ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in Tsjechië is cultuur snuiven

Cultuur snuiven en kamperen is in Tsjechië een prima combi. In het land vind je niet minder dan 2.000 kastelen, chateaus en burchten. Bovendien staan er 16 plekken op de Unesco-Werelderfgoedlijst. In dit beknopte overzicht tonen we je de mooiste culturele pareltjes en tippen we je waar je in de buurt ervan kunt verblijven.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Zamek Orlik_Hani Massarani

1. Heilzaam water – De West-Boheemse spadriehoek

Het historische kuuroord Karlovy Vary ligt net over de grens en is slechts 800 kilometer rijden vanuit Nederland. De spastad ligt aan de rivier de Eger en is beroemd geworden door haar heilzame waterbronnen en geneeskrachtige therapieën, waarbij het water een belangrijke rol speelt.

Op nabije afstand van Karlovy Vary (Karslbad) vind je nog twee andere kuuroorden: Františkovy Lázně (Franzensbad) en Mariánské Lázně (Mariënbad). Samen vormen ze de West-Boheemse spadriehoek. In 2021 zijn ze op de Werelderfgoedlijst gezet met acht andere kuuroorden in Europa. De kuuroorden zijn gelegen in een bosrijke omgeving waar je fantastisch kunt fietsen en wandelen, bijvoorbeeld in het Slavkov-bos en het beschermde natuurgebied Soos.

Frantiskovy Lazne_Ladislav Renner

Campingtip

Camp Varry – Vitkova Hora
Rustig gelegen camping met een mooi uitzicht op de stad Karlovy Vary (Karslbad).
Eurocampings.nl/122416

Camping ATC Jadran
Camping in een geweldig natuurgebied, niet ver van het kuuroord Frantiskovy Lazne (Franzensbad).
Eurocampings.nl/110402

Camping Amerika
Mooie camping aan een meer met zwemwater. Gezellig klein restaurant.
Eurocampings.nl/121819

La Provence
Kampeerders waarderen deze camping in Mariánské Lázně (Mariënbad) met een 8,9.
Eurocampings.nl/124946

Camping Stanowitz Stanoviste
Rustig, tussen de fruitbomen gelegen. Vlak bij Mariánské Lázne (Mariënbad). Piekfijn verzorgd sanitair en een uitstekende keuken.
Eurocampings.nl/108979

2. Van barok tot art nouveau – Praag

Shutterstock ID 560527516; Purchase Order: Czech Tourism Fodor´s travel

Praag is een verrassende stad met enerzijds barokke monumenten en art-nouveau-gebouwen en anderzijds een bruisend centrum met biertuinen en verstopte cafés. De Tsjechische hoofdstad biedt fantastische ervaringen en interessante tours. Ontdek de Tsjechische gastronomie met een food-tour of maak een excursie naar een van de brouwerijen. De rivier de Moldau stroomt door de stad en verschillende bootmaatschappijen bieden vaartochten aan. Waterfietsen of suppen kun je ook op het water.

Campingtip

Autocamp Trojská
Superschone camping in boomgaard. Dicht bij de Praagse dierentuin.
Eurocampings.nl/107241

3. Geboorteplaats van Bedřich Smetana – Litomyšl

Een Italiaans sfeertje hangt er in de stad Litomyšl in Oost-Bohemen. Deze karakteristieke stad heeft een indrukwekkend chateau dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Het renaissancebouwwerk heeft figuratieve graffiti op de façades. Uniek is het barokke theater. Litomyšl is ook de geboorteplaats van operacomponist Bedřich Smetana. In zijn geboortehuis is nu een tentoonstelling gewijd aan de jonge jaren van de componist. Het beschilderde Portmoneum biedt een kleurrijke wereld en grenzeloze fantasie.

Campingtip

Autocamping Zamberk
Kampeerders waarderen deze camping met een 7,5.
Eurocampings.nl/107255

4. Santini’s meesterwerk – Žďár nad Sázavou

Zdar nad Sazavou_Libor Svace

De architect Santini was in de 17e eeuw een belangrijke architect in Tsjechië. Aan meer dan 80 bouwwerken heeft hij zijn hand gelegd, zoals de kathedraal in de wijk Sedlec in Kutná Hora, het elegante chateau Karlova Koruna in Oost-Bohemen en het klooster in Plasy nabij de stad Pilsen. Het belangrijkste werk van de architect is de bedevaartskerk van St. John van Nepomuk in Žďár nad Sázavou. De kerk is doorspekt met symbolen, waarbij het getal vijf en sterren in alles terugkomen.

Campingtip

Autocamping Pavov
Rustig gelegen passantencamping aan meer tussen Praag en Brno.
Eurocampings.nl/107283

5. Symbool van het functionalisme – Villa Tugendhat

Brno_Tugendhat

In Tsjechië vind je niet alleen monumenten uit de barok en renaissanceperiode. Ook in de 20e eeuw werden er interessante constructies gebouwd. Villa Tugendhat in Brno, in de wijnregio Zuid-Moravië, is een van de meest belangrijke gebouwen voor Tsjechië. De architect van het Unesco-monument was Ludwig Mies van der Rohe. Het functionalistische gebouw heeft een boeiende inrichting, maar er schuilt ook een bewogen geschiedenis achter de deuren. De villa inspireerde filmmakers en schrijvers; zo is het boek De glazen kamer van Simon Mawer een eerbetoon aan het huis.

Campingtip

Kemp Oáza Ostrovacice
Gemoedelijke boerderijcamping in het dorp. Niet toegankelijk voor grote caravans of campers.
Eurocampings.nl/116689

6. 2.000 kastelen

Zleby

Liefhebbers van kastelen kunnen hun hart ophalen in Tsjechië. Waar je ook bent, overal is wel een chateau, burcht of kasteel te vinden. Tweeduizend in totaal! Op slechts een half uur rijden van Praag vind je er verschillende, zoals chateau Veltrusy met zijn enorme kasteelpark en chateau Ploskovice, dat ooit van de Italiaanse familie Medici is geweest. Ten zuiden van Praag in de regio van Zuid-Bohemen ligt op een spectaculaire locatie kasteel Orlík. Hoog op een klif boven de rivier de Moldau. Je kunt naast een rondleiding ook een mooie boottocht maken met fantastisch uitzicht over het bouwwerk en de bosrijke omgeving.

Info

• Benieuwd naar welke culturele bezienswaardigheden Tsjechië nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje op visitczechrepublic.com/nl

• Een gratis informatiepakket met brochures en een campinggids kan aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com

• Voor de snelwegen in Tsjechië is een online tolvignet verplicht. Dit is te koop via edalnice.cz

• In Tsjechië wordt er met Tsjechische kronen betaald. 1 euro staat gelijk aan 25 kronen.

• Tsjechisch is een lastige taal, maar op veel toeristische plekken wordt Engels en Duits gesproken.

• Op maandag zijn veel bezienswaardigheden in Tsjechië gesloten.

Praat mee

Praat mee: Kamperen in Tsjechië is cultuur snuiven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht