ACSI FreeLife

Menu

Dit zijn de 9 mooiste plekken van Noord-Bohemen

Wie Tsjechië zegt, denkt aan Praag, maar er is zoveel meer te ontdekken dan de prachtige hoofdstad. In het noorden en oosten van Bohemen vind je twee nationale parken, indrukwekkende monumenten, historische steden en tientallen kastelen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Tsjechië_Noord-Bohemen_Kutna Hora_Michal Vitásek

1. Gastronomie en geschiedenis in Litoměřice

Reis je via Dresden naar Tsjechië of Praag dan kom je langs de pittoreske plaats Litoměřice. De wijnstad aan de rivieren Elbe en Eger heeft een mooi historisch centrum met pastelkleurige huizen met renaissance en barok façades en kronkelige straatjes. Fiets vanuit Litoměřice langs de Elbe naar het wijngebied Velké Žernoseky of volg juist de Eger. Je komt door de plaats Terezín (Theresienstadt), een plek die tijdens de Tweede Wereldoorlog als joods getto en als concentratiekamp werd gebruikt. In het kleine fort is er een museum en is een Engelstalige rondleiding mogelijk.

2. Škoda-museum in Mladá Boleslav

Autofabrikant Škoda maakt al sinds 1895 voertuigen. Het begon met fietsen en later motorfietsen. Tien jaar later werd de eerste auto ontwikkeld. In de plaats Mladá Boleslav is in de oude fabriekshal een tentoonstelling gewijd aan het automerk. In het museum kun je de oudste en nieuwste modellen bewonderen en het is tevens mogelijk om de productiehal te bezoeken. Mladá Boleslav is ideaal te combineren met een bezoek aan het natuurgebied Boheems Paradijs of het kasteel in Mnichové Hradiste.

3. Unesco in Kutná Hora

Op een uurtje rijden ten oosten van Praag ligt de mooie stad Kutná Hora. In het centrum pronkt een van de grootste kerken van Tsjechië. De voltooiing van deze kathedraal duurde maar liefst vijfhonderd jaar. Het enorme bouwwerk werd gebouwd vanwege de zilvermijnen. Kutná Hora was in de 14e eeuw een van de belangrijkste steden in het Heilige Roomse Rijk en werd daarom ook wel ‘Zilverstad’ en ‘De nationale schatkist van Bohemen’ genoemd.

De kathedraal van St. Barbara (zie foto boven aan dit bericht) staat op de Unesco Werelderfgoedlijst, net als de kloosterkerk in de wijk Sedlec. Vlakbij deze barokke kerk bevindt zich het beroemde ossuarium. In de ondergrondse kapel zijn de botten van ruim 50.000 mensen gebruikt ter decoratie. Van kroonluchters tot het wapenschild van de familie Schwarzenberg. Het is een absurd en indrukwekkend geheel.

4. Kasteel Častolovice

Tsjechië kun je gerust een kastelenland noemen. Er zijn meer dan drieduizend kastelen en burchten in het land. Vele liggen op prachtige locaties boven rivieren, in bossen of hoog op een bergtop. Ook in het oosten van Bohemen vind je meerdere kastelen, zoals Častolovice, dat nog steeds in privébezit is en waar bezoekers van harte welkom zijn. Op de binnenplaats is een fijne koffiezaak en in de enorme kasteeltuin kun je een mooie wandeling maken en de mini-zoo bezoeken.

Vanuit de stad Hradec Králové kun je een mooie fietstocht maken naar kasteel Častolovice en enkele andere kastelen in de omgeving. Langs de Orlice rivier liggen meerdere chateaus waaronder Častolovice, maar ook kasteel Kostelec nad Orlicí en de burcht Potštejn. De streek wordt ook wel de ‘Tsjechische Loire’ genoemd.

5. Het Nationale Park Reuzengebergte

Aan de grens met Polen ligt het Reuzengebergte. De hoogste bergketen van Tsjechië is een wandel- en wintersportwalhalla. Aan de uitlopers van de bergen zijn diverse campings te vinden die een ideale uitvalbasis vormen om Krkonoše, de Tsjechische naam voor het Reuzengebergte, te ontdekken.

In de plaatsen Harrachov, Špindlerův Mlýn en Janské lázně gaan kabelbanen naar de bergtoppen. Vanaf hier voeren vele wandelpaden door het natuurgebied langs watervallen, door veenmoerassen en over bergkammen. Maak bijvoorbeeld een tocht door het veenmoeras van Černá hora of beklim de hoogste berg Sněžka.

Tsjechië_Bohemen_Krkonose_credit (Rostislav Barton)

6. De rotsen van Adršpach en Teplice

Dwaal door een labyrint van zandstenen rotsen. Het rotsgebied van Adršpach en Teplice overweldigt iedere bezoeker. Miljoenen jaren geleden was dit gebied een zee. Door erosie en andere natuurlijke elementen werden de metershoge rotsen gevormd waarvan sommige sprekend op een leeuw, koppel of olifant lijken. De rotsen van Ostaš liggen vlakbij Adršpach, maar zijn in de zomermaanden een stuk rustiger. Ook de natuur nabij de stad Broumov is erg aantrekkelijk voor een wandeling. In Broumov zelf kun je het benedictijnenklooster bezoeken met een intrigerende bibliotheek en kapel.

7. Barokke architectuur in Kuks

De rivier de Elbe heeft zijn bron in het Reuzengebergte en stroomt eerst naar het oosten voordat hij richting Praag en Dresden gaat. Langs de rivier loopt de bekende Elbe-fietsroute, een aantrekkelijk traject vanwege de geringe hoogteverschillen. Bovendien liggen er de langs de Elbe vele interessante monumenten en mooie stadjes. Een van de eerste plekken die je tegenkomt is Kuks, een voormalig kuuroord met een indrukwekkend barok gebouw. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en was een hospitaal voor oud-soldaten. In het gebouw bevindt zich een van de oudste barokke apotheken van Europa.

Tsjechië_Noord-Bohemen_Kuks_Ladislav Renner

8. Boheems Zwitserland

Aan de grens met Duitsland ligt het natuurgebied Boheems Zwitserland. Kenmerkend voor het nationale park zijn de rotsachtige formaties en de romantische kloven waar je met een bootje doorheen kunt varen. Een geologisch natuurwonder is de Pravčická brána. Het is hét symbool van het park en het is de grootste rotsbrug van Europa. Door het natuurgebied voeren tal van wandelroutes naar uitkijkpunten, langs rotsen en door naaldbossen. Een ander mooi wandelgebied is Tisá.

9. De iconische toren Ještěd

Een van de leukste steden in Noord-Bohemen is Liberec. De stad ligt tussen verschillende natuurgebieden en heeft diverse culturele attracties. Bewonder het stadhuis dat sprekend op het stadhuis van Wenen lijkt. Het Noord-Boheems museum is zeer interessant als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Liberec.

Voor kinderen is het leuk om naar de dierentuin, het DinoPark, het aquapark Babylon en het science museum iQLandia te gaan. Vanuit Liberec zie je in de verte de naaldvormige toren Ještěd liggen. De televisietoren is per kabelbaan te bereiken en biedt naast een mooi uitzicht ook een restaurant. Ještěd is bekroond met verschillende prijzen en in de afgelopen jaren volledig gerenoveerd en in oude glorie hersteld.

Tsjechië kampeerland, vraag een informatiepakket aan

Tsjechië is goed te bereiken vanuit Nederland en België en er is een enorme keuze aan leuke campings met zelfs glampingmogelijkheden. Tijdens een kampeerrondreis van één, twee of drie weken ontdek je de mooiste gebieden van het land. In Tsjechië zijn bijna honderd door ACSI-geïnspecteerde campings. Je vindt ze op Eurocampings.nl.

Meer te weten komen over Tsjechië? Vraag een gratis informatiepakket aan via amsterdam@czechtourism.com of kijk op visitczechia.com

Praat mee

Praat mee: Dit zijn de 9 mooiste plekken van Noord-Bohemen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht