ACSI FreeLife

Menu

Kampeer op Panoramaroute 17 in Noorwegen

In het midden van Noorwegen slingert een van de mooiste kustwegen ter wereld: panoramaroute 17.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Thomas Cernak volgde de weg tussen Steinkjer en Bodø, langs grandioze gletsjers en door sprookjesachtige landschappen.

Lovunden

Een zeearend zweeft tegen een zilverachtige Noordzeehemel. In de verte vormt zich een zwerm papegaaiduikers. Op het Noorse eiland Lovunden broeden er zo’n 30.000 paar en is daarmee de zuidelijkste vogelrotskolonie van Noorwegen. Het is midden augustus en de vogels beginnen al aan hun reis naar het zuiden.

Voor ons gaat de rit nog een flink stuk noordwaarts. Zonder vaste bestemming en met alle tijd van de wereld. Daarom hebben we Europaroute 6 verlaten – toch een beetje de ‘racebaan naar de Noordkaap’ – en boemelen we verder op de kustroute Fv17 (Fylkesvei 17).

Zes dagen nodig

Deze prachtige en bochtige weg staat ook bekend als panoramaroute 17. Vanaf Steinkjer, de hoofdstad van Nordtrøndelag, loopt de weg naar het noorden. Ongeveer 650 kilometer verder komt hij uit in poolprovincie Nordland. Op de route liggen Namdalen, Helgeland en Salten.

Om in alle rust te kunnen genieten van alle unieke natuurschatten onderweg heb je zeker zes dagen nodig. Tijdens de tocht ben je tevens afhankelijk van evenzoveel veerdiensten. Een hoogtepunt onderweg is de markante berg ‘Torghatten’ op het eiland Torget bij Brønnøysund. Door het midden van de rots loopt een natuurlijke tunnel van 35 meter hoog en 160 meter lang.

Mooi weer-wolken

Over de grot doen vele legenden de ronde. Eenmaal binnen opent een betoverend uitzicht over de eilandengroep. Wanneer we de poolcirkel oversteken op veerdienst Kilboghamn-Jektvik stapelen de cumuluswolken zich op boven zee. Ze worden ook wel ‘mooi weer-wolken’ genoemd; wanneer ze zich aandienen in kegelvorm, zouden ze geen regen met zich meebrengen.

De volgende dag blijkt de voorspelling uit te komen. Dit dwingt ons het natte noorden een stuk zonniger in te zien. De volgende dag fonkelt het blauwe ijs van de ‘Engenbreen’ ons tegemoet. Het is een arm van de Svartisen, de op één na grootste gletsjer van Noorwegen. De beste plek om te genieten van alle pracht is het informatiecentrum. Het uitkijkpunt daar is direct vanuit de wagen bereikbaar.

Reisbestemming op zich

De spectaculaire route eindigt in het vriendelijke Bodø. Vanaf daar kun je met ribboten – speciale stevige rubberboten – naar Salstraumen varen. Deze nauwe zeestraat beleeft ’s werelds sterkste getijdenwisseling. Panoramaroute 17 is méér dan één van de wegen die naar de Noordkaap leiden: het is zonder twijfel een reisbestemming op zich.

Speciale tip:

In het ‘Norsk Luftfartsmuseum‘ in Bodø worden zowel civiele als militaire vliegtuigen aantrekkelijk tentoongesteld. Hierbij komen toestellen uit vele decennia van de nationale luchtvaartgeschiedenis aan bod. Een hoogtepunt is een  ‘Northrop F-5 Freedom Fighter A’ van de Noorse luchtmacht uit 1970 met tijgerprint. Het museum is in de zomer dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Campingtips: Bodosjoen Camping A/S in Bodø, Mosjoen Camping in Mosjoen en Svenningdal Camping in Ovre Svenningdalen

Tekst en foto’s: MPS, Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Kampeer op Panoramaroute 17 in Noorwegen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation