ACSI FreeLife

Menu

Vogels spotten in Oostenrijks Burgenland

Wie gaat kamperen in Oostenrijk kiest meestal voor een plaats met uitzicht op de hoge alpentoppen. Ben je die bergen na een tijdje beu, rijd dan eens verder door richting Hongarije en kies voor een uitzicht op het water. Bijvoorbeeld op het Neusiedler Meer in de deelstaat Burgenland.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Burgenland

Natuurliefhebbers komen hier goed aan hun trekken. Daarnaast is het idyllische gebied ideaal voor fietsers en watersporters. Neusiedler is niet alleen het grootste meer van Oostenrijk. Met een hoogte van ruim driehonderd meter is dit ook meteen de laagste plek van dit Alpenland. Het 315 vierkante kilometer grote Neusiedler Meer ligt niet helemaal op Oostenrijks grondgebied. Ongeveer driekwart van de plas is Hongaars. Het meer ligt dus ingeklemd tussen beide landen.

Ooievaars

Het is hier zien en gezien worden. Terwijl de toeristen op het centrale plein hun hoofden in de nek leggen, gluren de objecten van hun nieuwsgierigheid naar beneden. Het zijn jonge witte ooievaars, de een brutaler dan de ander. Hun kinderkamer ligt op de tegeldaken van ‘vrijstad’ Rust. De ouders vliegen af en aan om de hongerige snavels te vullen. “In Oostenrijk vind je nergens een grotere ooievaarspopulatie die op schoorstenen leeft.” Josef Karassowitsch is de trotse voorzitter van de ooievaarsvereniging. Zijn team laat geen mogelijkheid onbenut om de ooievaarsfamilie een gezellig thuis te verschaffen.

Ook de stad zelf is een juweeltje. De historische gebouwen uit de barok en de renaissance geven Rust een middeleeuwse sfeer. Wanneer de wijnboeren in Rust op feestdagen hun binnenplaats openen, is het plaatje compleet. Stevig brood met spek van het wolvarken begeleidt de lokale wijnen van de Blaufränkische druif. Op het hof van Michael Wenzel kun je kennis maken met de furmint, een oude druivensoort die in de wijngaarden van Rust bezig is aan een comeback.

Vogels spotten in Nationaal park

Het Neusiedler Meer is 36 kilometer lang en tot 14 kilometer breed. In het zuiden reikt het meer tot in Hongarije. De fiets is het ideale vervoermiddel om deze laagst gelegen regio van de Oostenrijk te verkennen. Overal heerst rust. De enige drukte doet zich voor in de lente, wanneer de grote overtrek naar het noorden begint. Miljoenen vogels nemen dan bezit van de meren en weides van het Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel.

‘Niets doen’ in Burgenland

Voor een natuurschouwspel kun je terecht in de rietvelden rond het ondiepe steppemeer. Uit het rietland stijgt betoverend gekwaak, gepiep en getsjilp op. Het komt het zwemwater van de ‘Weense Zee’ niet ten goede maar niemand die zich in windsurfparadijs Podersdorf druk maakt over het troebele water. Als de windzak bol komt te staan, schieten de surfers met een noodgang aan het rood-wit-rode vuurtorentje voorbij. Deze surfspot brengt de sfeer van de Adriatische zee met zich mee. Een herinnering dat dit jaar het Pannonische ‘dolce far niente’ (Italiaans gezegde wat zoveel betekent als ‘niets doen’) in Burgenland voor het oprapen ligt.

Smakelijke tomaten uit Burgenland

Tot slot geven we je nog een lekkere lokale tip mee. Het kweken van smakelijke, zeldzame tomatensoorten is de trots van de biologische pionier Erich Stekovics. Met soorten als de tuxhorn en de golden nugget vult hij in de zomer zijn tomatenmanden. In het oosten van Oostenrijk hebben ze het in plaats van tomaten over paradeiser. De paradeiser keizer zoals Stekovics bekend staat, verbouwt ook scherpe pepers en paprikadelicatessen.

Kamperen in Burgenland

Om je alvast een idee te geven waar je je caravan of camper kunt parkeren om het Burgenland te verkennen, geven wij je alvast 2 campingtips.

  1. Camping Oggau in Oggau.  ‘Rustige camping in het gebied van de oudste rode wijnen van Oostenrijk. Nabij het prachtige zwembad Oggau. De camping heeft een mooi sanitairgebouw, restaurant, zelbedieningswinkel en kinderspeelplaats. In de jachthaven kun je boten huren voor een tocht over het meer. De fietspaden van de Neusiedlersee-route gaan langs de camping’, aldus de advertentietekst uit ACSI Campinggids Europa. Kampeerders hebben deze camping beoordeeld met een 8,0.
  2. Camping Podersdorf am See in Podersdorf am See. ‘Grote strandcamping, direct gelegen aan de Neusliedlersee, een groot steppemeer in een beschermd natuurgebied. Vanwege de geringe diepte, hoge watertemperatuur in de zomer. Zeer geschikt voor families (ook met kleine kinderen), kitesurfers en surfers. De ondergaande zon is hier uniek’, zegt de inspecteur. Kampeerders hebben deze camping beoordeeld met een 7,0.

Bron: MPS, Tekst: Stefan Spath

Praat mee

Praat mee: Vogels spotten in Oostenrijks Burgenland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht