ACSI FreeLife

Menu

Kajakken op de Adriatische Zee in Kaap Kamenjak

testtourKanoën en kajakken kun je eigenlijk overal langs de kust van Istrië. Voor een extra avontuurlijk tochtje zakken actievelingen Alie en Nellie af naar het ongerepte en ruige natuurgebied Kaap Kamenjak, het meest zuidelijke puntje van het schiereiland.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Kamenjak is dé place-to-be voor watersporters.

Onder het vissersdorp Premantura begint de ‘wildernis’ van Kaap Kamenjak, een idyllische plek met een grillige kustlijn met talloze baaien en elf onbewoonde eilandjes. Kaap Kamenjak vormt de ‘groene staart’ van Istrië met een lengte van 3,4 kilometer en een breedte variërend tussen 500 meter en 1,6 kilometer.

Kajakken in Kaap Kamenjak

Kamenjak telt de meeste zonuren van de hele regio en het regent er het minst. Het gebied heeft mooie wandelpaden en is ook erg geschikt voor mountainbikers. De stoere Copa-buscamper van Alie en Nellie lijkt gemaakt voor dit ruige terrein, want ze rijden zo het strand op. Maar beter nog is dit aan alle kanten door water omringde gebied te ontdekken per kajak. Bij het watersportcentrum direct aan zee liggen de puntige roeibootjes al klaar en kunnen Alie en Nellie zo instappen. Meteen is te zien dat de Urkers er vaker met hun eigen kano op uittrekken, want ze peddelen behendig weg over de golven.

Nellie en Alie sturen de Bürstner-camper zo het strand op.
Nellie en Alie sturen de Bürstner-camper zo het strand op

 

Watersporten in Istrië

De tocht langs de oostelijke kustlijn van het schiereiland voert langs grillige rotsen met her en der zonaanbidders. De vele baaien met hun kristalheldere water zijn ook waar een paradijs voor snorkelaars, al kan de stroming hier wel sterk zijn. Aan de andere kant, op open zee, zien we in de verte de zeilen van surfplanken en kites. “Kamenjak is de beste locatie van Istrië voor watersporters”, vertelt gids Andrea van Jistra Adventures, zelf fervent kitesurfer. “Er is hier altijd goede wind en iets verder op zee vaak 3 à 4 meter hoge golven.”

Verder naar de zuidpunt worden de witte kliffen almaar hoger en komen we meer boten tegen. Even later blijkt dat klifspringen op deze plek een ware attractie is. Durfallen storten zich van zo’n twaalf meter in het diepe, azuurblauwe water. Maar een lagere rots uitkiezen voor een duik kan natuurlijk ook. “Het beste tijdstip om hier te komen om de boten vol klifspringers te mijden, is in de ochtend of in de namiddag”, zegt gids Andrea.

Kajakken in Kaap Kamenjak
Kamenjak is dé place-to-be voor watersporters

 

Zeegrot

Alie en Nellie wagen zich liever niet aan een sprong van de rotsen. Liever leggen ze hun kajak even aan voor de andere bezienswaardigheid op deze plek: een in de rotsen verborgen grot. Na een duik onder een flinke rots door beland je hier in een betoverende waterwereld.

Door het zonlicht dat via de rotsen op het turquoise water weerkaatst, waan je je in een natuurlijk binnenzwembad. Op de terugtocht zit het onafscheidelijke videocameraatje van de actievelingen stevig aan een peddel geklemd. “Het is echt super mooi hier. Een verslag van dit avontuur mag natuurlijk niet ontbreken op ons YouTube-kanaal.”

Campingtip

Camping Arena Grand Kažela, de eerste pleisterplaats van de testteams in Istrië, ligt maar 15 kilometer van de kajakplek. Vanaf het strand van de camping is Kamenjak in de verte zelfs te zien. Met twee kilometer kustlijn grenzend aan het kampeerterrein is de zee ook hier nooit ver weg.

De moderne camping heeft twaalfhonderd kampeerplekken met veel groen en genoeg bomen voor de nodige schaduw. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende huuraccommodaties. De camping strekt zich uit langs de kustlijn, waardoor je vanaf alle plekken snel naar het (kiezel)strand loopt. Op het terrein zelf kun je een duik nemen in een van de twee flinke zwembaden. Verspreid over de camping vind je drie restaurant en vier barretjes.

Camping Arena Grand Kažela.
Camping Arena Grand Kažela.

 

Gemoedelijk

Arena Grand Kažela is groot, maar wel met een gemoedelijke sfeer, oordelen de testteams. Pluspunten zijn de ruime plekken en de ligging direct aan zee. “Dit is niet een camping die wij zelf uit zouden zoeken”, zeggen Alie en Nellie eerlijk. “Wij houden meer van kleinschalig, maar zijn toch ook wel verrast door de voordelen van zo’n grotere camping. Fijn is dat er bijvoorbeeld een koffiebar is waar je even snel een koffietje kunt halen, er zijn restaurants en je loopt zo naar zee. En het is hier zeker een walhalla voor watersporters.”

Wil je meer weten over Alie en Nellie van team Actievelingen? Bekijk de video die je hierboven aan kunt klikken. Op ons YouTube-kanaal kun je alle video’s van de TestTour in Kroatië bekijken.

Praat mee

Praat mee: Kajakken op de Adriatische Zee in Kaap Kamenjak

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht