ACSI FreeLife

Menu

Ontspannen én actief kamperen in Saksen

Mede door de mooie zomers is de Oost-Duitse regio Saksen (in het Duits Sachsen) een heerlijke kampeerbestemming. Ga naar mooie steden als Dresden en Leipzig of ontdek de kleine historische stadjes en dorpjes. De deelstaat is rijk aan imposante kastelen, Unesco Werelderfgoed, musea en heeft zelfs een wijngebied. Ontspannen of juist actief, in Saksen vind je alle ingrediënten voor jouw ideale kampeervakantie.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Saksen_Meissen Silhouette

Kastelen en burchten

De Saksische vorsten bouwden veel paleizen en kastelen. Saksen is rijk bedeeld met honderden locaties inclusief prachtige kasteeltuinen. Het bezoeken ervan is dan ook een leuke activiteit tijdens je kampeervakantie. Tot de toppers behoren het Zwingerpaleis in Dresden, jachtslot Moritzburg, Burcht Kriebstein, Vesting Königstein, Albrechtsburcht in Meissen (met het graf van Anna van Saksen), Slot Hartenfels in Torgau en het ‘ontsnappingskasteel’ Slot Colditz. In laatstgenoemde zaten in de oorlog ook Nederlandse militairen gevangen, waarvan een aantal succesvol wist uit te breken. Met de voordelige Schlosserland Sachsen-pas kun je veel kastelen tien dagen onbeperkt bezoeken.

Saksen_Kasteel Mortizburg
Jachtslot Mortizburg

Auto’s, treinen en Werelderfgoed

Er zijn verschillende thema’s waarin Saksen uitblinkt. Klassieke treinen en auto’s bijvoorbeeld. Er is veel te zien over de spoorweggeschiedenis en je kunt een reisje maken met diverse stoomtreinen. ’s Werelds grootste vloot originele raderenstoomschepen vaart op de Elbe. Stap aan boord en beleef een romantische vaartocht. Audi werd in 1909 opgericht in Zwickau. In de DDR-tijd werden hier de Trabanten gemaakt. Naast automusea kun je ook moderne fabrieken bezoeken van BMW, Porsche en Volkswagen. Je ziet hier hoe een elektrische auto wordt gebouwd. Eeuwenlang werd in Saksen zilver gevonden. De rijke mijnbouwcultuur van het Erzgebirge/Krušnohoří is Unesco Werelderfgoed. Het bestaat uit ruim vierhonderd objecten; voormalige mijnen, werktuigen, landschappen en fraaie centra in stadjes als Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg.

Saksen_Viaduct Markersbach
Duik in de Saksische spoorweggeschiedenis en maak een ritje met de stoomtrein.

Volop natuurschoon

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens hun kampeervakantie in Saksen. Indrukwekkende berggebieden, uitgestrekte bossen en sprookjesachtige meren; de regio heeft het allemaal. Het meeste bekende nationale park is het Sächsische Schweiz met haar grillige rotsformaties. Het is dan ook zeker de moeite waard hier een bezoek aan te brengen vanaf je camping. Er zijn meerdere berggebieden in het zuiden, zoals het Ertsgebergte, het Elbezandsteengebergte en het Zittaurgebergte. In het noordwesten van de deelstaat is het landschap meer glooiend met bossen, meren en rivieren. Hier kun je perfect wandelen of fietsen. Bekende routes zijn de Elberadweg, Malerweg, Kammweg en Oberlausitzer Bergweg. Neem een duik in of vaar over een van de vele meren.

Saksen_natuur
Nationaal park Sächsische Schweiz met zijn grillige rotsformaties.

Dwaal rond in historische steden

Prachtige metropolen om te bezoeken zijn de Saksische hoofdstad Dresden (‘Florence aan de Elbe’) en de Bachstad Leipzig. Ook de kleinere steden zijn een bezoek meer dan waard. Bijvoorbeeld het verrassende Chemnitz, de porseleinstad Meissen, de zilverstad Freiberg, de Sorbische stad Bautzen of de wijnstad Radebeul. Bijzonder is de gedeelde stad Görlitz. Of bezoek Zwickau met zijn rijke autogeschiedenis van Audi en Trabant. Dwaal door de romantische straatjes en geniet van het unieke karakter van elke stad.

aksen_Elberadweg_Dresden
De bekende fietsroute Elberadweg voert ook langs Dresden.

Tip!

Saksen_wijnbouwgebiedVoor fijnproevers is het genieten langs de Saksische Wijnroute. Dit wijngebied ligt mooi in het Elbedal tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz en heeft een mediterrane sfeer. Leuk om te beleven zijn de jaarlijkse open dagen van de wijngoederen in augustus en de wijnfeesten in september.

Meer informatie

De afstand tussen de grens van België/Nederland en Saksen is circa 500 kilometer. Voor het plannen van een vakantie vind je heel veel informatie op saksen.info

Verspreid over heel Saksen zijn diverse campings van goede kwaliteit te vinden. Ook zijn er in steeds meer plaatsen opstelplaatsen voor campers ingericht.

 

Praat mee

Praat mee: Ontspannen én actief kamperen in Saksen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht