ACSI FreeLife

Menu

Wegdromen over Wallonië op Rocher de Falize

testtourWandelen door het Waalse heuvellandschap naar uitzichtpunt Rocher de Falize met als afsluiter een bezoek aan een lokale brouwerij. Daar kan je Eric en Inez voor wakker maken. Redacteur Sander sluit maar wat graag aan.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Uitkijkpunt Rocher de Falize

Zo gauw je op de doorgaande weg tussen Malmedy en Stavelot linksaf slaat richting Bellevaux, komt de rust je tegemoet. Een verlaten, kronkelend weggetje leidt je richting brouwerij en brasserie Bellevaux. In deze omgeving maken Levensgenieters Eric en Inez eerst een wandeling. Na een rondje van twee en een half uur zijn ze terug bij de parkeerplaats van de brouwerij. “Het was een heerlijke wandeling”, glundert Inez.

Uitzichtpunt als eerste beloning

“We begonnen met mist, maar gelukkig trok het steeds verder op. Toen we bij uitzichtpunt Rocher de Falize aankwamen, was het opnieuw mooi weer en keken we prachtig uit over de omgeving.” De uitgestippelde wandelroute Rocher de Falize leidt je naar het gelijknamige uitzichtpunt met overhangende rotsen én de vergelijkbare Rocher de Warche. Om bij dat laatste uitzichtpunt te komen, steek je de E42 over. Hiervandaan kijk je uit over de rivier de Amblève, beter bekend als de Warche-vallei.

 

Dan nu Erics echte beloning

Na 9 kilometer wandelen en 160 hoogtemeters zit Eric al te watertanden. “Inez is niet zo’n bierliefhebber, dus ik heb gisteren al afgesproken dat zij terugrijdt. Goed geregeld, hè.” Voordat het zo ver is, krijgen de levensgenieters uit Markelo een uitgebreide rondleiding in en rondom de lokale brouwerij van Bellevaux, die jaarlijks zo’n 120.000 liter produceert. De Nederlandse apotheker Wil Schuwer gaf zijn praktijk ervoor op. Inmiddels heeft zijn zoon Tom de regie over de brouwketels overgenomen.

Niet alleen maar bier

Aan zijn tongval is nauwelijks nog te horen dat hij is opgegroeid in Waalwijk. Tom spreekt als een Vlaming met een licht Frans accent die zo nu en dan moet zoeken naar de Nederlandse vertaling. Op zijn vierde emigreerde het gezin richting Bellevaux. Sinds zijn veertiende bezoekt hij samen met zijn vader andere brouwerijen om inspiratie op te doen. Inmiddels schuiven er niet alleen flesjes bier over de lopende band in Bellevaux. Op de drankkaart staan tegenwoordig ook vijf soorten frisdrank: ginger ale, tonic, ice tea, cassis en mojito.

Cappuccino-bier

Voor Tom is niets te gek qua smaak en ingrediënten. “Ik probeer van alles uit. Soms mislukt dat, zoals cappuccino-bier, maar dat hoort erbij. Milkshake-bier is ook nooit gelukt, daar heb ik maar een rode IPA (Indian Pale Ale, is een bittere biersoort, red.) van gemaakt.”

Daarnaast brouwt Bellevaux allerlei gelimiteerde edities. “Dan plaatsen we een oproep op onze sociale media met de vraag welke smaak terug moet komen. In totaal hebben we al twintig biersmaken ontwikkeld.“ Toch moet de brouwerij zeker niet te veel groeien als het aan Tom ligt. “We werken zo lokaal mogelijk, zodat we aan het einde van de dag met een busje de kratjes kunnen bezorgen bij het café om de hoek.”

 

Voor Erics bierkelder

Bij bierliefhebber Eric valt vooral de blonde versie in de smaak. “Dat is echt een fris biertje wat niet te zwaar op de maag ligt. Ik heb thuis een bescheiden bierkelder, dus ik koop nog mooi een sixpack voor thuis.” In dat pakket zitten de vier voornaamste smaken: Blonde, Brune, Blanche en de Malmedy Triple. En Inez, die is blij met de Bellevaux Cassis.

Bier met een Bellevaux-kaasje

Brouwerij Bellevaux organiseert niet alleen rondleidingen en proeverijen op het terrein. In de brasserie en op het terras kan je ook kleine gerechten bij je biertje bestellen, zoals het Bellevaux-kaasje. In de bijbehorende winkel zijn de verschillende Bellevaux-bieren én streekproducten te koop.

Bekijk de video

Benieuwd naar Tom de brouwer en zijn brasserie bovenop de heuvel? Bekijk dan de video die je hierboven kunt aanklikken.

Meer zien van de TestTour in Wallonië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Wegdromen over Wallonië op Rocher de Falize

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht