ACSI FreeLife

Menu

Samen naar de sterren kijken

Kennismaken CataloniëVissen, cava maken, wijntherapie; de kampeervakantie van de levensgenieters is door alle indrukken voorbij gevlogen. Maar daarmee hield het nog niet op. Jan en Mildred werden in Catalonië namelijk ook nog getrakteerd op een uniek kijkje op de sterrenhemel.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Sterren kijken

Via een stikdonkere weg komen ze om 22.00 uur aan op de parkeerplaats van het Parc Astronòmic Montsec. “Dat was wel even spannend, we keken opeens recht in de ogen van een vos die voor onze Fiat langsliep”, vertelt Mildred. “Maar op die parkeerplaats werd de route naar de ingang van het centrum met rood licht aangegeven, wat wel handig was”, vult Jan aan.

Sterrenrestaurant

Voorafgaand aan hun bezoek aan het Universe Observation Centre genoten ze van een diner in Monestir de les Avellanes, een klooster in Os de Balaguer. “Het duurde even voordat ik doorhad dat de menukaart helemaal in het teken stond van de sterren”, zegt Mildred lachend. “Nou dat vond ik niet zo moeilijk hoor”, vult Jan eveneens lachend aan.

Heldere hemel

Jan en Mildred hadden geluk, want hoewel het overdag veel regende, genoten ze van een heldere hemel. “Ik heb nog nooit eerder zoveel sterren bij elkaar gezien”, roept Mildred uit. “Het is heel apart om te zien”, vindt Jan. Maar ze zagen het nu alleen van buiten. Binnen kregen ze een rondleiding van een wetenschapper die werkt in het observatiecentrum. Mildred: “We werden welkom geheten en kwamen toen in de eerste koepel. Dat was een bioscoopzaal waar de stoelen meer achterover liggen dan normaal. We kregen ook een 3D bril.”

Big Bang

Jan: “We kregen toen een film te zien over het ontstaan van de wereld. Het was een mix van echte beelden en animatie. Het ging onder andere over de ‘big bang’, elektronen, neutronen en een atoom. En de ontwikkeling van het heelal.” Mildred: “Het hele melkwegstelsel zoals wij dat kennen als we naar boven kijken kwam voorbij. Aan het einde van de film ging ineens de koepel open en zaten we midden onder de sterrenhemel. We voelden het ineens koeler worden.” “Dat was zo bijzonder”, vult Jan aan.

Beam me up

Daarna ging het stel naar de volgende koepel waar een telescoop stond. “Daar belandden we ineens midden in een ‘beam-me-up’-tafereel. Overal liepen draadjes en er stonden verschillende computers”, legt Mildred uit. “Ik mocht een planeet uitzoeken en ik dacht, laat mij Saturnus maar zien. Dat is een mooi object vanwege de ringen er omheen. De wetenschapper tikte wat in in zijn computer en de telescoop ging automatisch zoeken. De koepel draaide mee, maar ging niet helemaal open om zo min mogelijk vals licht te krijgen. Toen maakte hij een foto”, vertelt Jan glunderend. Het sterrenstelsel interesseert hem overduidelijk.

Vallende ster

De tour van de wetenschappen eindigde buiten waar hij met een laserpen de grote sterren aanwees. “Het leek wel alsof hij ze allemaal aanraakte”, aldus Mildred. Als de levensgenieters als toetje een vallende ster zien, is de avond helemaal compleet.

TestTour-abonnement

De ACSI FreeLife TestTour is officieel ten einde, maar de komende dagen verschijnen er nog de eindvideo’s en enkele achtergrondartikelen. Wil jij alle tests van de auto’s en caravans nog eens rustig teruglezen? En ben je geïnteresseerd in de reisbelevenissen van de testteams in tekst én beeld? In dat geval is het TestTour-abonnement een echte aanrader. Bestel nu en je krijgt er zelfs een gratis campingkookboek bij!

Praat mee

Praat mee: Samen naar de sterren kijken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht