ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in Klein-Polen

In het zuiden van Polen ligt de provincie Małopolska, wat Klein-Polen betekent. Voor liefhebbers van cultuur en natuur heeft de provincie veel grootse bezienswaardigheden. De prijzen daarentegen zijn klein, wat Klein-Polen tot een aantrekkelijke vakantiebestemming maakt.

Auteur
Timo de Boer
Datum
15
15
ReactiesPraat mee
Klein-Polen_Raften op Dunajec

De grandeur van Krakau

Krakau (Kraków), de hoofdstad van de regio, is tevens de voormalige hoofdstad van Polen en de plaats waar de koningen hof hielden. De grandeur van Krakau heeft zijn wortels in de geschiedenis van de stad. Volgens veel bezoekers is het de mooiste stad van het land.

Tot de hoogtepunten behoort de Wawelheuvel met het koninklijk kasteel en de kathedraal. Kazimierz, de voormalige joodse wijk, heeft de charme van Montmartre in Parijs met vele clubs, pubs, restaurants en vodkabarren met shotjes voor een paar zloty. De sfeer hier contrasteert hevig met die van de eindeloze grijze, uit het communistische tijdperk stammende appartementsblokken van de wijk Nowa Huta. Hier kun je je in George Orwells roman 1984 wanen.

Krakow Wawel kasteel

Het rijke culturele leven draagt bij tot de uitstraling van de stad, net als het gezellige karakter van de straatjes en kleine pleintjes met restaurantjes, waar lokale delicatessen worden geserveerd. In 2019 werd Krakau zelfs gekozen tot Europese Gastronomische Hoofdstad. Een extra reden om deze prachtige stad te bezoeken!

Spectaculaire natuur van Klein-Polen

Klein-Polen_Tatry Mountains, Karpaty, Poland

De natuur in Klein-Polen is erg divers. Je vindt er onder meer het Tatragebergte, waar de hoogste bergen van Polen liggen. Verder naar het oosten ligt het Beskidygebergte: glooiende heuvels en bergen tot ongeveer 2.000 meter hoogte, bedekt met bossen. Eveneens in het oosten liggen de Pieninybergen en Pieninski Nationaal Park. Raften op de Dunajecrivier is een aantrekkelijke attractie voor bezoekers. De kalkstenen rotsmassa’s, canyons en grotten vormen de grootste trekpleisters in het Krakowsko-Częstochowska Hoogland.

Pauselijk gebak

kremowka 3 1727 0

De regio Klein-Polen is ook de thuisregio van Karol Wojtyla, oftewel paus Johannes Paulus II (1920-2005). Wadowice, zijn thuisstad, wordt bezocht door duizenden pelgrims die aanschuiven in patisserieën om er de bladerdeeggebakjes te kopen, de favoriete delicatesse van de paus. Naar verluidt is de vraag voor zoetigheid zo groot dat er vaak gebak moet ingevoerd worden vanuit Krakau.

Kerken van hout

Klein-Polen_Małopolskie Voivodeship

De houten kerken van de zuidelijke Małopolska-regio zijn ware architectonische hoogstandjes. Eeuwen geleden gebouwd van lariksen en sparren, met hoge gotische vormen, steile schuine daken en soms met puntige klokkentorens. De Houten Architectuur Route bestaat uit 125 monumentale panden, waaronder zes buitengewone kerken die ook op de Werelderfgoedlijst staan: Binarowa, Blizne, Dębno Podhalańskie, Haczów, Lipnica Murowana en Sękowa.

Oeroude tradities

1702 Chocholow Boze Cialo KK HR opt

Traditie staat hoog in het vaandel, in de regio. Tijdens Pasen worden er passiespelen opgevoerd in Kalwaria Zebrzydowska. Gedurende de kerstperiode worden er kerstliederen gezongen in de kerken. Ook Sacramentsdag (de tweede donderdag na Pinksteren) is een belangrijk katholiek feest, dat onder meer gepaard gaat met processies. Bovendien galoppeert dan de Lajkonik rond het grote marktplein in Krakau. Dat is een man, uitgedost als Tataar, met een houten paard rond zijn middel.

Afdalen in zoutmijnen

Klein-Polen_Salt Mine Wieliczka, Małopolska, Poland

Klein-Polen is rijk aan mineraalbronnen, die onder meer gebruikt worden bij de behandeling van aandoeningen. De provincie kent dan ook veel kuuroorden, alsook wellnesscentra, die meer op ontspanning gericht zijn. Als bezoeker kun je afdalen in de zoutmijnen van Bochnia en de oudste Poolse zoutmijn, Wieliczka, waar je ook therapieën kunt ondergaan en zelfs comfortabel kunt overnachten. De zoutmijn is bovendien befaamd vanwege zijn vele ondergrondse, in het zout uitgehakte zalen, die schitterend zijn versierd.

Indrukwekkend Auschwitz

Klein-Polen_Małopolskie Voivodeship

In het Duits naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, herinneren de restanten van het naziconcentratiekamp aan de meer dan één miljoen Joden die hier werden omgebracht. Een bezoek aan het kamp is een indrukwekkende ervaring.

Wat zeggen de ACSI-inspecteurs?

insp0856m

Ida en Jan Hoogeboom gaan al sinds 1991 jaarlijks op kampeervakantie naar Polen. Ida: “In het begin was het de lage prijs die ons trok. Met kinderen is dat natuurlijk ideaal. Nog steeds kun je er voor minder dan 25 euro met zijn tweeën uit eten. Een stuk goedkoper dan in Nederland.”

Tegenwoordig is het vooral de natuur en de cultuur die Jan en Ida naar Klein-Polen trekt, waar ze al vijftien jaar als ACSI-inspecteur werkzaam zijn. Ida: “Je hebt er bergen, rivieren, meren en mooie steden. En wij zijn gek op die houten kerkjes. Prachtig! De receptie en het toiletgebouw van Camping Polana Sosny in Niedzica – een van de campings die we inspecteren – is ook helemaal gebouwd van hout. Wij vinden Małopolska de mooiste streek van Polen.” En dat terwijl het stel hier eigenlijk per toeval belandde omdat ACSI voor de regio nog inspecteurs zocht. Een geluk bij een ongeluk. “Niet voor niks komen we er al vijftien jaar. En nog ieder jaar ontdekken we nieuwe dingen”, aldus Ida.

Praktisch info Klein-Polen

Klik hier voor de actuele stand van zaken.

Małopolska, Klein-Polen, ligt in het zuiden van Polen en grenst aan Slowakije. De hoofdstad van dit woiwodschap is Krakau en ligt op circa 1.200 kilometer van Utrecht. Hoe zuidelijker je reist, hoe bergachtiger het landschap wordt, totdat je in het Tatragebergte bent beland. Klein-Polen herbergt niet minder dan acht locaties die voorkomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Małopolska is het warmste gebied van Polen met warme zomers en milde winters.

Kamperen Klein-Polen

Reizend door Polen kom je campings tegen met verschillende standaarden en prijzen. In tegenstelling tot de Westerse buren, is het prijsniveau op Poolse campings lager. Er zijn steeds meer kampeerplaatsen, eerder gecreëerde voorzieningen worden gemoderniseerd en de eigenaren zorgen ervoor dat de campings een aangename sfeer hebben, waardoor je langer op de camping wil verblijven.

Via de site van de Poolse Federatie van Camping en Caravaning, in het Nederlands, kun je eenvoudig naar adressen in elk van de Poolse regio’s te zoeken. Uiteraard kun je de campings in Klein-Polen ook vinden via Eurocampings.nl

Praat mee

 1. IS
  Inge Stevens

  In 2018 zijn we voor het eerst in Klein-Polen geweest. We hebben er genoten van de prachtige natuur en de mooie dorpen. De campings waren goed, maar over het algemeen eenvoudig. Je moet hier niet naar toe gaan als je van luxe campings houdt. Maar Polen is heel verrassend en wij hopen dit jaar in september weer die kant op te kunnen gaan.

  Reageer
  0
  0
 2. EH
  Elly Hulshof

  Polen heeft ons verrast.
  Vorig jaar voor het eerst en zeker niet voor het laatst geweest. Alles wat er over gezegd en verteld word is waar!

  Reageer
  0
  0
 3. FB

  Vraagje, hoe is het weer er eigenlijk?
  We zijn geen zon aanbidders maar maar een aangename temperatuur van zo’n 23-28gr zouden we toch wel fijn vinden.

  Reageer
  0
  0
 4. A

  Mijn dank voor de prachtige reisgids welke we hebben mogen ontvangen.
  We hebben nu genoeg inspiratie en tips gekregen voor ons polenavontuur.

  Reageer
  0
  0
 5. MT
  Marlies Teulings

  Graag zou ik de kaart van Polen met campings willen ontvangen. Onze schoondochter komt uit Polen en het zou fijn zijn om haar cultuur en land beter te leren kennen. Bij voorbaat dank

  Reageer
  0
  0
  1. Sander Cox

   Beste Marlies Teurlings,

   Via een mail naar nederland@polen.travel kunt u gratis een kaart aanvragen met daarop alle campings aangesloten bij de Poolse Federatie van Camping & Caravanning.

   Reageer
   0
   0
 6. FB
  Fred Bosch

  Dit gelezen hebbende heeft het toch onze nieuwsgierigheid opgewekt. En denken we eraan om toch de stoute schoenen aan te trekken en de sprong te wagen.
  Lijkt ons leuk.

  Reageer
  1
  0
 7. IV
  Ingrid Velthuis

  Klein-Polen staat al lang op onze buggetlist. Wij horen daar veel positieve verhalden over.

  Reageer
  1
  0
 8. Mb
  Marga beugels

  Het lijkt me een prachtig land
  Met mooie natuur.
  Dat vindt ik het belangrijkste van weg gaan
  Met de caravan.
  Dat de omgeving mooi is!!!

  Reageer
  1
  0
 9. Graag wil ik alle info over Klein- en Zuid Polen, wij zijn van plan om in begin mei te vertrekken richting Polen met de camper

  Reageer
  0
  0
  1. Via de site van de Poolse Federatie van Camping en Caravaning, in het Nederlands, kun je eenvoudig naar adressen in elk van de Poolse regio’s te zoeken. Uiteraard kun je de campings in Klein-Polen ook vinden via Eurocampings.nl
   ​Via info.nl@polen.travel kun je gratis een kampeerkaart en een informatiepakket van Polen aanvragen.

   Reageer
   1
   0
 10. IV
  Ingrid Velthuis

  Klein-Polen staat boven aan onze buggetlist voor onze vakanties. Dus ook wij hebben interesse.

  Reageer
  0
  0
 11. JS
  Joop van Schie

  Wij zijn sterk geinteresseerd in Klein-Polen, mede door de publicatie in het ACSI magazine.

  Reageer
  0
  0
 12. AC
  Arciel de Caluwé

  graag wil ik info over Klein Polen

  Reageer
  0
  0
  1. Via de site van de Poolse Federatie van Camping en Caravaning, in het Nederlands, kun je eenvoudig naar adressen in elk van de Poolse regio’s te zoeken. Uiteraard kun je de campings in Klein-Polen ook vinden via Eurocampings.nl
   ​Via info.nl@polen.travel kun je gratis een kampeerkaart en een informatiepakket van Polen aanvragen.

   Reageer
   1
   0

Praat mee: Kamperen in Klein-Polen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht