ACSI FreeLife

Menu

Zo overwinter je (ook nu) in het zuiden van Spanje

Dááááág kou, hallo Spaanse zon! Nu de Sint zijn verjaardag heeft gevierd vandaag, is het tijd om weer terug naar Spanje te reizen. Fervente camperaars Kees en Carla Witvliet reizen ook steevast iedere winter naar het zonnige zuiden om te overwinteren. Ook deze winter. Voor ACSI FreeLife 8-2020 schreven ze een uitgebreid artikel over overwinteren aan de Costa Cálida in Murcia. Hierbij een voorproefje inclusief 3 overwintertips!

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Overwinteren in Spanje

Voor echte zonliefhebbers is de Costa Cálida (warme kust) in de regio Murcia het walhalla, waar zo’n 250 kilometer kustlijn op je wacht. Te vinden in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee, ten oosten van Andalusië en ten zuiden van de Comunidad Valenciana. Wat je hier vooral op de campings ziet zijn gelukkige en blije mensen die top op (zeer) hoge leeftijd bijzonder actief zijn! De perfecte plek om te overwinteren.

Lekker fit overwinteren

Sportliefhebbers komen op de meeste campings volop aan hun trekken. Zo kun je meedoen met aquagym en (buiten)gym. Spaanse muziek en een vrolijke lerares maken er topuurtjes van. Vanaf veel campings wandel je bovendien zo de bergen in. Omgeven door geurende lavendel, rozemarijn en tijm en legio bloeiende bloemen, waan je jezelf in een paradijs! Trouwens fietsers krijgen hier ook weinig rust, want de ene route is nog mooier dan de andere. En de bergen? Lang leve de e-bikes! Of, maak een fijne strandwandeling en geniet van een café solo op een terras.

Stad en achterland

De regio heeft twee belangrijke steden. De havenstad Cartagena toont bouwstijlen uit begin twintigste eeuw die herinneren aan een rijk verleden. Of dwaal door de smalle straatjes en proef de zuidelijk sfeer in Murcia, de stad gelegen in het dal van de Segura. Als afwisseling is het een aanrader om tussendoor eens het achterland in te duiken. Dan vind je heuvels met bloeiende (amandel)bomen, schilderachtige stadjes en bovenal veel rust. Weliswaar ligt de temperatuur hier- vooral ’s nachts – meestal wat lager, de overweldigende natuur maakt dit ruimschoots goed!

Laat de pannen in de kast

In culinair opzicht heeft het land sowieso een streepje voor, dus laat de pannen af en toe gerust in de kast! Schuif ’s middags rond een uur of twee aan in een restaurant voor een menú del dia (dagmenu) en geniet van minimaal vier gangen en een lekkere fles wijn. Zo begin je bijvoorbeeld met een salade, dikwijls gevolgd door een stoofpotje, vlees of visgerecht en dessert naar keuze. En dat voor een prijs rond de € 11 à € 12 per persoon, echt een feestje.

Overwintertips van Carla en Kees

Carla en Kees overwinteren in Spanje

  1. Wil je verzekerd zijn van een plek op je favoriete camping aan de kust, dan is reserveren een must. Het avontuurlijke verdwijnt, maar soms is een goede plek dat waard. Je kunt deze campingplek ook als thuisbasis bombarderen en van daaruit af en toe tochtjes met een overnachting (op een camperplek) in het binnenland maken. Langs de kust is het verstandig op tijd een overnachtingsplek te zoeken, want in de winter is het er hoogseizoen.
  2. Veel campings bieden korting met de CampingCard ACSI kortingskaart. Ben je in het bezit van die kaart, dan overnacht je voor een vast laag tarief in het laagseizoen. Je bespaart hiermee tot wel 60 procent. Je bestelt de gids of app inclusief de kortingskaart gemakkelijk op webshop.acsi.eu Daarnaast kan de overnachtingsprijs dalen bij een langer verblijf
  3. Omdat de stroomprijzen in Spanje hoog zijn is, bij langer verblijf, het gebruik van een gasfles voor bijverwarming een must. Op de meeste campings zijn deze ter betaling van een borgsom verkrijgbaar en dan makkelijk om te wisselen. Na zonsondergang kan het toch aardig afkoelen.

Meer overwinteren in ACSI FreeLife

Overwinteren in Spanje1
Wil je nog meer tips? Carla en Kees interviewden in de winter van 2019/2020 verschillende overwinteraars. Je leest de verhalen (inclusief nog 3 overwintertips!) in ACSI FreeLife 8-2020. Ook deze winter zijn de fervente camperaars afgereisd naar de Costa Cálida. Ze lieten zich niet tegenhouden door code oranje, en ze zijn niet de enigen! De komende weken bloggen ze over hun ervaringen op onze website. Op zaterdag 19 december lees je het eerste blog.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zo overwinter je (ook nu) in het zuiden van Spanje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht