ACSI FreeLife

Menu

Neder-Silezië: onontdekte en veelzijdige kampeerbestemming

Rijd in een horizontale lijn vanaf Utrecht naar het oosten en je bereikt na 950 kilometer Neder-Silezië. Deze regio – ook bekend onder de naam Dolnoslaskie – in het zuidwesten van Polen heeft de kampeerder veel te bieden: natuur, cultuur en lekker eten. En dat alles tegen een zeer vriendelijke prijs. Wie nu de gratis Poolse Campingkaart aanvraagt, kan alvast inspiratie opdoen voor een vakantie naar Polen in 2021.

Auteur
Timo de Boer
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
Neder-Silezië

Enorme gastvrijheid

De enorme gastvrijheid van de Polen!” Dat is wat Roy (68) en Yvonne (63) Haaxman al 25 jaar naar Polen trekt. Nieuwsgierig naar de Poolse stad waar hun eigen stad een stedenband mee heeft, trokken ze in 1990 voor het eerst naar Polen. “In die tijd was dat nog echt een ontdekkingsreis”, zegt Yvonne. En nog steeds ontdekken ze iedere reis weer wat nieuws. Het stel inspecteert voor campingspecialist ACSI de campings in Zuid-Polen waar ook Neder-Silezië onder valt.

“Het leuke aan deze heuvelachtige regio vinden wij de prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zoals bijvoorbeeld in het Reuzengebergte.” Niet ver daarvandaan ligt Camping Forteca. Op het terrein neemt de grote zwemvijver een centrale plaats in. Daaromheen bevinden zich de kampeerplaatsen die zijn afgezet met bomen en struiken. Roy: “De Nederlandse eigenaar en zijn Poolse vrouw doen er veel aan om het de gasten naar de zin te maken. Er verblijven dan ook veel Nederlanders en het is altijd een gezellige boel.”

Trekkershut op camping WROC 26 WroclawRoy en Yvonne Haaxman inspecteren voor ACSI de campings in Neder-Silezië.

Camping Domasławice in Twardogóra is een andere plek waar het inspecteursstel graag komt. De camping is rustig gelegen in een bos, en je loopt of fietst dus zo de natuur in. In de veelzijdige regio kun je ook allerlei culturele uitstapjes maken. Yvonne: “Neder-Silezië was voorheen Duits grondgebied en dat zie je onder meer terug in de bouwstijl. Je hebt overal schitterende kastelen en de stad Wrocław is met zijn vele monumentale bouwwerken echt een aanrader. Net als de houten kerk van Karpacz en de Vredeskerk in Jawor. Prachtig!”

Aantrekkelijk prijsniveau

Wie op Eurocampings.nl zoekt op ‘Neder-Silezië’ vind vijftien campings die geïnspecteerd zijn door de ACSI-inspecteurs Roy en Yvonne. In tegenstelling tot de westerse buren, is het prijsniveau op Poolse campings lager. Er zijn steeds meer kampeerplaatsen. Eerder gecreëerde voorzieningen worden gemoderniseerd. En de eigenaren zorgen ervoor dat de campings een aangename sfeer hebben, waardoor je langer op de camping wil verblijven.
Op dolnyslask.travel vind je alle informatie voor een vakantie in Neder-Silezië. Kijk voor meer praktische tips over reizen in Polen op de website polen.travel/nl

Wrocław – Stad om van te houden

old town
Hoewel Neder-Silezië in het zuidwesten van Polen ligt, kan het in diverse opzichten worden beschouwd als de navel van Europa. De streek heeft in de loop der eeuwen veel verschillende heersers gekend, waaronder Tsjechen, Polen, Habsburgers, Pruisen en Duitsers. Tot 1945 lag Wrocław – de hoofdstad van Neder-Silezië – op Duits grondgebied en stond het bekend als Breslau.

Wroclaw telt meer dan honderd bruggen

Met zijn eeuwenoude geschiedenis en talrijke bezienswaardigheden is Wrocław – dat je uitspreekt als ‘Vrots-love’ – met recht een stad om van te houden. Voormalig eiland Ostrów Tumski, dat tussen de takken van de rivier de Oder ligt, is het eerste gebied dat werd bewoond en maakt nu deel uit van de oude stad.
Wrocław telt meer dan honderd bruggen. De hoogste is de Heksenbrug die op 45 meter hoogte de torens van de gotische Sint Maria Magdalena kathedraal met elkaar verbindt.

De Grunwaldbrug is met zijn baanbrekende constructie al meer dan honderd jaar een publiekstrekker. Niet te missen zijn het oude stadsplein, het Kwartier van de Vier Belijdenissen, Hala Stulecia en Panorama Racławicka. In de stad zijn verschillende thematische wandelroutes uitgezet. Bijvoorbeeld langs Wrocław’s militaire bezienswaardigheden, de Wrocław Film Trail en Street-art in Wroclaw.

Wroclaw en kabouter

Wees niet verbaasd als je tijdens je wandelling kabouters tegenkomt. De eerste kabouter ‘vestigde’ zich hier in 2001. Inmiddels vind je meer dan 400 kabouterbeeldjes in de stad. Behalve te voet is Wrocław ook de moeite waard om vanaf de Oder te ontdekken – per boot, kano, waterfiets, motorboot of catamaran. De Oder kan ook worden overgestoken met de Polinka kabelbaan.

Wandelen in het Reuzengebergte

Reuzengebergte Sniezne Kotly

Neder-Silezië is een van de meest aantrekkelijke regio’s van Polen. Langs de mooiste delen van het Reuzengebergte – de Karkonosze bergen – lopen prachtige en goed gemarkeerde wandelroutes. Voor minder ervaren berggeiten zijn er uitstekende wandelmogelijkheden bij de populaire plaatsen Karpacz en Szklarska Poręba. Vanuit deze plaats start de Magische Berggeest Route die je langs de meest interessante punten van de regio voert.

Route van Kastelen en Paleizen

kasteel Książ

Op het gebied van kastelen kan Neder-Silezië een vergelijking met de Loirevallei doorstaan. Een van de beroemdste is het imposante kasteel van Książ, dat eind dertiende eeuw werd gebouwd. Grote indruk maakt het barokke interieur van de Maximilian Zal en de appartementen van Prinses Daisy.

Spannend: het Książ-kasteel zou in zijn ondergrondse gangen de legendarische ‘gouden trein’ – een nazitrein volgeladen met goud en andere waardevolle schatten – herbergen. Als bezoeker kun je delen van de mysterieuze tunnel bezoeken. Książ is slechts een van de zestien kastelen en paleizen langs de 750 kilometer lange ‘Europese Kastelen en Paleizen Route’.

Mysterieuze Tafelbergen

Tafel bergen

Fascinerend bij mooi weer, geheimzinnig bij regen of mist, zijn de Tafelbergen en het naar hen vernoemde nationale park, Park Narodowy Gór Stołowych. De Tafelbergen maken deel uit van het Sudetengebergte en liggen op de grens tussen Polen en Tsjechië. Ze zijn zo’n 70 miljoen jaar geleden door erosie ontstaan. Vanaf sommige punten heb je schitterende uitzichten. Elders loop je te midden van steenkolossen, sluip je door nauwe gangetjes en kloven.

Kerken van hout

vredeskerk in Swidnica

De door de Unesco geclassificeerde vredeskerken in Świdnica (foto) en Jawor zijn de grootste houten gebouwen met religieuze functies in Europa. In Karpacz vind je de kleine Evangelische Wang Kerk. Het is de oudste houten kerk van het land. Het bouwwerk dateert uit de twaalfde eeuw en werd gebouwd in Noorwegen en verhuisde twee eeuwen gelden naar Polen. Bijzonder: voor de bouw is geen een enkele metalen spijker gebruikt!

Zelfs mooi onder de grond

Osowka ondergrondse stad

Behalve de tunnels van Książ heeft Neder-Silezië nog meer ondergrondse bezienswaardigheden. De goudmijn in Złoty Stok herbergt bijvoorbeeld de enige ondergrondse waterval van Polen. In de Berengrot kun je onder begeleiding van speleologen en uitgerust met helm, overall en speciale verlichting, in de voetsporen treden van de eerste ontdekkingsreizigers van deze grot.

Van een heel andere orde is de ondergrondse stad Osówka (foto hierboven). Dit is een mysterieus gangenstelsel dat vanaf 1943 door gevangenen werd aangelegd in het Uilgebergte in opdracht van de Duitse bezetters. Het exacte doel van het complex is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Sommigen menen dat het een geheim hoofdkwartier van Adolf Hitler moest worden, anderen houden het op een fabriek voor geheime wapens. Een rondleiding door de tunnels, deels te voet, deels in een bootje, is een fascinerende, sinistere aangelegenheid.

Grootste fietsnetwerk van Polen

Dolina Baryczy fietsen
Neder-Silezië is de regio met het grootste aanbod voor fietsers in Polen. Door de Barycz-vallei – op slechts een uur rijden met de auto van Wrocław – voeren verschillende fietsroutes. Een van de hoogtepunten is de route om de 285 (!) plassen van Milicz (Stawy Milickie), een belangrijk leefgebied voor vissen en watervogels.

Praat mee

 1. ND
  Nannette Dapper

  HET BOEK : MENS OF WOLF” , DOOR AN RUTGERS VAN DER LOEFF – BASENAU IS EEN OORLOGS – DAGBOEK DOOR EEN MOEDER uit STREHLAU IN SILEZIE. VAN UIT SILEZISCH SPANKENHAU REISDE ZIJ PER VEEWAGEN – TREIN NAAR WESTDUITSLAND. EEN AANGRIJPEND VERSLAG UIT DEZE (NA)OORLOGS TIJD. MAAR WIE WEET WAAR SPANKENHAU IS ?? HOE HEET DEZE POOLSE STAD NU?? AAN DE OOSTELIJKE RAND VAN HET REUZEN GEBERGTE ….???. STREHLAU HEET NU SZTRELIZA, ONTDEKTE IK PAS NA UREN ZOEKEN. LAND – KAARTEN VAN DIT GEBIED ZIJN MEESTAL ONLEESBAAR,
  ZÉLFS VIA GOOGLE…….

  Reageer
  0
  0
 2. CD
  Chris Depoortere

  ACSI
  Onze reis is gedeeltelijk al voorbereid maar Corona steekt stokken in de wielen!

  Reageer
  0
  0
 3. EC
  E. Christiaanse

  Reuzengebergte is prachtig. Bijna 25 jaar geleden ontdekt op de motor met tentje. Zou er nu graag weer heen gaan om te wandelen.

  Reageer
  1
  0
 4. RV
  Reyna Venema

  Lijkt mij een prachtig land, in 2021 willen we graag richting het oosten. Ook door Polen heen.

  Reageer
  1
  0
 5. JM
  Jet van der Meijs

  We hebben in januari 2019 genoten van een week Kraków en zijn heel erg nieuwsgierig geworden naar de rest van Polen!

  Reageer
  1
  0
 6. jp
  jean peeters

  het reuzengebergte bezocht en dit is een zeer mooi wandelgebied , geen extreem hoge toppen maar een zeer toegankelijk gebied met veel variatie je vindt er onderandere nog een houten Noorse kerk en daar je in het grensgebied met Tsjechië zit heb je nog extra mogelijkheden

  Reageer
  1
  0
 7. RN
  Ria Dings-Nijland

  lijkt me schitterend om als het kan in plaats van dit jaar in 2021 met de camper heerlijk maanden rond te trekken en allerlei moois van Polen te bezichtigen. Wist van deze streek niet en zo de plaatsjes te zien een mooi stuk land.
  Goed dat hier een artikel aan is gewijd. Kijk er nu al naar uit om het te doen.

  Reageer
  2
  0
 8. EK
  Egbert ten Kate

  Als ex-ACSI selekteur, woon hier al jaren in het mooie Reuzengebergte bij Karpacz ,witamy of te wel welkom. Waar woorden te kort schieten spreekt de realiteit en gratis kamperen in onze grote tuin is een optie. Wat let jullie nu nog? Juist ja, komen als gewaardeerde gasten en vertrekken als goede vrienden. Ook 2 prachtig gerenoveerde appartementen en andere vakantiewoningen zijn beschikbaar.

  Reageer
  5
  0

Praat mee: Neder-Silezië: onontdekte en veelzijdige kampeerbestemming

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht