ACSI FreeLife

Menu

Catalonië: aangenaam kennismaken

Kennismaken CataloniëGrote kans dat je er weleens geweest bent. Want in Catalonië lijkt de zon altijd te schijnen en doen steden als Barcelona en Salou hun best om toeristen van over de hele wereld te verleiden. Tel daarbij de rijkdom van de Catalaanse natuur op en je begrijpt waarom de ACSI FreeLife TestTour dit jaar naar deze regio gaat. We praten je alvast bij over de natuur, cultuur en gastronomie die onze testteams gaan ontdekken …

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
Kennismaking Catalonië
Kennismaken Catalonië
Kennismaken Catalonië
Kennismaken Catalonië
Kennismaken Catalonië

De regio Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje en grenst daarom voor een stuk aan Frankrijk. Catalonië bestaat uit vier provincies: Barcelona, Girona, Leida en Tarragona. Deze zijn onderverdeeld in 41 comarca’s (streken). In totaal wonen hier zo’n zevenenhalf miljoen mensen.

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. Met ruim anderhalf miljoen inwoners (vijf miljoen als je de agglomeratie meetelt) is de stad met recht het kloppende hart van Catalonië. Barcelona ligt aan de beroemde kustlijn van Spanje. Deze bestaat (van noord naar zuid) uit de Costa Brava, de Costa Barcelona en de Costa Daurada. Hier liggen vele bekende badplaatsen als Lloret de Mar, Blanes, Calella, Sitges en Salou. Ook leuk: de grote waterparken in dit gebied. Het testteam Gezinskampeerders zal het dan ook zeker niet droog gaan houden.

Natuurschatten in alle vormen

Als je de meest populaire trekpleisters links laat liggen, heb je kans om op idyllische baaitjes te stuiten. Maar de veelzijdigheid van Catalonië is vooral te zien in het binnenland, waar indrukwekkende bergpartijen (de Catalaanse Pyreneeën) en valleien met kleine dorpjes elkaar afwisselen. Dit zijn schitterende gebieden om met de mountainbike, te voet of zelfs met een kano te ontdekken. Daar ligt dus nog wel een schone taak voor het testteam Actievelingen!

Steden en dorpen vol cultuur

Dat Barcelona al jaren in de top 10 van de meest bezochte steden van Europa staat, zal niemand verbazen. De stad met de rijke erfenis van Antoni Gaudí heeft te veel hoogtepunten om op te noemen. Je zou bijna vergeten dat Catalonië ook erg veel andere boeiende steden en dorpen heeft.

Wat te denken van Girona (een kleurrijke, middeleeuwse stad), Tarragona (bekend van het amfitheater aan zee) of Cadaqués (het charmante, witte kunstenaarsdorpje)? En dan zijn er ook nog tal van onbekendere dorpjes waar de tijd soms lijkt stil te hebben gestaan. Enfin, meer dan genoeg om te ontdekken voor het testteam Cultuurliefhebbers.

De lokale keuken

Dat je in Spanje goed kunt eten, is over het algemeen wel bekend. Maar wat is nou typisch Catalaans? Het kleine gerechtje met de naam pa amb tomàquet bijvoorbeeld. Dat is brood met stukjes fijngewreven tomaat. Vaak op smaak gebracht met olijfolie, zout en knoflook. De vleesliefhebber zal fuet wel kennen. Deze droge, gezouten worst wordt gemaakt van varkensvlees.

Ook qua toetjes zit je goed in Catalonië. De crema catalana is vergelijkbaar met crème brûlée, maar smaakt toch net iets anders. Ik denk dat we het testteam Levensgenieters na afloop van de reis even vragen of het gesmaakt heeft.

Wat je drinkt bij lekkere tapas? Een wijntje natuurlijk! Bijna een derde van de landbouwgrond van Catalonië wordt namelijk gebruikt om wijn te verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan cava of Rioja. Wie graag een kruidig aperitiefje drinkt, kan niet om Ratafia heen. Dit typisch Catalaanse drankje wordt gemaakt van vruchten, suiker, kruiden en natuurlijk alcohol.

Volg de TestTour op de voet

Al zin gekregen in de ACSI FreeLife TestTour 2018? Wij in ieder geval wel! Begin september gaat de reis van start. Tot die tijd lees je op deze site het laatste nieuws, interessante achtergrondartikelen en meer. Met als hoogtepunt natuurlijk de video’s van de belevenissen van de team tijdens de TestTour. Houd ons dossier dus goed in de gaten om helemaal niets te missen.

Praat mee

Praat mee: Catalonië: aangenaam kennismaken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht