ACSI FreeLife

Menu

Neder-Silezië: onontdekte en veelzijdige kampeerbestemming

Rijd in een horizontale lijn vanaf Utrecht naar het oosten en je bereikt na 950 kilometer Neder-Silezië. Deze regio – ook bekend onder de naam Dolnoslaskie – in het zuidwesten van Polen heeft de kampeerder veel te bieden: natuur, cultuur en lekker eten. En dat alles tegen een zeer vriendelijke prijs. Wie nu de gratis Poolse Campingkaart aanvraagt, kan alvast inspiratie opdoen voor een vakantie naar Polen in 2021. En misschien wordt jouw aanvraag ook nog beloond met een Michelin-reisgids Polen.

Auteur
Timo de Boer
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
Neder-Silezië

Enorme gastvrijheid

De enorme gastvrijheid van de Polen!” Dat is wat Roy (68) en Yvonne (63) Haaxman al 25 jaar naar Polen trekt. Nieuwsgierig naar de Poolse stad waar hun eigen stad een stedenband mee heeft, trokken ze in 1990 voor het eerst naar Polen. “In die tijd was dat nog echt een ontdekkingsreis”, zegt Yvonne. En nog steeds ontdekken ze iedere reis weer wat nieuws. Het stel inspecteert voor campingspecialist ACSI de campings in Zuid-Polen waar ook Neder-Silezië onder valt.

“Het leuke aan deze heuvelachtige regio vinden wij de prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zoals bijvoorbeeld in het Reuzengebergte.” Niet ver daarvandaan ligt Camping Forteca. Op het terrein neemt de grote zwemvijver een centrale plaats in. Daaromheen bevinden zich de kampeerplaatsen die zijn afgezet met bomen en struiken. Roy: “De Nederlandse eigenaar en zijn Poolse vrouw doen er veel aan om het de gasten naar de zin te maken. Er verblijven dan ook veel Nederlanders en het is altijd een gezellige boel.”

Roy en Yvonne Haaxman inspecteren voor ACSI de campings in Neder-Silezië.

Camping Domasławice in Twardogóra is een andere plek waar het inspecteursstel graag komt. De camping is rustig gelegen in een bos, en je loopt of fietst dus zo de natuur in. In de veelzijdige regio kun je ook allerlei culturele uitstapjes maken. Yvonne: “Neder-Silezië was voorheen Duits grondgebied en dat zie je onder meer terug in de bouwstijl. Je hebt overal schitterende kastelen en de stad Wrocław is met zijn vele monumentale bouwwerken echt een aanrader. Net als de houten kerk van Karpacz en de Vredeskerk in Jawor. Prachtig!”

Aantrekkelijk prijsniveau

Wie op Eurocampings.nl zoekt op ‘Neder-Silezië’ vind vijftien campings die geïnspecteerd zijn door de ACSI-inspecteurs Roy en Yvonne. In tegenstelling tot de westerse buren, is het prijsniveau op Poolse campings lager. Er zijn steeds meer kampeerplaatsen. Eerder gecreëerde voorzieningen worden gemoderniseerd. En de eigenaren zorgen ervoor dat de campings een aangename sfeer hebben, waardoor je langer op de camping wil verblijven.
Op dolnyslask.travel vind je alle informatie voor een vakantie in Neder-Silezië. Kijk voor meer praktische tips over reizen in Polen op de website polen.travel/nl

Wrocław – Stad om van te houden


Hoewel Neder-Silezië in het zuidwesten van Polen ligt, kan het in diverse opzichten worden beschouwd als de navel van Europa. De streek heeft in de loop der eeuwen veel verschillende heersers gekend, waaronder Tsjechen, Polen, Habsburgers, Pruisen en Duitsers. Tot 1945 lag Wrocław – de hoofdstad van Neder-Silezië – op Duits grondgebied en stond het bekend als Breslau.

Wroclaw telt meer dan honderd bruggen

Met zijn eeuwenoude geschiedenis en talrijke bezienswaardigheden is Wrocław – dat je uitspreekt als ‘Vrots-love’ – met recht een stad om van te houden. Voormalig eiland Ostrów Tumski, dat tussen de takken van de rivier de Oder ligt, is het eerste gebied dat werd bewoond en maakt nu deel uit van de oude stad.
Wrocław telt meer dan honderd bruggen. De hoogste is de Heksenbrug die op 45 meter hoogte de torens van de gotische Sint Maria Magdalena kathedraal met elkaar verbindt.

De Grunwaldbrug is met zijn baanbrekende constructie al meer dan honderd jaar een publiekstrekker. Niet te missen zijn het oude stadsplein, het Kwartier van de Vier Belijdenissen, Hala Stulecia en Panorama Racławicka. In de stad zijn verschillende thematische wandelroutes uitgezet. Bijvoorbeeld langs Wrocław’s militaire bezienswaardigheden, de Wrocław Film Trail en Street-art in Wroclaw.

Wees niet verbaasd als je tijdens je wandelling kabouters tegenkomt. De eerste kabouter ‘vestigde’ zich hier in 2001. Inmiddels vind je meer dan 400 kabouterbeeldjes in de stad. Behalve te voet is Wrocław ook de moeite waard om vanaf de Oder te ontdekken – per boot, kano, waterfiets, motorboot of catamaran. De Oder kan ook worden overgestoken met de Polinka kabelbaan.

Wandelen in het Reuzengebergte

Neder-Silezië is een van de meest aantrekkelijke regio’s van Polen. Langs de mooiste delen van het Reuzengebergte – de Karkonosze bergen – lopen prachtige en goed gemarkeerde wandelroutes. Voor minder ervaren berggeiten zijn er uitstekende wandelmogelijkheden bij de populaire plaatsen Karpacz en Szklarska Poręba. Vanuit deze plaats start de Magische Berggeest Route die je langs de meest interessante punten van de regio voert.

Route van Kastelen en Paleizen

kasteel Książ

Op het gebied van kastelen kan Neder-Silezië een vergelijking met de Loirevallei doorstaan. Een van de beroemdste is het imposante kasteel van Książ, dat eind dertiende eeuw werd gebouwd. Grote indruk maakt het barokke interieur van de Maximilian Zal en de appartementen van Prinses Daisy.

Spannend: het Książ-kasteel zou in zijn ondergrondse gangen de legendarische ‘gouden trein’ – een nazitrein volgeladen met goud en andere waardevolle schatten – herbergen. Als bezoeker kun je delen van de mysterieuze tunnel bezoeken. Książ is slechts een van de zestien kastelen en paleizen langs de 750 kilometer lange ‘Europese Kastelen en Paleizen Route’.

Mysterieuze Tafelbergen

Fascinerend bij mooi weer, geheimzinnig bij regen of mist, zijn de Tafelbergen en het naar hen vernoemde nationale park, Park Narodowy Gór Stołowych. De Tafelbergen maken deel uit van het Sudetengebergte en liggen op de grens tussen Polen en Tsjechië. Ze zijn zo’n 70 miljoen jaar geleden door erosie ontstaan. Vanaf sommige punten heb je schitterende uitzichten. Elders loop je te midden van steenkolossen, sluip je door nauwe gangetjes en kloven.

Kerken van hout

De door de Unesco geclassificeerde vredeskerken in Świdnica (foto) en Jawor zijn de grootste houten gebouwen met religieuze functies in Europa. In Karpacz vind je de kleine Evangelische Wang Kerk. Het is de oudste houten kerk van het land. Het bouwwerk dateert uit de twaalfde eeuw en werd gebouwd in Noorwegen en verhuisde twee eeuwen gelden naar Polen. Bijzonder: voor de bouw is geen een enkele metalen spijker gebruikt!

Zelfs mooi onder de grond

Behalve de tunnels van Książ heeft Neder-Silezië nog meer ondergrondse bezienswaardigheden. De goudmijn in Złoty Stok herbergt bijvoorbeeld de enige ondergrondse waterval van Polen. In de Berengrot kun je onder begeleiding van speleologen en uitgerust met helm, overall en speciale verlichting, in de voetsporen treden van de eerste ontdekkingsreizigers van deze grot.

Van een heel andere orde is de ondergrondse stad Osówka (foto hierboven). Dit is een mysterieus gangenstelsel dat vanaf 1943 door gevangenen werd aangelegd in het Uilgebergte in opdracht van de Duitse bezetters. Het exacte doel van het complex is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Sommigen menen dat het een geheim hoofdkwartier van Adolf Hitler moest worden, anderen houden het op een fabriek voor geheime wapens. Een rondleiding door de tunnels, deels te voet, deels in een bootje, is een fascinerende, sinistere aangelegenheid.

Grootste fietsnetwerk van Polen


Neder-Silezië is de regio met het grootste aanbod voor fietsers in Polen. Door de Barycz-vallei – op slechts een uur rijden met de auto van Wrocław – voeren verschillende fietsroutes. Een van de hoogtepunten is de route om de 285 (!) plassen van Milicz (Stawy Milickie), een belangrijk leefgebied voor vissen en watervogels (foto).

Maak kans op een gratis reisgids!

​Via nederland@polen.travel kun je gratis een kaart aanvragen met daarop alle campings aangesloten bij de Poolse Federatie van Camping & Caravanning. Hiermee begin je goed voorbereid aan je kampeervakantie in Polen. Onder de aanvragen verloot de Poolse Organisatie voor Toerisme 20 exemplaren van de Michelin Groene Reisgids Polen (ter waarde van € 24,99). Stuur je mail onder vermelding van ‘ACSI’ en vergeet niet je adresgegevens te vermelden.

Groene Michelingids Polen Neder-Silezië

Confidental Infomation