ACSI FreeLife

Menu

Op ontdekkingstocht in de kloof

Kennismaken CataloniëDe dag is nog maar net begonnen en Kim en Stephan staan al in de startblokken. Opnieuw heeft het testteam actievelingen een sportieve dag voor de boeg. Congost de Mont Rebei is de spectaculaire locatie voor een kayaktocht en een uitdagende wandeling door de ruige kloof.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Actievelingen
kayakken
Congost de Mont Rebei
Congost de Mont Rebei
Congost de Mont Rebei

Vanaf Camping Vall d’Ager zijn de toppen van het dunbevolkte Montsec-gebergte al te zien. Gids James, Catalaan in hart en nieren, rijdt ons naar het afgelegen plaatsje Corça waar de kayaks al liggen te dobberen in het heldere water. “Dit meer gaat na enkele kilometers over in de Noguera Ribagorçana rivier, waar jullie de kloof binnengaan.” “Ik houd wel van watersporten”, laat Kim weten. “Dus hier zitten we goed. Ik laat me verrassen.”

Dwars door de kloof

Tijdens het eerste deel van de tocht kijkt het jonge stel al hun ogen uit. De hoge bergen die ons omringen zorgen dat de enthousiaste ‘wauw’-kreet van Stephan nog lang nagalmt. “Echt heel vet hier”, roept hij vanuit de kayak. James moet lachen. “Wacht maar, het wordt alleen maar mooier naarmate we dichter bij de kloof komen.” En daar geven we hem gelijk in, want na elke bocht wacht een nog mooiere verrassing van indrukwekkende natuur. Ondertussen wijst hij naar een smalle strook die strak langs de rots loopt, “dat is het pad waarlangs we straks teruglopen”.

Dan komt de hangbrug in het vizier en opeens wordt het donker door de schaduw. Aan beide zijden ontvouwen zich enorme verticale rotswanden die op sommige plaatsen wel 400 meter hoog zijn. We zijn bij het startpunt van de congost, wat in het Catalaans kloof betekent.

Fotogeniek

Na zeven kilometer ruilen we de kano in voor de wandelschoenen. “Erg leuk om dit gebied op twee manieren te ontdekken”, zegt Kim terwijl ze weer haar professionele fotocamera weer tevoorschijn haalt. “En sorry hoor James”, gaat ze lachend verder, “ we zijn echte toeristen hoor, die om de tien meter stoppen om foto’s te maken.” Vanaf het wandelpad kijken we recht de kloof in, waar ook motorbootjes doorheen varen. Dat is een andere optie als je Congost de Mont Rebei op een rustigere manier wil beleven.

Akelig mooi

Ondanks hun jonge benen, is het ook voor Kim en Stephan een uitdagende wandeling. Na de eerste kilometers langs een smal pad door de kloof wordt het echt klimmen geblazen. Kim stopt even. “Poeh, het is lang geleden dat ik zo gezweet heb”, bekent ze lachend. “Maar ja, je bent het team actievelingen of niet.” En zo is het maar net.

Tijdens het laatste deel vertelt James nog kort dat dit gebergte in de Middeleeuwen een conflictgebied was. In het noorden leefden de christenen en in het zuiden de moslims. “Nu is het gelukkig een gebied met een enorme aantrekkingskracht op actievelingen en natuurliefhebbers”. Volgens Stephan is de dag in de natuur een akelig mooie afsluiter van het verblijf in de provincie Lleida. “Morgen gaan we uitrusten op het strand, dat hebben we wel verdiend toch?”. Op de naar de Costa Daurada!

TestTour-abonnement

Alles over de TestTour thuis ontvangen? Bestel nu het TestTour-abonnement en krijg er een gratis campingkookboek bij.

Praat mee

Praat mee: Op ontdekkingstocht in de kloof

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht