ACSI FreeLife

Menu

Een sterk staaltje avontuur

Kennismaken CataloniëHet is weer tijd voor wat actie. Kim en Stephan zijn op tijd opgestaan om richting Sant Feliu de Guíxols te rijden. Een gezellig dorpje én de ideale plek om de grillige kustlijn te bewonderen waar de Costa Brava zo bekend om staat. Maar de actievelingen gaan dat niet op een standaard manier doen. Ze nemen de Via ferrata. Althans, Stephan gaat de uitdaging namens het team actievelingen aan.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Via Ferrata
via ferrata
Via Ferrata

Via Ferrata is een term uit de bergsport. Het betekent “ijzeren weg” en is een route langs rotswanden die met staalkabels is uitgezet. Daar bevestigt de klimmer zich aan waardoor hij op een veilige manier de rotsen kan bedwingen. Aan de rand van het dorp op een heuvel staat gids Albert klaar met het materiaal. Stephan krijgt een helm, handschoenen en een soort riem om die je aantrekt als een broekje die voorzien zijn van drie musketonhaken waarmee hij zich aan de staalkabel kan zekeren. “Ik vind het wel leuk, roept Stephan helemaal klaar om te gaan. “Lekker boven de rotsen hangen“.

Op niveau

Het traject Cala del Moli in Feliu de Guíxols bestaat uit twee delen en is opgezet in 2002 door onze gids Albert Gironès Domènech. Uniek aan deze plek is dat dit de enige Via ferrata ter wereld is boven de zee. In Europa bestaan zes niveaus om de moeilijkheid van een Via ferrata aan te duiden. Het eerste deel dat Stephan gaat afleggen valt in de categorie twee en deel twee in categorie drie. “Nou, dat klinkt goed“, glundert hij. Ondanks dat onze gids Albert al aardig op leeftijd is, blijkt hij enorm fit en behendig. Voordat we afdalen naar het startpunt legt hij uit: “Het allerbelangrijkst is om de veiligheidshaken om en om los te knijpen en weer om en om te bevestigen. Dan kun je nooit naar beneden vallen“.

Loodrecht naar beneden

Al na de eerste meters heeft Stephan de techniek aardig in de vingers. “Deze brug zit volgens mij wel een beetje los“, grapt hij bijdehand naar de medeklimmers zodra hij veilig de overkant heeft bereikt. Het pad vervolgt langs loodrechte rotswanden. Gelukkig vergeten we onderweg niet te genieten van de kleurenpracht die door het zonlicht een extra dimensie krijgt: het rood van de rotsen, het helderblauwe water en de groene takken van de pijnbomen.

Na deel één heeft de actieve kampeerder er nog lang geen genoeg van en zet enthousiast koers naar het tweede deel. Stephan na afloop: “Nou zeg, dit deel was wel echt pittig. De enige optie was achterover hangen en op die manier langs de rotswand bewegen. Gelukkig gaf Albert me regelmatig instructies“.

Even bijkomen

Kim heeft zich tijdens het avontuur van haar vriend op een toppositie geïnstalleerd met haar fotocamera. “Echt diep respect hoor“, roept ze tegen hem als ze elkaar weer zien. “Het ziet er geweldig uit, maar met mijn hoogtevrees is dit echt niks voor mij“. Albert verzorgt de klimmers uitmuntend na hun inspanning en komt met nootjes en frisdrank aanlopen. Dat gaat er wel in.

Wil je net als Stephan dit actieve uitje plannen? Doe dat dan bij voorkeur buiten het weekend. De Via ferrata in Feliu de Guíxols is populair, ook onder lokale klimmers. Iedereen heeft kosteloos toegang tot het traject, maar het is wel aan te raden om een gids mee te nemen. Hij zorgt ook voor het benodigde materiaal als je dat zelf niet hebt. Naderhand kun je iets verderop heerlijk verkoeling vinden bij Sant Pol beach.

TestTour-abonnement

Wil je niets missen van de TestTour door Catalonië? Volg dan zeker onze Facebookpagina. En als je graag alle reiservaringen en tests op je gemak terugleest, is het TestTour-abonnement een echte aanrader. Bestel nu en je krijgt er zelfs een gratis campingkookboek bij!

Praat mee

Praat mee: Een sterk staaltje avontuur

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht