ACSI FreeLife

Menu

Het Zwitserse Saas-Fee laat je niet koud

Skiën. Een gletsjeroversteek. Afdalen door een kloof. Sneeuwschoenwandelen. Het zijn zomaar een paar winterse activiteiten die je kunt ondernemen vanuit Saas-Fee in het zuidwesten van Zwitserland.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Saas-Fee_gletsjerwandeling_liggende foto
Saas-Fee_restaurant

Ook al heb je wellicht nog nooit van Saas-Fee gehoord, de kans is groot dat je het Zwitserse bergdorp in het kanton Wallis wel kent. In 1984 was dit namelijk het decor van de videoclip van Wham’s kerstklassieker Last Christmas. En daar was een goede reden voor. De clip moest op een besneeuwde locatie worden opgenomen. Er lag toen niet veel sneeuw in Europa, behalve in Saas-Fee. Het dorp ligt dan ook op 1.800 meter, de pistes reiken tot 3.600 meter en de omliggende bergen tot ver boven de 4.000 meter. Aan sneeuw dus eigenlijk nooit gebrek hier. En dat maakt Saas-Fee de perfecte wintersportbestemming.

Autovrij en authentiek

Saas-Fee vormt samen met de dorpen Saas-Balen, Saas-Grund en Saas-Almagell het Saastal en is gelegen in het zuiden van het Zwitserse kanton Wallis. Het is een zijdal van het Rhônedal, dicht tegen de grens met Italië op circa 920 kilometer rijden vanuit Utrecht.

Het begin van het dal is erg smal. Enorme rotswanden verheffen zich tot aan de met sneeuw bedekte bergen en gletsjers. Het zuidelijke deel van het dal is wat breder, en dat is waar de dorpen zoals Saas-Balen, Saas-Grund en Saas-Almagell liggen. Hier vind je ook twee campings die het hele jaar geopend zijn. Die vormen een uitstekende uitvalsbasis om het Saastal te verkennen. Je auto of camper kan gedurende je verblijf op de camping blijven, want zoals je gewend bent in Zwitserland is het openbaar vervoer er perfect geregeld.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood nieuw

Op zoek naar de nieuwste caravantests en kampeerinfo?

  • Lees alles in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts €10,-
  • Loopt automatisch af
Meer info

In Saas-Fee heb je ook niet veel aan een auto, want het dorp is al ruim 70 jaar (!) autovrij. Volgens de legende wilde George Michael tijdens zijn verblijf in Saas-Fee in een limousine naar de filmlocaties worden vervoerd. Maar de enige manier om je te verplaatsen in het autovrije dorpje is te voet of met kleine elektrische taxi’s. De daaruit voortvloeiende rust, in combinatie met de vele authentieke Zwitserse chalets, de bergen en de gletsjers die het dorp omringen, maken het (kerst)plaatje compleet. Van de vier dorpen is Saas-Fee het grootst en populairst en je kunt er de meeste activiteiten ondernemen. Welke? Dat lees je hieronder.

1. Gletsjeroversteek door een doolhof van ijs

Boven Saas-Fee, tussen de top van de Dom in het noorden en de Allalinhorn in het zuiden, strekt de Fee-gletsjer zich uit. Een groot deel van de pistes van het skigebied van Saas-Fee voert over deze ijsmassa omlaag. Maar er is ook een stuk waar in de winter de gletsjer niet volledig bedekt is met sneeuw. Hier liggen muren van blauw ijs – tot wel tachtig meter hoog – aan de oppervlakte. Een wandeling op sneeuwschoenen door dit doolhof van ijs laat je dan ook niet koud en is misschien ook wel het coolste wat je in Saas-Fee kunt doen! En anders dan voor skiën hoef je er niks voor te kunnen. Je start vanaf het bergstation Längfluh, waar je aan het touw gaat bij een gids. Onder zijn of haar leiding laveer je veilig langs de spleten in de gletsjer.

Saas-Fee_gletsjerwandelingDe gletsjer zit vol diepe spleten die veelal bedekt zijn met sneeuw,
waardoor je ze niet kunt zien. Maar de gids weet precies waar je
wel of niet kunt lopen.

2. Skiën, 150 kilometer skiplezier

Door zijn hoge ligging en hoge bergen is Saas-Fee ultiem sneeuwzeker. Vanuit het dorp op 1.800 meter kun je je met de kabelbaan naar bijna 3.000 meter laten gondelen. De Metro Alpin – de hoogste metro ter wereld – brengt je vervolgens naar de Mittelallalin op 3.445 meter hoogte. Hier sta je onder aan de voet van de noordwand Allalinhorn, waarvan de top nog bijna zeshonderd meter hoger is. Met nog zeventien andere vierduizenders om je heen is het uitzicht hier fantastisch.

Onze tip is dan ook om hier wat te drinken of te lunchen in het draaiende restaurant Allalin. In een uur tijd draait het restaurant 360 graden om zijn as, waardoor je een verrassend, steeds veranderend uitzicht hebt terwijl je geniet van regionale en internationale delicatessen. Maar natuurlijk niet voordat je eerst geproefd hebt van de perfect geprepareerde pistes. Ruim 100 kilometer in totaal, waarvan twintig blauw, zestig rood en twintig zwart.

Skiën_Saas_FeeSkiën in Saas-Fee.

Een keer wat anders? Ook vanuit de dorpen Saas-Almagell, Saas-Grund en Saas-Balen kan er geskied worden, wat het totaal aantal pistekilometers in het Saastal op 150 brengt. Gratis skibussen zorgen ervoor dat je eenvoudig tussen de vier verschillende skigebieden op en neer kunt pendelen.

3. Gorge Alpine: de coolste weg naar Saas-Grund

Een wintersportvakantie betekent tegenwoordig al lang niet meer alleen skiën. Zeker niet in Saas-Fee. Je kunt hier op vele verschillende manieren genieten van het besneeuwde en verijste berglandschap. Wij kozen ervoor om een afdaling (de Gorge Alpine) te maken door de ruige Fee-kloof. De spectaculaire tocht voert je via hangbruggen, ladders, tokkelbanen en een luchtige abseil van Saas-Fee naar Saas-Grund.

Saas-Fee_Gorge AlpineEen spectaculaire tocht door de Fee-kloof voert je via hangbruggen,
ladders, tokkelbanen en een abseil van Saas-Fee naar Saas-Grund.

4. Sneeuwschoenwandelen, ver weg van de pistes

Wil je genieten van het sneeuwlandschap ver weg van de pistes? Ga dan sneeuwschoenwandelen. In het gebied rond Saas-Fee zijn er zo’n veertien routes uitgezet. Variërend van makkelijk tot moeilijk. Wij warmden op met een heen-en-weertje vanuit Saas-Almagell naar de Mattmark-dam, de grootste aarden stuwdam van Europa.

Het mooie uitzicht op het met sneeuw bedekte stuwmeer heeft een zwart randje. Tijdens de bouw van de dam in 1965 werden 93 arbeiders bedolven onder twee miljoen kubieke meter ijs en puin dat van de Allalin-gletsjer omlaag stortte. De sneeuwschoenwandelingen van Saas-Grund naar Kreuzboden, en die van Kreuzboden naar Hohsaas zijn beide zwaar. Maar de voldoening is des te groter. Zo kijk je vanaf Hohsaas uit over achttien bergtoppen van meer dan 4.000 meter hoogte.

Saas-Fee_sneeuwschoenwandelenUitzicht vanaf Kreuzboden op de Saaser gletsjerwereld, met de
Mischabelketen, Alphubel en de Allalinhorn.

Kamperen in het Saastal

Zie jij zo’n winterkampeervakantie in het Zwitserse Saastal ook wel zitten? Gelukkig zijn er in dit gebied in Wallis genoeg campings waar je uit kunt kiezen. Ga je met de camper? Op parkeerplaats P4 in Saas-Fee vind je een ruime camperplaats, zo dicht mogelijk bij de 4.000 meter hoge toppen van de Mischabel-keten.

Praat mee

Praat mee: Het Zwitserse Saas-Fee laat je niet koud

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht