ACSI FreeLife

Menu

We zijn er Bijna! 2022 sluit af aan de Costa Dorada

In de nieuwe tv-reeks van We zijn er Bijna! reist de Omroep Max-kampeerkaravaan in zes afleveringen met de camper of caravan dwars door de Spaanse binnenlanden. 24 gepensioneerde echtparen leggen in de populaire kampeersoap de Grand Tour Spanje af van ACSI Kampeerreizen. Reis mee vanuit je luie stoel in onze exclusieve achtergrondverhalen. In de zesde aflevering, te zien op dinsdagavond 20 september 2022 op NPO1, reist het gezelschap via Cuenca en Albarracín naar de Costa Dorada om de reis af te sluiten.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Playa Montroig WEB

Heb je ooit een stad bezocht met huizen die in de lucht lijken te hangen? Boven op de rotswanden ligt Cuenca, tussen de kloven van de rivieren Júcar en Huécar. Achter de ‘hangende huizen’ wandel je in de stad, op minder van twee uur rijden van Madrid, over geplaveide straatjes langs eeuwenoude gebouwen. De historische stad heeft ook een modern gezicht: je vind er veel abstracte kunst.

Abstracte kunst en ijzeren loopbrug

Het is de moeite waard om de hellingen en steegjes te beklimmen die naar Cuenca leiden om verrast te worden door de uitzichtpunten. Loop ook zeker naar de Plaza Mayor om de bogen van het stadhuis en de prachtige kathedraal uit de 12e eeuw te zien. Achter de kathedraal leidt een straat naar hét kenmerk van Cuenca: de Casas Colgadas.

In Casa de la Sirena is een restaurant gevestigd en in Casas del Rey bevindt zich het museum voor Spaanse Abstracte Kunst. Heb je geen hoogtevrees, dan loont het de moeite om vanaf de ijzeren loopbrug Puente de San Pablo spectaculaire foto’s van de hangende huizen te maken.

Kabeljauwstoofpot

In Cuenca kun je ook culinair je hart ophalen. Proef er bijvoorbeeld de morteruelo (een soort warme paté), ajoarriero (kabeljauwstoofpot), de typische resolí-likeur en alajú als dessert. In de zomer kun je een duik nemen in het zwemgedeelte van Hoz del Júcar. Wandelaars kunnen de Cerro del Socorro-route lopen. Dertig kilometer verderop ligt een heel merkaardige plek: de rotsen van de Ciudad Encantada (Betoverde Stad), waarvan sommige de vorm van een dier of een menselijk figuur hebben.

De islamitische sfeer van Albarracín

In het meer noordwestelijk gelegen Albarracín is de imposante versterkte omheining dé trekpleister. Het bastion en de Torre del Andador stammen uit de 10e eeuw en muren rondom de buitenwijk Engarrada uit de 11e eeuw. Albarracín, de voormalige hoofdstad van een Moors koninkrijk, heeft zijn islamitische en middeleeuwse sfeer behouden.

Albarracin_ShutterstockAlbarracin

In het Parque Cultural de Albarracín vind je voorbeelden van post-paleolithische kunst uit de periode tussen 6.000 en 1.000 jaar voor Christus. Uit de Romeinse periode zijn de meeste overblijfselen bewaard gebleven, waaronder het 18 kilometer lange aquaduct dat van Albarracín naar Cella liep.

Twaalf kilometer strandparadijs

Mont-roig del Camp aan de Costa Dorada is met maar liefst twaalf kilometer aan stranden een geliefde plek om te windsurfen, onderwatervissen of waterskiën. Maar de plaats herbergt ook interessante monumenten, zoals de kapellen Mare de Déu de la Roca uit de 13e eeuw en Sant Ramon uit de 19e eeuw. Ook de kerken Església Vella en zijn klokkentoren – in renaissancestijl met laatgotische elementen – en de Església Nova de Sant Miquel zijn een bezoek waard.

Kijk de afleveringen terug

Aflevering gemist? Geen paniek. Via NPOstart.nl kijk je alle afleveringen gratis terug.

Praat mee

 1. LG
  Leo Groeneveld

  Wij bekijken met veel plezier al jaren lang “we zijn zijn er bijna” en zijn zelf ook enthousiast caravan gebruiker. Jammer vind ik dat er geen technicus meereisd om kleine problemen aan auto of caravan te kunnen herstellen. Ook vind ik het jammer dat de persoon die met zijn auto problemen kreeg nauwelijks (zichtbare) hulp kreeg. Sowieso van de reisleider en dat hij zelf alles moest uitzoeken vond ik ook teleurstellend. Kan natuurlijk ook dat achter de schermen die hulp wel degelijk geboden werd. Als dat wel zo is dan vind ik dat voor jullie organisatie een gemiste kans om dat te laten zien. Omdat wijzelf een rondreis door Spanje willen gaan maken, zie ik een reactie dan ook graag tegemoet. Met vriendelijke groet, Leo Groeneveld

  Reageer
  3
  0

Praat mee: We zijn er Bijna! 2022 sluit af aan de Costa Dorada

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht