ACSI FreeLife

Menu

6 tips voor Midden-Spanje

Op weg naar Zuid-Spanje en Marokko vind je in Midden-Spanje een goed snelwegennet waarmee je de hoge tolkosten van de oostkustroute vermijdt. Zoef er niet te snel doorheen, want er zijn goede redenen om langer in de regio te kamperen. We geven je 6 tips!

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
6 tips voor een kampeervakantie in Centraal Spanje

1. Volg de sporen van Don Quichot

Het verhaal van Don Quichot en zijn vruchteloze gevecht tegen de windmolens in La Mancha brachten ons op het idee om centraal Spanje te bezoeken. Als dappere camperaars voelen we ons verbonden met de beroemde dromer en avonturier die “het onrecht en de onderdrukkers bestreed”. Ook hij reed over de vlakten van Castilië.

We hadden een dor landschap vol windmolens verwacht. Uiteindelijk vinden we er maar een paar. Van de meer dan duizend kegelvormige exemplaren die in de Middeleeuwen in de regio stonden, zijn er slechts vijftig bewaard gebleven. Slechts enkele daarvan zijn in bedrijf.

Je vindt elf windmolens in Consuegra, ten zuidoosten van Toledo, in de buurt van het Castillo op de heuvel Calderico. Wanneer we vanuit het dorp omhoogklimmen en de witte reuzen aanschouwen, kunnen we ons voorstellen hoe Don Quichot deze reuzen in zijn waanzin voor machtige vijanden moet hebben gehouden.

2. Beleef het bruisende stadsleven

Tussendoor duiken we graag het stadsleven in. Toledo heeft een middeleeuwse indeling en een mix van drie culturen – christelijk, joods en islamitisch. Madrid is altijd levendig, zowel overdag als ’s nachts. Segovia maakt indruk met zijn zonovergoten pleinen, de beroemde Alcázar op de smalle richel tussen de rivieren Eresma en Clamores en het Acueducto.

Dit machtige aquaduct uit het Romeinse Rijk was tot in 1974 in bedrijf. De steden zijn erg verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze bruisen en stralen de typisch Spaanse levenslust uit. Met name Madrid heeft ons overweldigd.

In de koelte van de avond in de late winter mengt het winkelpubliek zich moeiteloos met kroegtijgers en dames van lichte zeden. Een paar meter verderop danst een oudere heer een solovoorstelling op de muziek van een groep Latijns Amerikaanse muzikanten op de stoep van de Plaza Puerta del Sol, het centrale plein van de stad. ¡Viva Madrid, viva España!

Natuurlijk bezoeken we in de steden in de regio ook een aantal van de vele musea, kerken en andere culturele bezienswaardigheden die je eenvoudigweg gezien moet hebben. Maar waar we het meest van houden is door de stegen te worden meegevoerd langs cervecerías, tapasbars, cafés en restaurants. Zo proef je de sfeer het best.

3. Geniet van het verbazingwekkende landschap

Toegegeven, er zijn ook de kale, bijna woestijnachtige gebieden in het Midden-Spanje. Maar rond Consuegra is het landschap begin maart regelrecht kleurrijk. Je ziet er alle tinten groen, bruin en rood. En boven de olijfboomgaarden en wijngaarden bijna altijd een helderblauwe hemel.

Ten noorden van Madrid, aan de rand van de Sierra de Guadarrama, wacht ons een heel bijzonder natuurparadijs. De ruige rotswereld van La Pedriza in het natuurreservaat Cuenca Alta laat zich qua overweldigend rotslandschap alleen vergelijken met Devils Garden in het Arches National Park in Utah, VS.

Daartussenin vinden we sprookjesachtige weiden waar steenbokken om ons heen grazen zonder op ons te letten. Boven onze hoofden cirkelen gieren met een machtige spanwijdte. We voelen ons meegenomen naar een fabelwereld. Terwijl er in de hooggelegen bergen nog wordt geskied – op een mooie zondag lijkt half Madrid hier de berg af te roetsjen – fietsen en wandelen we in en rond de Lozoyavallei. De fascinerende landschappen met de besneeuwde toppen om ons heen doen ons denken aan Noorwegen.

4. Bekijk de machtige castillos en kathedralen

Castilië (Spaans: Castilla) is de naam van het landschap op het plateau in het midden van Spanje. Deze naam komt van de vele prachtige castillos – sloten, burchten en kastelen – die het landschap, en samen met de vele machtige kathedralen óók de centra van de steden domineren.

Spanje heeft honderden van deze castillos en kathedralen te danken aan de oorlogen tussen de christenen en Moren. Tel daar de strubbelingen tussen wettelijke en kerkelijke heren bij op en het roerige beeld is compleet. Een bijzonder indrukwekkend voorbeeld van de bouwwerken is de kathedraal van Santa María in Toledo, die werd gebouwd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw. Het interieur straalt macht en pracht uit, maar is niet overvol.

Een ander voorbeeld is de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos-kathedraal in Segovia, gebouwd tussen de zestiende en achttiende eeuw, met zijn indrukwekkende hoge toren. Een heel andere maar niet minder opwindende ervaring is een bezoek aan de nog jonge Almudena-kathedraal in Madrid, met plafondschilderingen die meer aan popart doen denken dan aan kerkelijke kunst.

5. Bezoek het kwikmuseum in Almadén

Iedereen die Centraal-Spanje vanuit het zuiden nadert, kan al in Almadén een bijzonder hoogtepunt ontdekken. Tot aan het staken van de productie in 2003 stond deze mijn garant voor een derde van de kwikwinning wereldwijd – naar schatting meer dan 250.000 ton. Na een grondige opknapbeurt is het gebied nu Unesco-werelderfgoed.

De mijn is omgebouwd tot een museum met een te bezoeken mijn, het Parque Minero de Almadén. Je kan jezelf onderdompelen in de geschiedenis van de winning, de promotie en het gebruik van kwik. Neem de ondergrondse rondleiding en bezoek een uitgebreide tentoonstelling.

6. Bekijk keramiek

Toledo is de stad van keramiek. Op nummer 16 van de Calle San Juan de Dios, tussen de Iglesia de Santo Tomé en het Casa del Greco, vind je bijvoorbeeld J. Serrano, een specialist in handgemaakte reproducties van keramiek uit de verschillende stijlperiodes.

Campingtips Midden-Spanje

  1. Camping El Greco in Toledo
  2. Camping Internacional Aranjuez
  3. Camping Riaza

Meer campings in Midden-Spanje zoek je en boek je op Eurocampings.eu

Bron: MPS

Praat mee

Praat mee: 6 tips voor Midden-Spanje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht