ACSI FreeLife

Menu

Met de camper door Zuid-Afrika

Savanne, tropische bossen, woestijnen, stranden, ruige bergen en wilde dieren. Dat alles gecombineerd met een goede infrastructuur. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke camperreis vind je in Zuid-Afrika. Wat komt daar zoal bij kijken?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
E.Losskarn SAkap Bobocamper Chapmans Peak Drive 7

Hier vind je de info die je op weg helpt wanneer je, zoals wij, vliegt op Kaapstad en die stad als uitgangspunt neemt voor een onvergetelijke roadtrip. Je leest het hele verhaal over onze roadtrip in ACSI FreeLife 3-2015.

Een kennismaking

Steeds meer Europeanen komen op het idee om Zuid-Afrika te verkennen met de camper. Vanwege de grootte van het land (dertig keer zo groot als Nederland) moet er gekozen worden voor een bepaalde regio, bijvoorbeeld die rond Kaap de Goede Hoop. Er zijn in Kaapstad slechts een handvol leveranciers die gespecialiseerd zijn in verhuur.

De wegen zijn in uitstekende staat. De grootste verzameling campings is gelegen aan de Tuinroute. Afhankelijk van het seizoen kost een plaats tussen de € 25 en € 35. De veiligheid is verbeterd sinds het WK voetbal in 2010. De Zuid-Afrikanen zijn zeer warm en gastvrij. In het donker kunnen vakantiegangers beter niet naar afgelegen plaatsen gaan en alleen op erkende campings overnachten. Een liter benzine kost ongeveer een euro.

Reistijd

Een vakantie in Zuid-Afrika moet worden vermeden tijdens de lokale schoolvakanties. De bewoners zijn enthousiaste kampeerders en campings zijn in het hoogseizoen, vooral met Kerstmis, nieuwjaar en Pasen, vaak volgeboekt. De beste reistijd is midden oktober (lente) tot half december (zomer) en het begin van februari (zomer) tot eind april (herfst).

Reispapieren

Je hebt geen visum nodig voor een vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in je paspoort hebt). Het paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Vliegtickets

KLM vliegt direct van Amsterdam naar Kaapstad. De vlucht duurt ongeveer 11 uur. Diverse andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air Berlin en South African Airways, vliegen via een overstap naar Kaapstad.

Geld

De lokale munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Op de luchthaven zijn geldautomaten en wisselkantoren. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Om je pinpas bij een geldautomaat te kunnen gebruiken, moet deze door je eigen bank geactiveerd worden voor gebruik buiten Europa.

Verkeer

In Zuid-Afrika wordt aan de linkerkant gereden. De maximumsnelheid buiten de bebouwde kom wordt aangegeven met borden en varieert van 60 tot 120 km/u. Binnen de bebouwde kom is het 50 tot 60 km/u.

Camperhuur

Bobo Campers, Atlantis. Zestig kilometer ten noorden van de luchthaven. Bezoekers worden opgehaald van de luchthaven, krijgen een anderhalf uur durende briefing plus reisatlas en kampeermagazine. Er zijn volledig ingerichte campers voor twee tot zes personen te huur. De prijzen zijn afhankelijk van de lengte van de huurperiode en beginnen bij € 72 per dag voor het kleinste voertuig. Bobo is van oorsprong een Nederlands familiebedrijf. Voordeel is dan ook dat het personeel Nederlands spreekt. Meer informatie op BoboCampers.com

Britz Campers, Kaapstad. Britz is gespecialiseerd in verschillende 4-wiel aangedreven off-road voertuigen die speciaal zijn ontworpen voor ruig terrein. U overnacht dan ook in een (dak)tent of in een ‘bushcamper’. Meer informatie op Britz.co.za

Maui, Kaapstad. Maui is een camperverhuurmaatschappij gespecialiseerd in luxe campertypes. De campers zijn gebouwd op een Mercedes of Volkswagen onderstel. Meer informatie op Maui.co.za.

KEA, Kaapstad. KEA is een toonaangevende verhuurder van campers en 4WD-voertuigen met tenten op het dak in Zuid-Afrika en Namibië. Meer informatie op KeaCampers.co.za

Op de website CaravanParks.com zijn alle campings van Zuid-Afrika te vinden. In de meeste nationale parken zijn er ook plaatsen voor campers.

bestel magazine