ACSI FreeLife

Menu

Op de ambachtelijke tour

Yoga SpanjeOp Can Solivera, een eeuwenoude boerderij in 1979 gekocht door de Nederlandse Hans de Roos en zijn vrouw Dara, krijgen cultuurliefhebbers Rob en Anna een tour door hun indrukwekkende olijfgaard. “Wij maken olie van de bijzondere olijf Arbequina. Vermoedelijk werden de eerste zaadjes van deze bomen meegebracht van een kruistocht naar Jeruzalem”, vertelt dochter Sandra. Zij neemt de dagelijkse leiding van de ambachtelijke olijfteelt op zich.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Peratallada
Peratallada
Peratallada
Peratallada
Peratallada
Peratallada

De tour door de olijfgaard is de start van het culturele uitstapje van Rob en Anna vandaag. De tocht voert langs allerlei oude ambachten die je terugvindt in de provincie Girona en start op een flinke steenworp afstand van het middeleeuwse dorpje Peratallada.

Eerste persing

Als Rob en Anna het olijfdomein van de familie betreden, worden ze als eerst getrakteerd op een film over het ontstaan van Can Solivera en het oogsten van de olijven. De film wordt afgespeeld in de oude keuken van de boerderij die de familie volledig heeft gerestaureerd. De beelden laten zien hoe de olijven zorgvuldig uit de bomen worden geschud met een soort vibrerende hark.

Onder de bomen liggen netten die voorkomen dat de olijven in aanraking komen met de grond. De netten worden zorgvuldig bij elkaar geraapt en de olijven worden in een kratje geschud. De lading met diverse kratjes wordt zo snel mogelijk naar de molen gebracht voor de allereerste persing. Hier worden door middel van centrifuge de vaste en vloeibare stoffen van elkaar gescheiden met als eindproduct de olijfolie.

Sporen van everzwijnen

“Dit proces moet binnen 24 uur na het oogsten plaatsvinden. Anders gaat de beste smaak verloren”, vertelt Sandra als ze Rob en Anna na het zien van de film rondleidt door de olijfgaard. “Kijk, hier zie je nog een spoor van het everzwijn”, wijst ze op een afdruk in de net opgedroogde modder. Rob vraagt zich af of de dieren geen bedreiging vormen voor de olijfbomen. “Nee. Integendeel, ze komen hier ‘s nachts om lekker onder de bomen te woelen. Wij zijn er heel blij mee, want ze eten het onkruid onder de bomen weg. Ze houden gelukkig niet van de bittere smaak van olijven”, legt Sandra uit.

De tour eindigt in de shop waar Rob en Anna de verschillende olijfoliën proeven. Onder andere de Wild Arbequina, die in 2017 in New York is uitgeroepen tot beste olijfolie ter wereld. “Wij leveren niet voor niets aan dé topkok van Catalonië Joan Roca i Fontané”, vertelt vader Hans trots. Rob en Anna kunnen de smaak van de olie ook waarderen en slaan gelijk wat in voor thuis.

Gehouwen uit steen

De volgende stop in deze tour langs Catalaanse ambachten is het middeleeuwse dorpje Peratallada zelf. Geen onbekende plek voor Rob en Anna, want ze bezochten het al eens tijdens een eerdere vakantie. De naam van het dorpje betekent ‘gehouwen steen’, wat verwijst naar de manier waarop het dorp in de middeleeuwen is ontstaan.

De oudste grot, uit steen gehouwen, biedt nu plaats aan de keramiekcreaties van Martin Ley. Terwijl Rob en Anna in zijn atelier een stukje klei in de hand gestopt krijgen, zien ze hoe hij met een eeuwenoude draaischijf een schaaltje maakt van klei. “Dit hebben we tijdens ons vorige bezoek niet gezien”, vertelt Anna zichtbaar verrast.

Ambachtsvrouw

De laatste stop is in La Bisbal d’Empordà. En ook daar zijn de cultuurliefhebbers weleens geweest. Maar wat ze niet wisten, is dat de Nederlandse Sana daar vier jaar geleden haar atelier heeft geopend met de toepasselijke naam Arte Sana, wat ambachtsvrouw betekent. Sana maakt bijzondere sieraden waarin ze bijvoorbeeld stukjes Afrikaanse textiel verwerkt.

“Er zijn veel Afrikaanse migranten in La Bisbal. Nadat ik met de jongens die soms voor mijn atelier zitten in gesprek raakte, kwamen we samen op het idee om iets te doen met de stukjes stof. Het is afval van de naaisters in bijvoorbeeld Gambia die zij voor me verzamelen als ze daar weer zijn.” Ook hier tasten Rob en Anna in de buidel om alvast kerstcadeautjes voor hun dochters in te slaan.

Wil je meer weten over de ambachten in de provincie Girona? Neem dan zeker een kijkje op deze website.

TestTour-abonnement

Wil je niets missen van de TestTour door Catalonië? Volg dan zeker onze Facebookpagina. En als je graag alle reiservaringen en tests op je gemak terugleest, is het TestTour-abonnement een echte aanrader. Bestel nu en je krijgt er zelfs een gratis campingkookboek bij!

Praat mee

Praat mee: Op de ambachtelijke tour

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht