ACSI FreeLife

Menu

Mountainbiken over de Parenzana-route

testtour Als het even kan, trekken Alie en Nellie er op de fiets op uit. Thuis op Urk staan dan ook verschillende tweewielers in de schuur, waaronder racefietsen en mountainbikes. In Istrië volgen de actievelingen de Parenzana-route, die over een voormalige spoorlijn door de groene heuvels slingert.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Mountainbiken over Parenzana-route

Startpunt van de Parenzana-route is het pittoreske kunstenaarsdorpje Grožnjan in het Istrische binnenland. We  leggen vandaag twintig kilometer af over de gruizige paden waar vroeger een smalle spoorlijn lag. Een klein deel van de route die In totaal 123 kilometer lang is en loopt van Triëst in Italië, via Slovenië naar Poreč, dat ongeveer halverwege Istrië aan de kust ligt.

Fietsen over de Parenzana-route
Het kunstenaarsdorpje Grožnjan is op zich al reden om even in de remmen te knijpen

 

Bruggen en viaducten

“Dit is wel het mooiste deel van de route”, legt gids Andrea uit. “Zo komen we door zes tunnels en over vier viaducten en verschillende bruggen. De hele Parenzana-route is geschikt voor zowel onervaren als geoefende mountainbikers. Ervaren mountainbikers kunnen de hele route gemakkelijk afleggen in een dag, maar de meeste mensen doen er twee of drie dagen over of fietsen hem net als wij in delen.”

Fraaie vergezichten

Al snel nadat we offroad de afdaling hebben ingezet, komen we door de bijna 180 meter lange, verlichte Kalcini-tunnel. De doorgang ligt op het hoogste punt, 293 meter, van de gehele Parenzana-route. Het is zelfs zonde om in volle vaart in een paar uurtjes over de paden te suizen, want de route is een aaneenschakeling van fraaie vergezichten. We kijken uit over het historische dorpjes, uitgestrekte bossen, wijn- en olijfgaarden en in de verte doemt de Adriatische Zee op.

Parenzana-route Kroatië
Zonde om niet te stoppen onderweg om de fraaie uitzichten te bewonderen

 

Smalspoortrein Parenzana-route

Tussen 1902 en 1935 ging de smalspoortrein ons met 25 kilometer per uur voor op onze route, vertelt gids Andrea onderweg. De trein vervoerde niet alleen passagiers, maar ook wijn, olijfolie, steenkool, hout en kalk en had zo een belangrijk aandeel in de economische ontwikkeling van Istrië. De hele Parenzana-route voert 13 kilometer door Italië, 32 kilometer door Slovenië en 78 kilometer door Kroatië. Door de rotsachtige paden is de route alleen geschikt voor mountainbikers en wandelaars.

Fietsen in Kroatië
Trappen door groen niemandsland

 

Fiets & Bed

Langs het hele traject vind je ‘bike&beds’, restaurants en konoba’s (taveernes). Ook is het op verschillende, met de auto bereikbare plekken langs de route mogelijk om mountainbikes te huren. De dieptes tussen de heuvels overbruggen we over smalle bruggen en viaducten. Het moet aan het begin van de vorige eeuw een waar bouwkundig huzarenstukje zijn geweest om deze in dit groene niemandsland aan te leggen. Meer informatie daarover is te vinden in  het Parenzana-museum in Livade, onze eindbestemming van de tocht.

Parenzana-route in Istrië
Heuvelachtig Istrië is wel wat anders dan de vlakke Urkse polder

 

Pasta met truffels

Tegen zonsondergang wanen we ons op twee wielen in een caleidoscoop van kleuren, voordat de omringende heuvels zich langzaam in duisternis hullen. Voor Alie en Nellie een heel ander decor dan de fietsroutes die ze op en in de buurt van Urk gewend zijn.

Alie en Nellie zijn na de adembenemende Parenzana-route wel toe aan een bord pasta met truffels. Naar verluidt rijkelijk te vinden in de omringende bossen, in het plaatselijke restaurant. “De tocht was goed te doen en we hebben echt genoten van de mooie vergezichten onderweg”, blikt Nellie terug. “Thuis mountainbiken we ook veel, maar de Noordoostpolder is natuurlijk erg vlak.” “We gaan wel eens naar de Veluwe, maar dit landschap zien we eigenlijk nooit”, vult Alie aan. “Dit is wat je wilt hebben als je gaat mountainbiken!”

Wil je meer weten over Alie en Nellie van team Actievelingen? Bekijk de video die je hierboven aan kunt klikken. Op ons YouTube-kanaal kun je alle video’s van de TestTour in Kroatië bekijken.

Praat mee

Praat mee: Mountainbiken over de Parenzana-route

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht