ACSI FreeLife

Menu

Kamperen langs de Grand Tour van Catalonië

De Grand Tour Catalonië is een reis die het gebied van noord naar zuid en van oost naar west verkent. Een meerdaagse roadtrip om de belangrijkste bezienswaardigheden op het gebied van erfgoed, natuur, wijn en eten te ontdekken en kennis te maken met de mensen, culturen en tradities.

Auteur
Timo de Boer
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
ACSI FreeLife TestTour 2018_Grand Tour Catalonië_Eriba caravan

Tegenwoordig spreekt men van een roadtrip, maar vroeger ging de jeugd op Grand Tour. Althans als je tot de West-Europese elite behoorde. Vanaf de 18e tot het begin van de 20e eeuw toerden veel jongeren voor een langere periode door Europa. De reis had een hoog educatief gehalte met als doel kennis te maken met plaatsen van de klassieke cultuur.

Geïnspireerd op de Grand Tours uit die tijd ontwikkelde Catalonië zijn eigen rondreis. Deze route van ruim tweeduizend kilometer verbindt alle hoogtepunten van Catalonië met elkaar, over wegen die op zichzelf al de moeite waard zijn.

Stel zelf eenvoudig je reis samen

De ‘Iconische Grote Ronde van Catalonië’ voert je in dertien dagen langs de gehele route. Van Barcelona, Montserrat, Tarragona, de Ebro-Delta, naar verborgen valleien in de Pyreneeën, wijngebieden, Girona en de prachtige kustdorpen van de Costa Brava weer terug naar Barcelona. Maar hé, rustig aan. Waarom haasten met zo veel bezienswaardigheden onderweg?

Omdat het je makkelijk te maken is deze grote ronde opgesplitst in vijf delen, die op hun beurt weer bestaan uit vijf tot zeven etappes. Op deze manier kun je jouw Grand Tour geheel naar eigen smaak indelen. Je beslist zelf waar je onderweg wil stoppen, wat je wil bezichtigen en ondernemen en waar je wil overnachten – langs de route liggen talloze campings. Op jouw tempo. Hieronder laten we je kort kennismaken met een aantal hoogtepunten van de 5 verschillende delen.

Deel 1: Barcelona – Tarragona: laveren tussen wijngaarden en zee

462 km – 6 hoogtepunten
Barcelona – Montserrat – El Penedès – Costa Barcelona en Sitges – Cisterciënzerroute (Santes Creus klooster) – Tarragona

Grand Tour Catalonië kaartje deel 1 Barcelona-TarragonaDe route van deel 1 van
de Grand Tour van Catalonië

De Grand Tour van Catalonië start in Barcelona dat onlosmakelijk verbonden is met het Catalaans modernisme. Heel anders dan het eindpunt van dit eerste traject: het Romeinse Tarragona, in het land van calçots, cava en xató. Onderweg kun je Montserrat, het Kasteel van Cardona en het historische en artistieke erfgoed van Solsona ontdekken. En deze etappe laat je ook kennismaken met het landschap en de wijngaarden van El Penedès, de charme van Sitges en de muzikale erfenis van Pau Casals in El Vendrell op weg naar de stranden van El Garraf en het noorden van de Costa Daurada.

Deel 2: Tarragona – Lleida: duik in de geschiedenis

418 km – 7 hoogtepunten
Romeins Tarragona – Reus –  Natuurpark van de Delta de l’Ebre – modernistische wijngoederen – El Priorat – Cisterciënzerroute (kloosters van Poblet en Vallbona de les Monges) – Lleida

Grand Tour Catalonië kaartje deel 2 Tarragona-LleidaDe route van deel 2 van de
Grand Tour van Catalonië

Reus ligt tien kilometer landinwaarts van Tarragona aan de Costa Daurada. De stad is de geboorteplaats van Gaudí. De beroemde architect en zijn opvolgers hebben er dan ook tal van modernistische gebouwen achtergelaten. Geniet in Cambrils van heerlijke zeevruchten en verken de Ebro-delta per kano of fiets. De route volgt de loop van de rivier de Ebro landinwaarts en verder naar Lleida door een landschap van boomgaarden, wijngaarden en eeuwenoude olijfbomen. De wilde natuur van Els Ports, de kunst van Picasso, de fruitbomen van Lleida, de wijnkathedralen van La Terra Alta en El Priorat en de indrukwekkende kloosters van de Cisterciënzerroute, zoals die van Poblet, zijn andere hoogtepunten op de route naar Leida.

Deel 3: Lleida – La Seu d’Urgell: dicht bij de hemel

357 km – 6 hoogtepunten
Lleida – Congost de Mont-rebei – Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park – Romaanse architectuur van Vall de Boí – Val d’Aran – La Seu d’Urgell

Grand Tour Catalonië kaartje deel 3 Lleida-La Seu d'UrgellDe route van deel 3 van de
Grand Tour van Catalonië

Vanuit Lleida en zijn iconische kathedraal Seu Vella verlaat deze route de vlakte en gaat naar de Catalaanse Pyreneeën. La Val d’Aran, middeleeuwse dorpjes, de sterrenhemel boven het Montsec-gebergte en de romaanse kerken van La Vall de Boí zijn je reisgenoten. Deze reis omvat ook een bezoek aan Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Nationaal Park. Voor avontuurlijke sporten moet je in de Mont-rebei kloof zijn en op de Noguera Pallaresa – een van de mooiste rivieren van Europa om te raften – op weg naar La Seu d’Urgell.

Deel 4: La Seu d’Urgell – Figueres: ode aan de natuur

357 km – 6 hoogtepunten
La Seu d’Urgell – Pedraforca Picturesque – Pyreneese dorpjes – La Garrotxa Volcanic Zone – Besalú -Figueres

Grand Tour Catalonië kaartje deel 4 La Seu d'Urgell-FigueresDe route van deel 4 van de Grand Tour van Catalonië

Vanaf La Seu d’Urgell voert dit deel in oostelijke richting en doorkruist de Catalaanse Pyreneeën langs de rand van het natuurpark Cadí-Moixeró. Hier vind je veel fiets- en wandelmogelijkheden. De route passeert ook het klooster van Santa Maria de Ripoll met zijn gevel met bijbelse taferelen, natuurpark Zona Volcànica de la Garrotxa met wel veertig vulkanen, en enkele van de meest karakteristieke dorpen van het gebied, zoals Santa Pau, Besalú en Banyoles. Deze etappe eindigt in Figueres, de geboortestad van de excentrieke kunstenaar Dalí.

Deel 5: Figueres – Barcelona: van surrealisme tot modernisme

525 km – 7 hoogtepunten
Figueres – Cap de Creus Natural Park, Cadaqués en Portlligat – Middeleeuwse dorpjes – Girona – Vic – El Montseny Natural Park – Costa Barcelona – Barcelona

Grand Tour Catalonië kaartje deel 5 Figueres-BarcelonaDe route van deel 5 van de
Grand Tour van Catalonië

Vanuit Figueres reis je in Sectie 5 door Dalí’s surrealistische universum, met een bezoek aan Cadaqués, Portlligat en natuurpark Cap de Creus. Het gaat verder langs de Costa Brava en zijn badplaatsen. Ook de Camí de Ronda – een langeafstandswandeling – loopt hier langs de kust. Na Girona trek je nog verder het binnenland in. Middeleeuwse stadjes zoals Peratallada en Rupit zijn pittoreske plaatsjes om uit te rusten voordat je verder reist naar Vic, het Montseny-massief oversteekt en de stranden en vissersdorpjes van Costa Barcelona bereikt. Het einde van de reis is Barcelona.

Campings langs de Grand Tour Catalonië

Campings genoeg in Catalonië. Hieronder vind je een selectie van zeven campings.

ACSI FreeLife TestTour 2018

In 2018 was Catalonië decor voor de ACSI FreeLife TestTour. Deze reis voerde langs vele plekken die ook tijdens de Grand Tour van Catalonië worden aangedaan.

Catalonië Grand Tour

 

Praat mee

  1. Hk

    lijkt ons fantastisch deze grand tour te maken, is deze tour ook op papier of als gids te krijgen, uitprinten lukt me niet.

    Reageer
    2
    2

Praat mee: Kamperen langs de Grand Tour van Catalonië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht