eventuele bacteriën niet op andere levensmiddelen terechtkomen.

Let ook goed op als je vlees laat ontdooien in een koelbox. Er komt dan vocht uit het vlees dat op andere etenswaren terecht kan komen.

Tip 3

Rauw vlees of vis kun je het best dezelfde dag opeten of bereiden. Bereid vlees is langer houdbaar.

Hamburgers kun je bijvoorbeeld meteen bakken nadat je ze gekocht hebt. Kip voor op de barbecue kun je voorkoken in bouillon of marinade. Dat smaakt uitstekend en je weet dat de kip echt gaar is. Bevroren vlees moet je direct klaarmaken als het ontdooid is.

Tip 4

Doe je boodschappen bij een winkel die je vertrouwt.

Koop verse producten bij een winkel waar de levensmiddelen goed gekoeld zijn.

Tip 5

Voorkom besmetting bij het barbecueën: laat vlees lang genoeg garen en bewaar geen rauw vlees in de volle zon.

Ziekmakende bacteriën zoals salmonella en campylobacter vermenigvuldigen zich snel in een warme omgeving. Houd rauw en bereid vlees dus goed uit elkaar.

Tip 6

Gebruik schone theedoeken en snijplanken. Was iedere dag af met een heet sopje.

Als het warm is, moeten je keukendoeken en keukengerei goed schoon zijn. Het is aan te raden elke dag af te wassen met heet sop en een afwasborstel (een spons is minder schoon). Probeer je theedoeken iedere dag te wassen.

Tip 7

Zorg dat je insecten, zoals mieren en vliegen, zoveel mogelijk weg houdt bij je levensmiddelen.

Bewaar je levensmiddelen, borden en bestek in afsluitbare kastjes.

Praat mee

Praat mee: 7 tips: voorkom voedselvergiftiging

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht