ACSI FreeLife

Menu

De Costa Brava: thuisbasis van Salvador Dalí

Een karakteristieke snor en surrealistische schilderijen, dát moet Salvador Dalí zijn. Deze Spaanse kunstenaar leefde het grootste deel van zijn leven in Catalonië. En dat zie je hier nog terug. In de buurt van de Costa Brava, in de Dalí-driehoek, kun je in zijn voetsporen treden. Het oude kasteel in Púbol, het theater in Figueres (zijn geboortedorp) en zijn huis in Port Lligat geven een goed beeld van zijn leven als kunstenaar. Bovendien is het een prachtige omgeving om je vakantie door te brengen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Dalí-driehoek

Naar het theater

In Figueres, dat aan de voet van de Spaanse Pyreneeën ligt, werd Dalí in 1904 geboren. In het theater dat hier stond, had Dalí in 1918 zijn eerste tentoonstelling. In 1960 kocht hij het theater op om er zijn eigen, surrealistische theater en museum van te maken. En surrealistisch werd het. Met gigantische eieren op het dak en muren die lijken op kippenvel geeft het theater een bijzondere indruk. De laatste jaren van zijn leven heeft Dalí in het theater gewoond. Na zijn overlijden in 1989 werd hij in de crypte onder het podium begraven. Tegenwoordig wordt het werk van de kunstenaar hier tentoongesteld. Tickets kun je van tevoren hier kopen.

Naar het kasteel

Speciaal voor zijn vrouw Gala kocht Dalí in 1968 het kasteel in Púbol. Hier bracht Gala alle zomers tussen 1971 en 1980 door. Het kasteel was voor haar een plek waar ze tot rust kon komen. Dalí bezocht het kasteel ook alleen als zij hem schreef dat hij welkom was. Nadat ze overleed in 1982 heeft Dalí zelf nog enkele jaren in het kasteel gewoond. Nu kunnen geïnteresseerden het kasteel bezoeken. De surrealistische fontein en grote olifanten in de tuin mag je zeker niet missen!

Naar het huis

Dalí woonde van 1930 tot 1982 in Port Lligat, waar hij samen met Gala een oude vissershut kocht. Op het moment van kopen was het huis in slechte staat, maar samen hebben ze er iets bijzonders van weten te maken. Het huis heeft een labyrint-achtige uitstraling en talloze niveauverschillen. Stukje bij beetje werden ook de omliggende vissershutten bijgekocht, waardoor er ook ruimte was voor een studio, keuken en woonkamer.

Op het dak werd een eivormige sculptuur geplaatst, dezelfde die we ook terugzien op het dak van het theater. Ook buiten is het surrealisme doorgevoerd met een groot zwembad (dat deed denken aan de tuinen van Alhambra in Granada). Daarmee was het huis en de tuin af. Het huis bezoeken? Kaartjes kun je van tevoren hier kopen.

Veelzijdige Costa Brava

Naast de bijzondere geschiedenis rondom Salvador Dalí is er nog veel meer te doen aan de Costa Brava! Wat te denken van het gezellige kustplaatsje Roses, de historische stad Girona of Vila Vella dat nog omringd is door zijn oude, middeleeuwse stadsmuren. Liefhebbers van kunst, cultuur, zon en strand zijn hier zeker aan het goede adres! Bekijk hier alle ACSI-campings in Catalonië.

Praat mee

Praat mee: De Costa Brava: thuisbasis van Salvador Dalí

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht