ACSI FreeLife

Menu

10 jaar FreeLife: Kamperen is Vrijheid

ACSI FreeLife bestaat 10 jaar. Daarom stellen we 10 vragen aan beroepskampeerders. In deze allereerste editie spreken we Ramon van Reine. Hij is al veertig jaar verbonden aan ‘zijn’ ACSI. Eén van de mijlpalen is de geboorte van ACSI FreeLife magazine. We praten met Ramon over zijn visie op kamperen – 10 jaar geleden, nu én in de toekomst.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
fam van Reine 2016 b e1700728236980

1. Wat is jouw definitie van kamperen?

“Kamperen is voor mij een synoniem voor vrijheid. Gaan en staan Waar je wilt. Avontuur en buiten zijn. Het is fantastisch om via onze gidsen een plek te vinden die bij jou past. Het grootste voordeel vind ik daarbij dat je alles thuis inpakt en weer uitpakt. Geen gesjouw met koffers en toch altijd alles bij je hebben.”

2. Hoe stond je er tien jaar geleden bij?

“Grotendeels hetzelfde, maar ik heb vooral de faciliteiten op campings om me heen zien veranderen. mobilhomes, chalets, safaritenten en boomhutten. Ik vind dat prima ontwikkelingen, zolang ze niet overheersen. En het heeft een toegevoegde waarde. Er zijn veel opties om iets te huren wat bij je past, terwijl je toch de sfeer van een camping kunt proeven. Daarnaast zijn er door de coronamaatregelen vaak sanitaire faciliteiten voor privégebruik geplaatst op toerplaatsen. Mensen stellen comfort op prijs en willen daarvoor betalen.”

3. Hoe kampeer je nu?

“We zoeken graag kleinere campings op bij het water. Dat doen we met onze tweede Eriba Nova-caravan.”

eribanovalight
Op pad met de Eriba Nova

 

4. Wat zijn je favoriete bestemmingen?

“Zuid-Europese landen: Frankrijk, Italië en Spanje. Voor de sfeer, maar vooral ook voor de fantastische keuken. Schotland en Scandinavië zijn natuurlijk ook mooi, maar dan ga je echt voor de natuur.”

5. Aan welke herinneringen denk je graag terug?

“Die ene keer dat ik via Lourdes richting de Pyreneeën reed om daar te wandelen met mijn jongens. We beklommen een col en uiteindelijk troffen we een steile rotswand vol met nesten van jonge, witte gieren. Dat was een onvergetelijke ervaring.”

IMG 3837 e1700728210951

6. Hoe ziet jouw ideale kampeersetting er over tien jaar uit?

“In Europa blijf ik trouw aan de caravan. Een camper blijft toch lastig als je bijvoorbeeld ’s avonds even ergens wil eten. ‘Maar je kunt toch ook de fiets pakken’, hoor ik regelmatig. Ik zie ons dat niet zo snel doen. De ervaring leert ons dat veel wegen toch gevaarlijk zijn, niet verlicht of niet geschikt om te fietsen. In Amerika en Canada is een camper ideaal. Daar zijn ze erop ingesteld. Je kunt er vanaf een camperplek zo op de bus stappen.”

7. Welke gemiste kansen op kampeergebied zie je nog om je heen?

“Veel campings zouden nog meer in kwaliteit kunnen investeren, zoals in de energietransmissie om elektrische auto’s op te kunnen laden. Dat is een investering waarmee je je kunt onderscheiden. Elektrische auto’s zijn steeds beter in staat om een caravan te trekken. Er komen betere accupakketten en
steeds meer campings investeren in laadmogelijkheden. In 2030 is de elektrische auto als caravantrekker normaal geworden. Het zou een gemiste kans zijn als je niet meegaat in die klimaatambities.”

8. Wat vind je een mooie ontwikkeling in de afgelopen tien jaar?

“Glamping. Dertien jaar geleden waren we één van de eersten met onze SunLodge safaritenten van Suncamp. Het zit tegen het echte kamperen aan, maar lodges bieden wel het nodige comfort. Het is een verrijking op kampeergebied: het gevoel van een tent met de luxe die je thuis gewend bent.”

9. Hoe ziet kampeerjaar 2024 er volgens jou uit?

“vermoedelijk wordt 2024 een topseizoen. Kamperen is door corona enorm toegenomen. Op een camping vind je de ruimte die in een hotel niet mogelijk is. Ook de verkoop van caravans en campers is enorm gestegen. Kamperen is voor velen een ontdekking geweest. Veel mensen wisten niet wat campings te bieden hebben. Het outdoor leven en reizen met een buscamper zijn hipper geworden
onder jongeren.”

10. Hoe ziet kamperen er in de toekomst uit?

“Campings blijven verbeteren, vooral op het gebied van kwaliteit. Natuur, duurzaamheid en vrijheid worden steeds belangrijkere thema’s. Die passen in een mooie toekomst voor het kamperen.”

Praat mee

Praat mee: 10 jaar FreeLife: Kamperen is Vrijheid

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht