ACSI FreeLife

Menu

Maak kennis met het Wallonië van de TestTour 2022

ACSI FreeLife TestTour 2018Voor fietsers en wandelaars is Wallonië een walhalla. Toch heeft de zuidelijke helft van België veel meer te bieden dan dat. Tussen de glooiende heuvels stikt het van de pittoreske plaatsen en bezienswaardigheden. En je kunt er overal heerlijk eten en drinken. Een korte kennismaking met de oostelijke provincies Luik en Luxemburg.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour 2022 Wallonië_testteam Levensgenieters Eric en Inez

Wie via de A2/E25 Wallonië binnenrijdt, moet vlak voor Luik maar eens de E42 aanhouden richting Verviers. Pak afrit Eupen, volg de N68 richting Malmedy en je waant je meteen in het verre buitenland. Deze doorgaande weg dwars door de naaldbossen van de Hoge Venen is de ideale toegangspoort naar Wallonië.

Alhoewel het zonde is om op deze route niét te stoppen bij een van de parkeerplaatsen – zoals Baraque Michel – waarvandaan je de weidsheid en rauwe leegte van deze ongerepte hoogvlakte pas echt leert kennen. Wandelschoenen aan en de bossen in.

Pareltje uit de middeleeuwen

Bij Malmedy en omgeving maakt het plateaulandschap van de Hoge Venen plaats voor een ruiger en heuvelachtig uitzicht.  Wie graag wandelt en uitzichtpunten opzoekt, mag Rocher de Falize niet overslaan. Met een beetje weergeluk tuur je hiervandaan kilometers ver over het Ardennenlandschap.

Ten noordoosten van Malmedy stuit je op twee goed bewaarde pareltjes. Het kronkelige meer van Robertville leent zich perfect voor een kanotocht, of een vaartocht met een elektrisch bootje voor de stille genieters. Vlak bij dat meer ligt in de bossen van Ovifat een middeleeuws kasteel verscholen, Château de Reinhardstein. Het kasteel is nog volledig intact, net als de vele schatten zoals wapens en amputatie-instrumenten, die je binnenin tegenkomt.

TestTour 2022 Wallonië

Belgisch Luxemburg

We rijden verder door naar het zuiden en verruilen de provincie Luik, de thuisbasis van testteam Levensgenieters, voor de thuisprovincie van testteam Actievelingen: Luxemburg. Voor de duidelijkheid, dit is dus niet het land maar de Waalse provincie Luxemburg.

In plaats van glooiende en beboste natuurgebieden stuit je in Famenne-Ardenne Geopark op rotswanden, kalkstenen en grotten (met ondergrondse rivieren). Dit Unesco-natuurgebied strekt zich uit over acht gemeentes waaronder Durbuy, Hotton en Rochefort.

Het is niet verwonderlijk dat Famenne-Ardenne geliefd is onder adrenalinesporters. Met mooi weer zijn de rivieren als de Lesse, Ourthe en de Sûre ook geschikt voor staand peddelen, oftewel suppen.

Slag om de Ardennen

Voor de stadjeshoppers kom je hier heel wat onbekende pareltjes tegen. Denk bijvoorbeeld aan Rochefort, waar het gelijknamige trappistenbier wordt gebrouwen, en de Europese hoofstand van de jacht: Saint-Hubert. Dit stadje van ruim vijfduizend inwoners ligt midden in de bossen en is vernoemd naar de heilige Hubertus, de patroon van de bossen, het wild en de jacht. Vlak bij Saint-Hubert ligt een andere parel met vakwerkhuizen en een plaatselijk kasteel: Mirwart.

Als je dan toch in Belgisch Luxemburg bent, moet je zeker even tijd vrij houden voor een geschiedenisles over de Slag om de Ardennen in het oorlogsmuseum van Bastenaken (Bastogne). Het interactieve museum met authentieke uniformen en voertuigen is bijna het hele jaar door geopend.

Lees en bekijk de belevenissen van de actievelingen en levensgenieters

Nieuwsgierig naar de belevenissen en testervaringen van testteam Actievelingen en Levensgenieters? Houd de pagina ACSIfreelife.nl/testtour2022-wallonie dan scherp in de gaten.

Praat mee

Praat mee: Maak kennis met het Wallonië van de TestTour 2022

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht