ACSI FreeLife

Menu

Op bezoek bij Abba, Ikea en Pippi Langkous

Zweden heeft iconen voortgebracht als Pippi Langkous, ABBA, Ikea en Volvo. Tussen Småland en Lapland vind je heel wat fabrieksmusea en bedrijfswinkels van wereldberoemde merken en producten. Hieronder twaalf aanraders op de route door Zuid- en Midden-Zweden.

Auteur
Motorpresse
Datum
ReactiesReageer
Zweden_Huskvarna Museum

Meubels, kampeerartikelen en outdoor kleding van Zweedse makelij zijn natuurlijk bekend in Nederland. Maar wist je ook dat je bij veel bedrijven ook een blik achter de schermen kan werpen? In hun eigen musea vertellen ze over hun geschiedenis, daarnaast kan je in de bijbehorende winkel vaak profiteren van mooie kortingen. Ben je meer geïnteresseerd in muziek of literatuur? Dan kan je terecht in het Astrid Lingren-dorp Bullerbü en het ABBA Museum in Göteborg. Op je route komt je niet alleen geschiedenis en cultuur tegen, soms spot je zelfs  elanden

1. Ikea Museum

In het kleine dorpje Älmhult in Småland verkocht Ingvar Kamprad in 1958 zijn eerste meubels, die je zelf in elkaar moest zetten. De eerste steen voor de grootste meubelketen ter wereld was gelegd. Ook vandaag speelt Älmhult nog steeds een belangrijke rol. Hier bij het hoofdkwartier kom je in het Ikea Museum van alles te weten over de successtory, van de start van het bedrijf tot de maatschappelijke rol van de meubelgigant. Verder zijn er speciale tentoonstellingen. Deze wisselen vaak en zijn in de toegangsprijs inbegrepen. Vlak naast het museum is een restaurant en natuurlijk een grote meubelwinkel. Ook voor auto-caravancombinaties zijn er parkeerplekken beschikbaar.

Zweden_Ikea museumHet Ikea Museum

Campingtip:
First Camp Sjöstugan

2. Het koninkrijk van glas

Een koninkrijk van glas. Dat was Småland vroeger. Nu kan je in Kosta en Boda nog steeds die wereld van glas bewonderen. Je vindt hier een glasblazersmuseum, tentoonstelling en verschillende verkooppunten. Als je wilt, kun je meedoen met een glasblaascursus. En anders kun je van dichtbij zien hoe de professionals het kunstje flikken. Dertig kilometer verderop vind je in een oude glasblazerij een museum. Hier kun je ook zien hoe de glasblazers worden opgeleid. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen.

Zweden_glasblazer museumHet glasblazersmuseum

3. Villa Kakelbont van dichtbij

Verhalen over Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Michiel van de Hazelhoeve zijn in de regio Vimmerby ontstaan. Want hier is auteur Astrid Lindgren opgegroeid. Tussen mei en augustus kan je Villa Kakelbont en het dorp Bullerbü bezoeken. Op zeven locaties worden scènes uit de boeken nagespeeld. Dat deze grotendeels in het Zweeds zijn is geen probleem. Fans begrijpen de voorstellingen meteen. Een bezoek aan Bullerbü is geen koopje, maar wel een heel bijzondere ervaring.

4. De wondere wereld van Husqvarna

De voormalige wapensmederij Husqvarna heeft meer dan 300 jaar geschiedenis. Het merk is bekend van ovens, keukens, naaimachines en niet te vergeten motorfietsen. Kampeerders kennen dit merk van de samenwerking met Elektrolux. In de hallen van de oude fabriek kan je in de geschiedenis van het bedrijf duiken. Van de werkplaatsen tot trofeeën voor het winnen van wereldtitels motorcross tot tuin- en bosbouwmachines. De uitleg in het Husqvarna Museum is in Engels en Zweeds. Misschien herinneren sommige objecten je nog aan  grootmoeders keuken.

Zweden_Huskvarna Museum_keukenHet Husqvarna Museum

5. Het Haagse Hopje van Gränna

Het populairste snoepje van Zweden is Polkagrisar, het rood-wit gestreepte  snoepje met de pepermuntsmaak dat in 1859 werd bedacht door ene Amalia. Inmiddels staat het hele dorp Gränna aan het Vetternmeer in het teken van de lekkernij. Tientallen banketbakkers verkopen de snoepjes, ook in suikervrije versie. Soms kun je zelf zien hoe het zoete deeg wordt gekneed, gerold, gedraaid en gebakken. Iedere winkel heeft zijn eigen recept. Of volg een cursus en leer zelf hoe je ze maakt. “Tante Amalia” heeft een eigen monument in het park en een afdeling in het lokale Grenna-museum gekregen. Vanuit Gränna kan je ook het door legendes omgeven eiland Visingsö met de veerboot verkennen. Hier stond de eerste koninklijke residentie.

Zweden_Gränna museumHet Grenna-museum

Campingtip:
First Camp Gränna

6. Stockholms Museumeiland

Het meest beluisterde exportproduct van Zweden heeft vier letters: ABBA! In de binnenstad van Stockholm vind je op het Museumeiland het ABBA Museum. Hier kom je alles te weten over de muziek van Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid. Net naast het museum vind je een pretpark: Tivoli Gröna Lund en verderop nog het Wrakkenmuseum en het Vikingmuseum. Ook het bekende schip Vasa dat in 1628 is gezonken heeft een eigen museum. Heb je nog steeds niet genoeg gezien? Dan kan je ook nog naar het Nordsik museum. Via een brug of veerpond bereik je het vasteland. Stockholm zelf heeft ook veel te bieden. Zo is de oude binnenstad Gamla Stan de moeite waard.

Zweden_Stockholm_Abba museumHet Abba Museum

Campingtip:
Bredang Cämping Stockholm

7. Het museum van de scherpe voorwerpen

Tijd voor de scherpe dingen. In het Bijlmuseum kun je de hele geschiedenis van wapen uit de steentijd tot het precisie-instrument volgen. Het museum staat naast de in 1902 ingerichte smederij van bijlenfabriek Gränsfors. De tentoonstelling laat niet alleen de eigen producten zien, maar bijlen uit de hele wereld. Het is ook mogelijk de smederij te bezoeken. Gränsfors ligt niet ver van de snelweg E4.

Zweden_Gränsfors MuseumHet Gränsfors-museum waar ze bijlen maken

8. Fjällräven Outlet

Zelfs van afstand kun je al zien dat winter- en buitensport in Örnsköldsvik belangrijk zijn. Want hier staat een grote skischans. Niet zo gek dat hier ook  kledingfabrikant Fjällräven, bekend van jassen, broeken en rugzakken, zijn thuisbasis heeft. In de outlet van Fjällräven krijg je tot 30 procent korting op producten van het jaar daarvoor of die licht beschadigd zijn. De outlet ligt vlak naast de snelweg E4 en is het hele jaar door dagelijks geopend.

Zweden_Fjällräven museum

9. Polar Caravanmuseum

Welkom in Lapland! Hier in Dorotea heeft Polar als meest noordelijke caravanproducent zijn productiebedrijf. Het tweede merk Solifer wordt ergens anders geproduceerd. Wil je meer weten over de geschiedenis van Polar? Midden in het stadje staat het kleine fabrieksmuseum dat het verhaal van deze caravanfabrikant vertelt. Je kunt caravans vanaf de begintijd in 1964 bekijken en alles over de verbintenis van het merk met sport te weten komen. Leuk is ook dat je de caravans vanbinnen mag bekijken. Tijdens het korte zomerseizoen kun je het museum dagelijks bezoeken. Anders moet je telefonisch een afspraak maken.

Zweden_Dorotea Polar MuseumHet Dorotea Polar Museum

Campingtip:
Doro Camp Lapland

10. Dalapaardjes shoppen

In Darlarna was het paard altijd al belangrijk. Vroeger werd het als werkhulp gebruikt. In de 18e eeuw begon men, vooral in de donkere maanden, speelgoedpaardjes uit hout te snijden. Intussen zijn deze geschilderde Dalapaardjes typisch voor Zweden. Ze worden gemaakt in het klein dorpje Nusnäs bij Mora aan de Siljanmeer, veelal nog steeds met de hand. Sinds 1928 zijn de twee bijbehorende winkels in familiebezit. Ze geven je ook een inkijkje in hun magazijn en productie en natuurlijk zijn er ook paardjes in alle soorten en maten te koop. Net als accessoires of snijgereedschap. Het grootste paard van de regio staat in Mora, direct naast het meer.

Zweden_museum dalapaardjesHet museum van de Dalapaardjes

11. Knäcke-pizza in de Knäckeria

Zweden staat natuurlijk vooral bekend om Knäckebröd. Dit word traditioneel in grote, ronde plakken aangeboden. Om het te eten breek je gewoon een stukje af. Een van de oudste Knäckebröd-bakkerijen is Leksands, in het gelijknamige dorp en naast het Siljanmeer. Al sinds 1817 bakken ze hier Knäckebröd. Naast verschillende soorten brood, kun je de outlet veel andere Zweedse specialiteiten kopen. Ook zin gekregen? In de Knäckeria kun je van een lekkere en warme Knäcke-pizza genieten, een echte aanrader!

Zweden_Leksands Knäckebrot museumLeksands is één van de oudste Knäckebröd-bakkerijen,

Campingtip:
Västanviksbadets Camping Leksand

12. Het Volvo Museum

Met een paar testvoertuigen werd ooit de basis voor een eigen autoproductie gelegd: Volvo. In 1927 splitste de Zweedse kogellager fabrikant SK de autoproductie af en was Volvo geboren. In het Latijns betekent Volvo “ik rol”. In het grote bedrijfsmuseum in Göteborg kom je alles te weten over de  geschiedenis van de vrachtwagen en auto. Daarnaast is er aandacht voor de bouw van motoren voor boten, vliegtuigen en bouwmachines. En bovendien werd hier de driepuntsgordel uitgevonden. Verder zijn er nog een winkel en cafetaria en je mag op het museumsterrein parkeren. In april 2024 verhuist het museum naar de nieuwe World of Volvo-tentoonstelling in Göteborg.

Zweden_Göteborg Volvo MuseumHet Volvo Museum in Göteborg

Campingtip:
Lisebergs Camping Askim Strand

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Praat mee

Praat mee: Op bezoek bij Abba, Ikea en Pippi Langkous

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht