ACSI FreeLife

Menu

De 3 mooiste vakantieroutes van Polen

Polen is nog altijd een vrij onontdekte kampeerbestemming. Gek eigenlijk als je bedenkt wat dit uitgestrekte land allemaal te bieden heeft op het gebied van cultuur, natuur en lekker eten. ACSI FreeLife brengt je 3 vakantieroutes door Pommeren en Klein-Polen.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Polen_Klein-Polen_Tatra_Lake Morskie

1. Merenroute

Als je op Google Maps langzaam inzoomt op Noord-Polen, komen er tussen het groen heel wat lichtblauwe vlekjes tevoorschijn. Het heuvelachtige, bosrijke gebied in de provincie Pommeren stikt van de zoetwaterbronnen die met elkaar in verbinding staan door een wirwar van rivieren en beken.

Een van de bekendste waterwegen is de Raduń Cirkel, een route met veertien meren die geliefd is onder kanoërs en zeilers. Je kan hier kiezen uit in totaal 1.600 kilometer (!) aan kanoroutes. Voor fietsers en wandelaars vind je hier uitgestrekte bossen, natuurreservaten, heuvels, ruige stranden en pittoreske dorpjes.

Schilderachtige landschappen en kustmeren

Tijdens de ruim 220 kilometer lange Merenroute tussen Chojnice en Wyspa Sobieszewska, een eiland aan de Oostzeekust net iets buiten de Pommerse hoofdstad Gdańsk, ontdek je de talloze meren die zich hebben verstopt. Door deze natuurlijke waterinfrastructuur – grotendeels ontstaan tijdens de ijstijd – in combinatie met de grote bosdichtheid van Pommeren (ruim een derde van de oppervlakte bestaat uit bomen) en de heuvels die tot 329 meter reiken, rijd je door de meest schilderachtige landschappen. Aan de Oostzeekust vind je de kustmeren van Lebsko, Gardno en Sarbsko en landinwaarts stuit je op meren als die van Raduńskie en Wdzydze.

Polen_Pommeren_KasjoebiëHet hart van Kasjoebië, Wdzydze

Kennismaken met de Kasjoeben

Tussen al het natuurschoon van dit uitgestrekte, glooiende merengebied kan je kennismaken met de wereld van de Kasjoeben, een regio ten westen van Gdańsk. De Kasjoeben vormen een etnische groep met een heel eigen taal en cultuur. In Wdzydze Kiszewskie kun je in het openluchtmuseum meer te weten komen over (de geschiedenis van) dit trotse volk.

In het middelste deel van Kasjoebië, dat ook wel bekendstaat als Kasjoebisch Zwitserland en waar in de winter volop wordt geskied, vind je een landschapspark met beuken-, dennen- en sparrenbossen en kan je unieke vogelsoorten, zoals het nonnetje en de kerkuil, vleermuizen en de Europese adder tegenkomen.

Campingtip

De provincie Pommeren telt 27 ACSI-campings. Eén van die campings is Morski Nr. 21 Eurocamp in de kustplaats Leba, vlak bij het meer van Lebsko. De camping ligt vlak bij een zandstrand en het Slowinski Nationaal Park. Morski Eurocamp telt ruim 200 kampeerplaatsen en ontving in 2022 een ACSI Award als beste camping van Polen. Voor meer informatie over kamperen in Pommeren zie polen.travel/nl/camping

2. Hoogtepunten van Pommeren

Polen biedt veel hoogtepunten. Dat zit hem vooral in het unieke landschapskarakter van duinen, steile kliffen en brede zandstranden tot uitgestrekte bossen en weiden en honderden meren en rivieren. Zo vind je in het Slowinski Nationaal Park een woestijnlandschap van bewegende duinen: de Baltische Sahara. Neem je wandelschoenen mee, want in dit vogelparadijs vind je 140 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes.

Baltische haring en Gotische kastelenroute

Na al die duizenden stappen kun je je in Pommeren tegoed doen aan allerlei typische lekkernijen zoals Kasjoebische aardbeien, bosvruchten, ganzenvlees en Baltische haring. Kasteelliefhebbers kunnen tijdens deze route langs de hoogtepunten van Pommeren afslaan richting de Gotische Kastelenroute, waarbij dat van Malbork het meest bekend is. Dit kasteel in Gotische bouwstijl staat – mede dankzij de ophaalbruggen en verdedigingswerken, zoals machines voor het gooien van stenen en munitiemagazijnen – op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dankzij uitgebreide restauratiewerkzaamheden is het merendeel in, op en rondom dit kasteel intact gebleven.

Polen_Pommeren_Malbork CastleHet kasteel van Malbork prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst

Festivalsteden

Samen met Gdynia en Sopot vormt Gdańsk de zogeheten Driesteden. Als Hanzestad met zijn lange kade, hippe winkels en oude centrum is Gdańsk een absolute aanrader. In de Pommerse hoofdstad vind je bovendien het Museum van de Tweede Wereldoorlog en het Europees Solidariteitscentrum over de communistische geschiedenis van Polen. Voor een heel andere kijk op de Hanzestad kan je ook de kajakroute volgen die door stad loopt. Samen met Gdańsk zijn Gdynia en Sopot de thuishavens van jaarlijkse evenementen als het Shakespeare Festival, The Tall Ships’ Races en het International Mozart Festival.

Smalspoorbaan met open wagons

Tussen Gdańsk en Malbork ligt Zulawy, een soort eiland dat kunstmatig droog wordt gehouden met behulp van een netwerk van rivieren, kanalen en afwateringssloten en dat bekend is vanwege de afwijkende architectuur van huizen, die doen denken aan vakwerkhuizen. De smalspoorbaan met open wagons tussen Nowy Dwór Gdański tot aan de Wisłaschoorwal en zijn bijbehorende draaibrug van Rybina is misschien wel de beste manier om het unieke landschap van Pommeren te leren kennen. Klik op deze link voor meer informatie over de Hoogtepunten van Pommeren route.

Polen_Pommeren_huis ZulawyIn Zulawy waan je je met talloze van dit soort vakwerk-
huizen in Duitsland

Campingtip

De provincie Pommeren telt 27 ACSI-campings. Eén van die campings is camping Pole Horyzont in Chlapowo. De camping ligt ten noorden van Gdynia aan de Oostzeekust en heeft 500 kampeerplaatsen.

3. Malopolska-route

In het zuiden van Polen ligt de provincie Malopolska, wat Klein-Polen betekent. In deze grensregio met Slowakije vind je vijf nationale parken, de mooiste stad én de hoogste bergen van het land.

Hoogste bergtoppen van Polen

De hoogste bergtoppen van Polen liggen in het spectaculaire Tatragebergte. Het is niet het enige gebergte van Malopolska. Verder naar het oosten ligt het Beskidygebergte, dat bestaat uit glooiende heuvels en bergen tot ongeveer tweeduizend meter hoogte, bedekt met bossen. De kalkstenen rotsmassa’s, canyons en grotten vormen de grootste trekpleisters in het Krakowsko-Częstochowska Hoogland.

Mooiste stad van Polen

Je kan erover twisten, maar wie ooit in Krakau (Kraków) is geweest, is het waarschijnlijk eens met de titel ‘mooiste stad van Polen’. De hoofdstad van Klein-Polen en voormalige hoofdstad van Polen is de plek waar de koningen hof hielden. Een van de mooiste plekken is de Wavelheuvel met het koninklijk kasteel en de kathedraal.

Polen_Klein-Polen_KrakauDe hoofdstad van Klein-Polen, Krakau, staat bekend als de mooiste stad van Polen.

Kampeer-rally in Krakau

Dit jaar is Krakau voor kampeerders extra in trek. Van 25 tot 29 mei organiseert de stad in het Poolse luchtvaartmuseum de 60e editie van de Europa Rally. Tijdens dit jaarlijkse evenement dat ieder jaar ergens anders wordt georganiseerd, komen caravan- en camperliefhebbers vanuit heel Europa bij elkaar.

Houten Architectuur Route

Een andere veel bezochte plek van Klein-Polen zijn de houten kerken die eeuwen geleden zijn gebouwd van lariksen en sparren, met gotische vormen, steile schuine daken en soms met puntige klokkentorens. De houten kerken zijn met elkaar verbonden via de Houten Architectuur Route van 125 monumentale panden, waaronder zes versies die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan.

Een vakantie in Klein-Polen is niet compleet zonder een bezoek aan de Poolse Sahara. Deze Bledowska-woestijn van meer dan 33 vierkante kilometer op de grens van Klein-Polen en Silezië is pijnlijk genoeg ontstaan door een ecologische ramp. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied met een heel eigen flora en fauna.

Afdalen in zoutmijnen

Het ondergrondse leven van Klein-Polen is rijk aan mineraalbronnen, die onder meer gebruikt worden bij de behandeling van aandoeningen. De provincie kent dan ook veel kuuroorden en wellnesscentra. Als bezoeker kun je afdalen in de zoutmijnen van Bochnia en de oudste Poolse zoutmijn, Wieliczka, waar je ook therapieën kunt ondergaan en zelfs comfortabel kunt overnachten. De zoutmijn is bovendien befaamd vanwege zijn vele ondergrondse, in het zout uitgehakte zalen, die schitterend zijn versierd. Klik op deze link voor meer informatie over de Malopolska-route.

Campingtip

De provincie Klein-Polen telt tien ACSI-campings, waaronder Camping Brandysówka. De camping ligt in een natuurlijke, heuvelachtige en rustige omgeving en heeft ruim 100 kampeerplaatsen. Ook zijn er mogelijkheden voor bergbeklimmen. Voor meer informatie over kamperen in Klein-Polen zie polen.travel/nl/camping

Praat mee

 1. A

  Heel goed dat jullie Polen onder de aandacht brengen.
  Ik had 2 maanden nodig om het hele land te verkennen.
  Ben er vorig jaar ook nog geweest.
  Prachtig land, ook langs de Oostzeekust…en Gdansk en Krakau zijn mijn favoriete steden.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: De 3 mooiste vakantieroutes van Polen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht