ACSI FreeLife

Menu

Maak kennis met het Istrië van de TestTour 2022

ACSI FreeLife TestTour 2018Tijdens de ACSI FreeLife TestTour 2022 Kroatië toeren vier teams met caravan of camper door Istrië, de meest noordwestelijk gelegen regio van het land op zo’n 1.400 kilometer van Nederland. Het grootste schiereiland van de Adriatische Zee ademt een mix van mediterrane charme, een rijke historie en fraaie natuur.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
ACSI FreeLife TestTour 2022_Kroatië_Istrië

Of je nu Cultuurliefhebber, Levensgenieter, Actieveling of Beginnend Camperaar bent, Istrië heeft alles in huis. De regio zit boordevol historie en veel oude culturen hebben er hun sporen nagelaten. Tegelijkertijd proef je de levendige energie en de gastvrijheid van een jong land.

Toeren door Istrië betekent ook een reis vol contrasten. Van de rust in de groene heuvels van het binnenland tot de soms wat overweldigende schaal van toeristische faciliteiten aan de kust. Maar waar je ook bent, adembenemende vergezichten naar de kristalheldere zee met zijn talloze verborgen strandjes zijn nooit ver weg. De komende maanden volgen we de Kroatische avonturen van onze testteams op de voet. Nu alvast een korte kennismaking.

Levendige cultuur

Voor cultuurliefhebbers is Istrië een waar paradijs met zijn schilderachtige dorpen en middeleeuwse stadjes. Pula is de grootste en meest zuidelijke stad van Istrië met een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. De eeuwenoude monumenten in het centrum baden in een levendige sfeer met veel terrasjes, restaurants en winkels. Grootste trekpleister van de stad is het Romeinse Amfitheater, dat zeker niet onderdoet voor het Colosseum in Rome.

ACSI FreeLife TestTour 2022_Kroatië_Istrië_PulaArena Pula

Zo’n 40 kilometer noordelijker vinden we het fotogenieke Rovinje, een oude stad die zich uitstrekt tot aan de zee en wel de meest romantische plek van Kroatië wordt genoemd. Poreč, weer iets noordelijker aan de uitgestrekte kustlijn, is het toeristisch kloppend hart van Istrië. Hier is de Euphrasiusbasiliek uit de zesde eeuw zeker een bezoek waard.

Wie bij Poreč het binnenland inrijdt, komt al na enkele kilometers in een oase van groen en rust. Midden in de ongerepte natuur vinden we het schilderachtige, middeleeuwse stadje Motovun, gebouwd op een heuveltop. Nog iets noordelijker in het binnenland mag de cultuurliefhebber het kunstenaarsdorpje Grožnjan zeker niet missen.

Culinair genieten

Levensgenieters komen in Istrië in een gespreid bedje. In het binnenland vind je uitgestrekte wijngaarden. De wijnhuizen zetten dan ook graag hun deuren open voor bezoekers om het kwalitatief hoogstaande druivenvocht te proeven. Wie een van de wijnroutes volgt, krijgt een goede indruk van de variëteit van het wijnaanbod.

De regio is ook trots op zijn olijfolie, afkomstig van grote oppervlaktes land vol olijfbomen. Het ‘groengele goud’ uit Istrië is volgens Flos Olei, de ‘bijbel’ van olijfolieproducenten wereldwijd, de op een na beste extra vierge-olijfolie van de wereld.

Voor liefhebbers van truffels is Istrië ook een goede plek. In de Istrische bossen zijn drie soorten zwarte truffel te vinden en de grote witte truffel, een van de duurste ter wereld. In de vele restaurants aan de kust kun je uitstekende visgerechten eten. Of steek de campingbarbecue aan en koop op de markt verse vis of ćevapčići, Kroatische worstjes.

Actief spektakel

De luie campingstoel beu? In Istrië zijn outdooractiviteiten nooit ver weg. In de kustplaatsen vind je talloze aanbieders van watersporten als kanoën, surfen of waterskiën. Ook is er een groot aanbod voor avontuurlijke actievelingen, zoals paragliden, deltavliegen, parachutespringen of bergbeklimmen.

Mountainbikers komen in het heuvelachtige binnenland zeker aan hun trekken. De bekendste mountainbikeroute is de Parenzana Trail, een voormalige spoorweg met een lengte van 123 kilometer, van Triëst in Italië tot aan Poreč in Kroatië. De route is ook goed in delen af te leggen en ook geschikt voor wandelaars.

Istrië heeft meerdere grotten om te ontdekken. Een van de bekendste is de Baredinegrot, zes kilometer ten noordoosten van Poreč. Een spectaculaire wandelroute is de Seven Waterfalls Trail, met begin- en eindpunt in het heuveldorp Buzet. De route van zeventien kilometer is intensief, maar de inspanning wordt dubbel en dwars beloond met klaterend waterspektakel.

Fraaie eilanden

Niet alleen op het vasteland van Istrië vind je fraaie natuur. Voor de kust bij Pula ligt nationaal park Brijuni, een groep van veertien eilanden. Het grootste eiland is opengesteld voor publiek en vanuit de haven van Fazana vaar je er met de ferry in een kwartiertje naartoe.

Wandelpaden voeren je door de fraaie natuur, afgewisseld met culturele overblijfselen uit lang vervlogen tijden. Ook is er een safaripark en een golfbaan, waar je een balletje slaat met uitzicht op de turkooisblauwe zee.

In het uiterste zuiden van Istrië ligt het schiereiland Kaap Kamenjak. De dertig kilometer lange kustlijn, eveneens beschermd natuurgebied, telt talloze baaien met verborgen strandjes. Het gebied heeft een aantal mooie wandelpaden en het ruige terrein is ook geschikt om te verkennen per mountainbike.

Kayakkers worden op hun tocht langs de hoge, witte kliffen beloond met twee verborgen grotten, waar je zo naar binnen zwemt naar een betoverende waterwereld. Durfals springen er van de kliffen in het kristalheldere water.

Lees en kijk verder

Nieuwsgierig naar de belevenissen en testervaringen van de vier testteams in Istrië? Houd de pagina ACSIfreelife.nl/testtour2022-kroatie dan scherp in de gaten.

Praat mee

Praat mee: Maak kennis met het Istrië van de TestTour 2022

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht