ACSI FreeLife

Menu

De cultuur- en natuurparels van Ticino

Ticino is het meest zuidelijke kanton van Zwitserland. In een drieluik lees je meer over dit ruige Alpengebied dat aan de noordkant van het Lago Maggiore ligt en bijna volledig Italiaanstalig is.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Ticino Bavona
Kampeerbestemming 2020_Ticino

In de vorige twee delen van dit drieluik vertelden we wat je als actieve kampeerder en bon vivant niet mag missen in deze subtropische Alpenstreek. Dit afsluitende verhaal gidst jou langs de natuur- en cultuurparels van Ascona-Locarno, het gebied dat is vernoemd naar de gelijknamige plaatsen aan het Lago Maggiore. Hier kun je ’s ochtends met je neus in de wolken lopen om daarna een middagdutje te doen tussen de palmbomen.

1. Gratis openbaar vervoer

Wil jij deze regio uitgebreid verkennen? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee als jij het Ticino Ticket niet gebruikt. Sinds 1 januari 2017 krijg je automatisch zo’n kortingspas als je overnacht op een camping, hotel of jeugdherberg. Met de pas maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en profiteer je van kortingen van 20 tot 30 procent bij kabelbanen en andere toeristische attracties.

2. Wat een uitzicht

Wil je optimaal genieten van het ruige Alpenlandschap en onherbergzame plekken bereiken? Dan kan je je vertrouwde kampeermiddel of fiets soms beter beneden laten. Op ruim tien kilometer ten westen van Ascona vind je een van de vele kabelbanen die de regio telt. Deze gondellift brengt je vanuit Verdasio naar Rasa, een dorpje in de Centovalli-vallei dat alleen bereikbaar is per kabelbaan. Het autovrije dorp is een populair startpunt voor meerdere wandelroutes.

De Basodino-gletsjer in het noordwesten is nog zo’n indrukwekkend uitzichtpunt waarvoor je het beste de kabelbaan kunt pakken. Vanuit San Carlo in het Bavonadal ben je in een kwartier bij de voet van de gletsjer. Zorg wel dat je je Ticino Ticket op zak hebt voordat je de coupé instapt, dat scheelt je namelijk 20 procent.

Voor hét uitzicht moet je op de 1.671 meter hoge Cimetta zijn. Vanuit een speciaal gebouwd uitzichtplateau kijk je uit op zowel het laagste punt – het Lago Maggiore – als het hoogste punt van Zwitserland, de ruim 4.600 meter hoge Dufourspitze. De Cimetta ligt vlak bij Locarno en is eenvoudig bereikbaar per kabelbaan en stoeltjeslift. Een gondellift brengt je vanuit Orselina op 395 meter hoogte naar Cardada, op ruim 1.300 meter hoogte. Vervolgens ga je met de stoeltjeslift naar de top van de Cimetta.

3. Bloementuin

De palmbomen aan het Lago Maggiore zijn lang niet de enige floragetuigen die Ticino een subtropisch karakter geven. De Brissago-eilanden – op een paar kilometer van Ascona – vormen een grote groene speeltuin voor plantenliefhebbers. Op de twee eilanden groeien meer dan 1.700 plantensoorten zoals mammoetbomen, bananenstruiken en moerascipressen. Wie meer wil weten over deze exotische planten kan een themapad volgen.

De (klein)kinderen hoeven zich hier niet snel te vervelen. Die kunnen in een zoekspel op  schattenjacht. Aan de oostkust van het Lago Maggiore kom je op een terrasheuvel in Gambarogno nog zo’n kleurrijk bloemencorso tegen. In deze botanische tuin groeien onder meer magnolia’s, jeneverbesstruiken en rododendrons.

Ticino_botanische tuin
De Brissago-eilanden staan bekend om de kleurrijke en tropische bloemenzee van onder meer rododendrons. Deze planten kom je dankzij het milde klimaat ook in de bergen tegen.

4. Waterspektakel

Op natuurgebied is er weinig zo indrukwekkend als het kabaal van een mistspuwende waterval. Bij het dorpje Foroglio in het steile en rotsige Bavonadal vind je er zo één. Vanaf een 110 meter hoge rots stort het bergwater in de Calnegia, een zijtak van de Bavona-rivier. Vergeet na een bezoek aan dit imposante natuurgeweld niet het gelijknamige dorpje aan te doen. Alleen al door de ligging is Foroglio een bezoek waard. Het idyllische dorpje is volledig omgeven door bosrijke en ruige rotsen. Begint je maag al te knorren? Ga dan op de lokale toer bij de grotto van Foroglio. Dit soort knusse restaurants op afgelegen plekken zijn typisch voor deze regio en staan bekend om de lokale lekkernijen.

5. Terug in de tijd

Snuffel jij op vakantie graag rond in oude gebouwen die typisch zijn voor de streek? Dan zit je goed in de oude stad Locarno. Het kasteel van Visconteo stamt uit de dertiende eeuw en is inmiddels het onderkomen van het archeologisch museum met opgravingen uit de Romeinse tijd. Als je toch in Locarno bent, ga dan ook op zoek naar Negromante. Dit stadshuis uit de vijftiende eeuw staat bekend als het oudste huis van Locarno. Inmiddels is dit bijzondere gebouw in het centrum het onderkomen van een populaire bar/restaurant.

Voor kerkliefhebbers is de heilige berg van Madonna del Sasso in Orselina, op tien minuten rijden van Locarno, een must-visit. In de basiliek van Madonna del Sasso zijn kunstwerken als fresco’s en ex voto’s (offers aan heiligen) bewaard gebleven. Boven op dit pelgrimsoord heb je bovendien een spectaculair panorama. Je kijkt uit op Locarno, het Lago Maggiore en de Alpentoppen.

6. ‘Kamperen’ in de bergen

Oké, het kost wat inspanning om er te komen, maar de beloning mag er zijn. Als je bij het bergbeklimmen graag wat langer wil genieten van de spectaculaire uitzichten, moet je op zoek naar een berghut. In totaal vind je in Ascona-Locarno dertig van dit soort primitieve hotels op grote hoogte. Wie op vakantie is in een ruige en onherbergzame streek als Ticino kan er niet omheen. Met alleen een hapje en een drankje doe je dit soort plekken eigenlijk teniet. Ruil je caravan of camper voor één keer in tegen een nachtje berghut en je staat versteld van de serene rust en het vergezicht.

7. Het New Orleans van Europa

Voor filmfanaten is deze subtropische Alpenregio beroemd vanwege het Locarno Film Festival in augustus. Op een televisiescherm van 26 bij 14 meter kijken ieder jaar duizenden liefhebbers naar de nieuwste films. Dit jaar staat het filmfestival in de open lucht op de evenementenkalender van woensdag 7 tot en met 17 augustus.

Een ander groot evenement in de zomer is het AsconaJazz. Als enige festival buiten de Verenigde Staten wordt AsconaJazz officieel ondersteund door de jazzstad bij uitstek, New Orleans. Dit jaar staat het jazzfestijn in Ascona op de agenda van donderdag 20 tot zaterdag 29 juni. Ook de lokale restaurants gaan met specialiteiten uit New Orleans mee in de jazzsferen.

Campingtip Ticino

Kamperen in Ascona-Locarno, dat betekent in de meeste gevallen dat je vlakbij of pal aan het Lago Maggiore staat. Alleen al in Tenero aan het noorden van het meer kan je kiezen uit zes ACSI-campings. Kampeer je liever buiten het Lago Maggiore zoals aan de Maggia-rivier? Kijk dan op ascona-locarno.com/accommodation en je ziet precies waar je de 13 campings van Ascona-Locarno kunt vinden.

Praat mee

Praat mee: De cultuur- en natuurparels van Ticino

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht