ACSI FreeLife

Menu

Gevarieerd kamperen in Warmië, Mazurië en Koejavië-Pommeren

De provincies Warmië en Mazurië (Warminsko-Mazurskie) en Koejavië-Pommeren (Kujawsko-Pomorskie) liggen in het noordoosten van Polen. De mooie natuur, met talloze meren, bossen en glooiende heuvels, afgewisseld met vele historische bezienswaardigheden, zorgt hier voor een afwisselende vakantie.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Noordoost Polen Warmie Mazurie en Koejavie Pommeren Ukiel meer

Wist je dat in Polen, na Finland, het grootste aantal meren in Europa ligt? De provincie Warmië en Mazurië staat bekend als het land van duizend meren, maar in werkelijkheid zijn het er meer dan 2.600! Wie houdt van een actieve vakantie is hier op de juiste plek. Met de rijkdom aan water zijn er volop mogelijkheden om te kanoën, vissen en duiken. Ook op het land kun je je prima vermaken.

In de omgeving van de meren zijn talrijke wandel- en fietsroutes uitgezet. Ruim 400 kilometer van de Green Velo – een netwerk van 2.000 kilometer aan fietsroutes in Oost-Polen – loopt door Warmië en Mazurië. Onderweg zijn er overal picknickplaatsen waar je even kan pauzeren. Eigenlijk is de hele regio één grote Cittaslow (internationaal keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren) waar rustzoekers kunnen fietsen, wandelen, vissen, paardrijden, of gewoon nietsdoen en ontspannen.

Gotische kastelen

Hoofdstad van Warmië en Mazurië is Olsztyn, waar de astronoom Nicolaus Copernicus ooit leefde. Het leuke aan de regio – die vroeger behoorde tot Oost-Pruisen – is dat je een actieve vakantie perfect kan combineren met het bewonderen van bijzondere architectuur. Kenmerkend zijn de kastelen en kerken gemaakt van rode bakstenen.

De vele gotische kastelen zijn het erfgoed van de kruisridders. De middeleeuwse bouwwerken zijn in zeer goede staat bewaard gebleven en herbergen momenteel musea of cultuurcentra. De mooiste kastelen bevinden zich in Olsztyn, Nidzica, Ostróda, Lidzbark Warmiński, Kętrzyn en Ryn. Kastelenliefhebbers volgen de De route van de gotische kastelen, een bewegwijzerde route van ruim 600 kilometer.

Noordoost-Polen_Kasteel in Lidzbark_WarminskiKasteel in Lidzbark Warmiński.

Fort Boyen

Uit een recentere periode dateert Fort Boyen. Zijn naam dankt het fort aan veldmaarschalk Hermann von Boyen, tweevoudig minister van Oorlog van Pruisen. Het fort ontstond in de jaren 1844-1856 in opdracht Frederik Willem IV, de koning van Pruisen. Militair is het fort eenmaal getest, in 1914 tijdens het Russische offensief in Mazurië in de begindagen van de Eerste Wereldoorlog.

Later is het fort gebruikt als hospitaal en tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Duitse inlichtingendienst ingekwartierd op dit fort. Tijdens de winter van 1945 hebben de Duitsers het fort zonder strijd overgegeven aan het Rode Leger. Tegenwoordig bevindt zich een historische expositie in het fort en de omgeving van het fort is een prachtige bestemming om wandelend te ontdekken.

Waterbouwkundige attracties

Er zijn ook vele historische waterbouwkundige attracties in de regio, bijvoorbeeld het Mazurski-kanaal, dat de lokale wateren moest verbinden met de Baltische Zee. De draaibrug in Giżycko is uniek in Europa. Daterend uit het einde van de negentiende eeuw en meer dan 100 ton wegend, kan deze toch bediend worden door één persoon. Ook heel bijzonder is het Elbląski-kanaal.

Deze 84 kilometer lange waterweg die Ostróda met Elbląg en Iława verbindt, is een waar meesterwerk van 19e-eeuwse techniek. Het hoogteverschil op het tracé van tien kilometer bedraagt namelijk 100 meter en alle vaartuigen moeten een complex stelsels van sluizen en vijf hellende vlakken overbruggen. Vooral die laatste maken indruk – de boten worden op speciale platforms over land (!) vervoerd om de tocht door het kanaal voort te zetten. De eerste boot voer in 1860 over het volledige tracé.

Noordoost-Polen_Warmië en Mazurië_Kisajno meerKisajno Meer. De provincie Warmië en Mazurië telt meer dan 2.600 meren.

Koejavië-Pommeren

Ten zuidoosten van Warmië en Mazurië ligt de provincie Koejavië-Pommeren (Kujawsko-Pomorskie). Nergens anders in Polen zie je zoveel Romaanse kerken en gotische kastelen, getuigen van de rijke geschiedenis van het land. Hoofdstad van Koejavië-Pommeren is Bydgoszcz aan de Brda. Icoon van de stad is de 19e-eeuwse brug – in avant-garde-stijl – over de rivier.

Het Kanaal van Bydgoszcz verbindt de rivier Brda met de Notec. Het sluizensysteem dat daarvoor in de 18e eeuw werd ontwikkeld, is een serieus staaltje techniek én Unesco-werelderfgoed. Door zijn nauwe verbondenheid met het water, is de watertram de leukste manier om deze stad te bezichtigen.

Het Kanaal van Bydgoszcz verbindt de rivier Brda met de Notec. Het sluizensysteem dat daarvoor in de 18e eeuw werd ontwikkeld, is een serieus staaltje techniek én Unesco-werelderfgoed. Door zijn nauwe verbondenheid met het water, is de watertram de leukste manier om deze stad te bezichtigen.

Noordoost-Polen_Koejavië-Pommeren_BydgoszczDoor de vele waterwegen kun je Bydgoszcz het beste bezichtigen vanaf het water.

Torun

Dertig kilometer ten oosten van Bydgoszcz ligt Toruń, dat is gebouwd op de oevers van de rivier de Wisla. Het oudste, dertiende-eeuwse gedeelte van de stad was vroeger een klooster. Nog steeds vormt deze wijk het hart van de stad. Toruń is de geboorteplaats van Nicolaus Copernicus, de bisschop, soldaat en astronoom die een revolutie veroorzaakte in het denken over ons zonnestelsel: hij stelde dat de aarde om de zon draait, in plaats van andersom.

Verjaardag Copernicus

Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Nicolaus Copernicus werd geboren. Het revolutionaire boek dat hij publiceerde, was het startsein voor de wetenschappelijke vernieuwing van de sterrenkunde: de zon draait niet om de aarde, maar de aarde om de zon. De wetenschapper was sterk met de regio’s Koejavië-Pommeren en Warmië en Mazurië verbonden. Copernicus werd geboren in Torun en hij leefde lange tijd in Olsztyn. Om zijn 550e verjaardag te vieren zullen er daarom dit jaar in beide regio’s vele activiteiten georganiseerd gaan worden.

Bydgoszcz en Toruń worden met elkaar verbonden middels de Wiślana-fietsroute. Deze ruim tweehonderd kilometer lange route voert je van noord naar zuid – of andersom – door de provincie Koejavië-Pommeren, waarbij je de oever van de Wisła volgt.

Noordoost-Polen_stadhuis TorunHet stadhuis van Torun.

Bory Tucholskiewoud

Behalve veel culturele bezienswaardigheden is de Kujawsko-Pomorskie-regio ook befaamd om het Bory Tucholskiewoud. Dit natuurreservaat herbergt onder meer 400 jaar oude taxusbomen en meer dan 140 vogelsoorten, waaronder de steenuil, de witte zeearend en de kraanvogel. Andere bewoners zijn onder meer de bever, de eland en het wilde zwijn. Het oerbos kun je dan ook het best verkennen per kajak.

Meer informatie

Bydgoszcz (Koejavië-Pommeren) ligt op 1.000 kilometer van Utrecht, Olsztyn (Warmië en Mazurië ) nog ruim 200 kilometer verder naar het oosten. Voor het plannen van een vakantie naar Polen kun je heel veel informatie – in het Nederlands – vinden op polen.travel

In Warmië en Mazurië vind je het grootste aanbod aan ACSI-campings, in Koejavië-Pommeren liggen drie campings die jaarlijks door ACSI geïnspecteerd worden. Een selectie campings in beide provincies vind je hieronder.

Praat mee

Praat mee: Gevarieerd kamperen in Warmië, Mazurië en Koejavië-Pommeren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht