ACSI FreeLife

Menu

Lekkernij uit L’Escala

Schilderen strandJan en Mildred kennen deze omgeving op hun duimpje. In juni van dit jaar lagen de zonaanbidders namelijk al op het nabijgelegen strand van Sant Pere Pescador. “Dat is al jaren onze favoriet, ik heb er als kind zelfs mijn eerste stapjes gezet“, vertelt Mildred onderweg naar de ansjovisfabriek Solés in L‘Escala. Wederom een uitstapje in de categorie culinair.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Ansjovis L'Escala
Ansjovis L'Escala
Ansjovis L'Escala
Ansjovis L'Escala
Ansjovis L'Escala
Ansjovis L'Escala
Ansjovis L'Escala

“Zou ik na dit bezoek weer zo naar vis ruiken?“, vraagt Mildred zich af als ze voor de deur van de fabriek staat. Die kans is klein, want vanwege hygiënevoorschriften mogen ze de ruimte waar de vis wordt schoongemaakt en ingepakt niet betreden. Vanachter het glas is te zien hoe ongeveer twaalf dames met een geconcentreerde blik de ansjovissen handmatig ontdoen van kop en ingewanden. Er zijn meerdere ansjovisfabrieken in de stad, maar dit is de oudste die nog steeds in gebruik is.

Bekende in de keuken

De ansjovis is een straalvinnige vis die gemiddeld een lengte van zo’n 20 centimeter bereikt. Hij heeft een afgeronde snuit en een korte onderkaak. In de Catalaanse keuken is de ansjovis zeker geen onbekende. Sterker nog, de ‘Anxoves de L‘Escala‘ is tot in de verre omtrek geliefd. Jan: “We hebben al van dichtbij gezien hoe ze uit de zee worden gevist, nu willen we weleens zien wat de stap daarna is.“ Hij neemt de audiofoon aan waarmee bezoekers in de eigen taal tekst en uitleg krijgen over het reilen en zeilen in de fabriek.

Flashback

Met de boottocht van afgelopen week met de lokale vissermannen van Cambrils nog vers in het geheugen, stappen de levensgenieters de voormalige fabriekshal binnen. Toch voelt Mildred zich niet direct als een vis in het water. “Door de sterke geur voel ik gewoon het gewiebel op die boot weer“, lacht ze terwijl ze langs de fotowanden en de informatieborden loopt.

Van boot tot bord

De fabriek kent een lange historie die teruggaat tot 1888. Vanaf dat moment zijn er ruim 35 miljoen ansjovissen verwerkt op deze locatie. Het bedrijf begon ooit als viswinkel in het dorp, maar de volgende generatie was ambitieus en ging zich bezighouden met een eerdere stap in de weg die de ansjovissen afleggen voordat ze worden geserveerd.

Inmiddels zijn ze meerdere generaties verder, heeft Solés vele innovaties doorgemaakt en is er een nieuw systeem om vis te conserveren ontwikkeld. Door de vis in bewegende kooien onder te dompelen in zout water, blijft de smaak het best behouden.

Zout of zuur visje

Gezouten ansjovis wordt vooral gebruikt als pikante smaakmaker. Dankzij de hoeveelheid omega 3 is het een gezond hapje. Zodra de visjes na aankomst uit de haven schoongemaakt is, zijn ze klaar voor het zouten. Zodra het bloed van de vis mengt met het zout, start het rijpingsproces. Afhankelijk van de temperatuur kan dat met gemak zes tot zeven maanden duren. Door het vervolgens nog te koelen is de vis tot 5 jaar daarna te eten.

In de fabriek bereiden ze naast gezouten ansjovis nog een variant, namelijk ansjovis gemarineerd in azijn. Bij de laatste stop van de audiovisuele rondleiding staat het complete assortiment uitgestald. “Ik ken de ansjovis alleen van op de pizza, dus ik ben wel benieuwd!“, zegt Jan enthousiast als altijd.

Proeverij op de camping

Als strandliefhebbers kunnen de twee het niet laten om na het bezoek nog even op het strand te gaan kijken. Maar eerst slaan ze een aantal potten ansjovis in voor een eigen proeverij. Om de ansjovis lekker te serveren krijgen ze nog een paar tips. Boquerones zijn ingelegde ansjovisjes in zuur en smaken heerlijk met wat knoflook, peterselie en olijfolie. De gezouten variant eet je het beste met wat brood, olijfolie en tomatenpuree.

Via een mooie weg stuurt Jan de Fiat Tipo aan het begin van de avond terug naar Camping Internacional de Calonge. Eens kijken wat er daar op de menukaart staat. Misschien wel ansjovis …

TestTour-abonnement

Wil je niets missen van de TestTour door Catalonië? Volg dan zeker onze Facebookpagina. En als je graag alle reiservaringen en tests op je gemak terugleest, is het TestTour-abonnement een echte aanrader. Bestel nu en je krijgt er zelfs een gratis campingkookboek bij!

Praat mee

Praat mee: Lekkernij uit L'Escala

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht