ACSI FreeLife

Menu

Slowakije ontdekken – durf jij het aan?

Bij een kampeervakantie denk je waarschijnlijk niet meteen aan Slowakije. Toch zijn er volop mogelijkheden in dit land, zeker voor kampeerpioniers.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Het Slowaakse verkeersbureau heeft goed advies. Er is een lijst met 36 campings die voldoen aan de kwaliteitseisen voor West-Europese campings. Daarvan heeft ACSI er 28 in haar gidsen opgenomen, die vind je ook op de website van ACSI Eurocampings.

Creativiteit op de camping

Voor het begin van mei en na september zijn nog maar weinig campings open. Het sanitair is meestal eenvoudig, maar wel schoon en er is voldoende de warm water. Onze reis voert eerst naar het noordoosten van het land naar het Kartuizerklooster Červený Kláštor, een cultureel monument. De geschiedenis van dit klooster is verbonden met de twee strengste monnikenordes van de rooms-katholieke kerk: de Kartuizers woonden hier van 1320 tot 1576 en de Camaldolieten van 1711 tot 1782.

Slowaaks paradijs

Onze volgende bestemming is autocamping Levoca Dolina in het gelijknamige plaatsje. Deze camping is vrijwel geheel op fietsers en wandelaars gericht en wordt geleid door een vader en zijn zoon. De camping ligt middenin het ‘Slowaakse paradijs’ een regio die veel vakantiegangers trekt. De camping is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Een must is de vroegere koningsstad Levoca die in 2009 door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed.

De 18 kilometer verderop gelegen Spišský hrad, na die van Praag de grootste kasteelruïne in Europa, heeft de werelderfgoedstatus. Reeds in de 12e eeuw is met de bouw van dit kasteel begonnen. De gebroeders Emmerich en Stephan Zapolya veranderden het kasteel 300 jaar later van een militaire vesting in een adellijk gotisch paleis. Nog weer later was het de zetel van een militair garnizoen tot in het jaar 1780 een grote brand het kasteel verwoestte.

Geen standaard vakantieland

Slowakije geldt nog niet als een klassiek vakantieland, al onderkennen steeds meer mensen de voordelen van een vakantie in Slowakije. De Hoge Tatra [foto] met zijn steile kliffen, diepe dalen en kristalheldere water is zonder meer de belangrijkste bestemming. Voor gezinnen met kinderen en kampeerders met een klein budget is Slowakije een echte aanrader. De prijzen zijn hier nog schappelijk.

Kies voor Bratislava

De hoofdstad is iets duurder, maar biedt wel vele gezichten – de lage skyline op de andere oever van de Donau geeft je onwillekeurig het gevoel van een sciencefictionfilm uit de jaren vijftig. De barokke bouwwerken van de Habsburgers zetten het communisme voor schut. Ze werden dan ook gehaat en vele zijn verwoest. Maar uitgerekend het kasteel dat onder Maria Theresia zijn glorietijd had en waar de kroonjuwelen worden bewaard, is in de communistische tijd gerestaureerd; anderhalve eeuw lang was het een ruïne, nu kun je het monument bezoeken.

Wil je het hele verhaal lezen, met alle campinginformatie en talloze prachtige foto’s om bij weg te dromen? Koop ACSI FreeLife 5-2015.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Slowakije ontdekken - durf jij het aan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation