ACSI FreeLife

Menu

Een tweede leven voor je tent

Voor je tent zijn extra levenskansen mogelijk. Hij kan worden hergebruikt of er kunnen nieuwe spullen van worden gemaakt. Allerlei soorten tassen, hoeden, caps, kussens en notitieboekjes hadden als tent, of als onderdeel daarvan, een eerder leven.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
upcycling

Er komt een tijd dat je tent zoveel heeft meegemaakt dat hij te oud geworden is om onderdak te bieden tijdens je vakantie. Toch gaat het je aan het hart om hem weg te doen. Sommige bedrijven hebben daar iets op bedacht.

Upcycling

Bij die bedrijven kan je je tent brengen, waar hij als materiaal wordt gebruikt voor nieuwe spullen. Bijvoorbeeld bij Wadd’tas en Bikkies. Zij gaan uit van het principe ‘Jouw tentdoek is onze grondstof’. Dit staat ook wel bekend als upcycling. Het is het transformeren van materiaal in iets van grotere bruikbaarheid en waarde. Hiermee wordt voorkomen dat goede materialen verloren gaan en er nieuwe grondstoffen geproduceerd moeten worden.

Bij elk tentdoek en elk tentgordijn wordt gekeken of het niet scheurt. Als het geschikt is kan het worden hergebruikt. De ene keer is het startpunt het materiaal, de andere keer het model. Er worden zoveel mogelijk onderdelen van de tent gebruikt en komen er zoveel mogelijk kenmerken van de tent terug in het ontwerp. Hierdoor zijn alle producten uniek.

Je oude onderkomen inleveren? Je kunt je tent of andere outdoorspullen inleveren bij Bever of in één van de containers van textielinzamelbedrijf Sympany. Op de website kun je jouw materiaalsoort checken en zoeken waar je het dichtsbijzijnde inzamelpunt vindt. Eerdergenoemde initiatieven zijn intussen (update oktober 2021) niet meer actief.

vouwwagen 2 300x300 1

Vouwwagenverzekering: zorgeloze vakantie!

 • Vervangende vouwwagen meeverzekerd
 • 24/7 hulp van de alarmcentrale
 • Pakketkorting bij meer dan 2 verzekeringen
Bereken vrijblijvend je premie

Te koop

Maar ook zonder dat je iets inlevert kan je terecht voor een hebbeding van tentdoek, tentgordijn of grondzeil. Ze zijn gewoon voor iedereen te koop.

Ook in Engeland is er een bedrijf actief die kleding en tassen maakt van oude tenten. Zij verzamelen hun materiaal op festivalterreinen. Van de gevonden materialen worden waterdichte spullen gemaakt. Op WithinTent.co.uk lees je daar meer over.

Praat mee

 1. A

  Bij de bever kun je oude tenten inleveren

  Reageer
  0
  1
 2. S

  Net als Sarah had ik niets aan de links naar Bikkies (werkt niet meer en bestaat niet meer) en Waddntas. Weet iemand waar je oude tenten in kunt leveren zodat het materiaal hergebruikt wordt?

  Reageer
  0
  0
 3. S

  Ik zoek een tweede bestemming voor een oude ‘de waard tent’, via de linkjes op de website kom ik helaas niet tot een goede plek. Kunt u mij misschien nog verder helpen?

  Hartelijke groet, Sarah Oonk

  Reageer
  0
  0
 4. it

  test2

  Reageer
  0
  0
 5. it

  test

  Reageer
  0
  0
 6. it

  test

  Reageer
  0
  0
 7. FB
  Françoise Bodson

  Indien je oude tentzeilen zoekt….kan je bij ons terecht.
  We hebben verschillende katoenen tentzeilen, de goede oude sterke!
  Laat maar iets weten
  Françoise uit België

  Reageer
  0
  0
 8. gs
  gea slotman

  hoi, hebben jullie ook oud tentdoek dat ik kan bestellen? ik wil nl schilderen op oud tentdoek. graag hoor ik van jullie. grt Gea Slotman

  Reageer
  0
  1

Praat mee: Een tweede leven voor je tent

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht