ACSI FreeLife

Menu

Overwinteren in Spanje en Marokko

Vaarwel slecht weer. Als bij ons het koude jaargetijde aanbreekt, trekken veel camperaars naar het zuiden. De Spaanse Middellandse zeekust en Marokko behoren tot de populaire kampeerbestemmingen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
spanjemarokko

“Het zijn de zon en de lentelucht die ons lokken”, vertellen Herbert en Erika Maier, en voegen daaraan toe: “Aan deze regenarme kusten vergeet men snel de grauwe wintermaanden thuis.”

Wandelen over het strand

Elke morgen na het ontbijt onderneemt het paar lange wandelingen over het mooie duinenstrand van La Marina, een dorp aan de Spaanse Costa Blanca. Het dorp ligt tussen zoutpannen en rijen pijnbomen, zo’n dertig kilometer ten zuiden van de havenstad Alicante. Op een tegen de wind beschutte plek ligt Camping Internacional, die tot de favorieten van overwinteraars behoort. Het complex beschikt over een verwarmd binnenzwembad, een fitnessruimte, sportvelden en nog veel meer. Aantrekkelijke activiteiten die worden aangeboden zoals cursussen schilderen en Spaans of een dansmiddag vormen de beste basis voor gezellige bijeenkomsten.

Op terrasvormige berghelling

Vakantiegangers met een voorkeur voor veel ongerepte natuur komen aan hun trekken aan de Costa Cálida in de provincie  Murcia. De vaak schaars begroeide hellingen aan de ‘hete kust’ zijn nog onontgonnen, vooral in het zuidelijke deel rond de stad Mazzarón. Hier is Camping Los Madriles populair, waar de standplaatsen zich op de terrasvormige berghelling bevinden. De camping is vooral geliefd vanwege het grote buitenzwembad, wat met het binnenzwembad verbonden is, en gevoed wordt door warm zout water uit de eigen thermale bron.

Vier bronnen vormen ook het centrum van een openluchtmuseum wat de Marokkaan Zaid Abbou in Tinejdad heeft aangelegd, aan de rand van de Sahara. Hij laat daar gereedschappen van de Berbers zien, vanaf de steentijd tot nu. Zaid studeerde kunst in Freiburg en spreekt perfect Duits. Zijn liefdevol gearrangeerde tentoonstelling is voor vele ‘gemotoriseerde woestijnzonen en -dochters’ een goede reden om op weg naar de roodgekleurde zandduinen van Erg Chebbi een laatste tussenstop te maken. In Merzouga, de eindbestemming, zijn talloze campings te vinden, van eenvoudig tot comfortabel. In samenwerking met lokale organisaties bieden ze spannende Jeep- of kamelentochten aan.

Het hele jaar waterpret

Twee reisdagen verder naar het westen breidt het Anti Atlasgebergte zich uit. Het bizarre landschap rond Tafraoute, met zijn glinsterende roze granieten bergen, betovert de bezoeker. Sommige zelfs zo erg dat ze graag een paar weken langer willen blijven. Drie campings aan de rand van de stad kunnen aan deze wens voldoen. Vanuit Tafraoute is het niet meer ver naar de uitgestrekte zandstranden van Agadir, die het hele jaar door zorgen voor waterpret.

Tips voor overwinteren

Tip 1

Voor de grote reis

Vergeet niet om alle vaste lasten automatisch te laten afschrijven, of machtigingen af te geven. Overschrijvingen op lange termijn kunnen ook via internetbankieren gedaan worden. Om bij ziekte of ongevallen tegen kostprijs verzekerd te zijn is het aan te bevelen om naast de ziektekostenverzekering een goede reisverzekering af te sluiten.

Tip 2

Belangrijk rond het thema gas

In Spanje is het verboden om gasflessen te vullen, maar je kunt Spaanse gasflessen met statiegeld lenen bij Repsol tankstations. Je hebt dan een gasdrukregelaar en de Euro-adapter 4 nodig, die als set in kampeerwinkels verkrijgbaar zijn. Ingebouwde gastanks kunnen bij gastankstations gevuld worden. Ook het vullen van gasflessen bij het Marokkaanse gasbedrijf is uit veiligheidsoverwegingen niet meer toegestaan.

Tip 3

In noodgevallen

Het noodnummer in Spanje is 112 (vanaf mobiele en vaste netwerken). Tegen betaling biedt de Spaanse automobielclub Race dag en nacht pechhulp. In Marokko is het noodnummer voor de brandweer 15 en voor de politie 19.

Tip 4

Reizen en verkeer

EU-burgers met een geldig paspoort kunnen maximaal negentig dagen in Marokko verblijven. Het reisdocument moet nog zes maanden geldig zijn. Bij Nederlandse voertuigen moet het kentekenbewijs als eigendomsbewijs overlegd worden. Wie met een gehuurd voertuig naar Marokko reist, heeft daarnaast een verklaring in het Frans van het verhuurbedrijf nodig. De groene kaart moet ook in Marokko geldig zijn. Als dat niet zo is kan aan de grens een kortlopende verzekering afgesloten worden.

Op de website douane.go.ma kan daarvoor alvast een douaneformulier gedownload worden. Een volledige casco verzekering staan slechts weinig verzekeraars toe, maar het loont altijd om het na te vragen. De doorgaande wegen in Marokko verkeren in goede staat en het snelwegennet wordt voortdurend uitgebreid. Daarvoor moet tol betaald worden. Extra voorzichtigheid is geboden bij zware regenval, omdat veel wegen door droge rivierbeddingen lopen.

Tip 5

Autorijden

Sinds 2010 is de Middellandse Zeehaven Tanger-Mediterranée in gebruik, en veel veerboten maken alleen nog van deze haven gebruik. De meesten vertrekken vanaf het Spaanse Algeciras.

Bron: MPS
Tekst & foto: Thomas Cernak

Praat mee

 1. L

  Ik kan 2 Spaanse gasflessen kopen van het merk Cepsa, is dit verstandig en hoeveel mag ik er voor geven ? Er is wel een adapter bij voor de Mobilehome.

  Reageer
  0
  0
 2. J

  Volgens mijn ondervinding kunt ge GEEN gasflessen in Spanje bekomen als ge geen adres hebt in Spanje zelf…..enkel op sommige campingskunt ge een gasfles “huren” doch deze mag het grondgebied van de camping NIET VERLATEN !!!!

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Overwinteren in Spanje en Marokko

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht