ACSI FreeLife

Menu

De mooiste kustweg van Noorwegen

Je passeert grandioze gletsjers en maritieme sprookjeslandschappen op de vele honderden kilometers lange panoramische kustweg Fv17 in Noorwegen. Het is een van de mooiste kustwegen ter wereld.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
noorwegen

Een zeearend zweeft onder de zilverglanzende hemel boven de Noordzee. In de verte formeert zich een zwerm papegaaiduikers, waarvan circa 30.000 paartjes op het eiland Lovunden broeden, de meest zuidelijke vogelklif van Noorwegen. Het is medio augustus en de vogels maken zich op om weer naar het zuiden te trekken. Wij willen nog een stuk verder naar het noorden – zonder een bepaald doel, maar met veel tijd.

Met de camper naar de Noordkaap

We hebben de drukke Europastraat 6 verlaten, de ‘racebaan naar de Noordkaap’, en rijden op ons gemak in onze camper over de kustweg Fv17 (Fylkesvei 17). Deze prachtige bochtige route heet ook wel Panoramaweg 17 en loopt van Steinkjer, de hoofdstad van Nord-Trøndelag, tot boven de poolcirkel in de provincie Nordland. De weg doorkruist de districten Namdalen, Helgeland en Salten.

Je gaat ten minste zes keer met een veer over en je hebt evenveel dagen nodig om de wonderen der natuur langs deze weg rustig in je op te nemen. Zoals de markante granieten berg Torghatten op het eiland Torget bij Brønnøsund met in het midden een gapend gat van ongeveer 35 meter hoog en 160 meter diep. Vanuit deze grot, inspiratiebron voor vele sagen, heb je een betoverend uitzicht over de archipel.

Onder de mooiweerwolken

Stapelwolken drijven weg over zee als we later op de ferry van Kilboghamn naar Jektvik de poolcirkel passeren. Ze heten ook wel mooiweerwolken omdat ze geen regen brengen, wat de dagen erna ook bewaarheid wordt. We moeten onze beeld van het natte noorden dan ook flink bijstellen.

De doorbrekende zon licht de volgende dag het blauwe ijs op van de Engabreen, een arm van de Svartisen, de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. Deze pracht kun je het beste vanuit je camper bewonderen vanaf de parkeerplaats voor het informatiecentrum.

Eindstation Bodo

De spectaculaire route eindigt in het vriendelijke Bodø. Je kunt er met een RIB-boot (RIB = Rigid Inflatable Boat) naar Saltstraumen, een smal rivierbed met de sterkste getijdenstroom ter wereld. De panoramastraat zelf is veel meer dan een van de wegen naar de Noordkaap, en in feite een schitterende reisbestemming op zich.

In het Noorse luchtvaartmuseum in Bodø kun je allerlei soorten vliegtuigen bewonderen, zowel civiele als militaire. Je vindt er bijzondere exemplaren uit de vele decennia luchtvaartgeschiedenis van Noorwegen. Een prachtexemplaar is een in tijgerdesign gespoten Lockheed Starfighter CF-104 van de Noorse luchtmacht.

Kijk voor meer informatie op NordNorge.com en VisitNorway.com/nl

Bron: MPS, Thomas Cernak

Praat mee

 1. L

  Klinkt heel aantrekkelijk, de Fv17. Maar hoe kom je daar met je kampeerspullen zonder ook nog eens 1000 tot 1500 km te moeten rijden van/naar Oslo of Bergen?

  Reageer
  0
  0
 2. HK
  Hans Koole

  Toch wel…
  Fv staat voor Fylkesvei oftewel toeristische weg/route…

  Reageer
  0
  0
 3. AF
  ACSI FreeLife

  Ipema,
  de officiële website van het Noors verkeersbureau spreekt van de Fv17, dus wij kozen die ook, zie http://www.visitnorway.com/nl/bestemmingen/noord-noorwegen/nordland/reizen-naar-nordland/ Maar inderdaad: de aanduiding Rv17 kwamen we ook vaak tegen.

  Reageer
  0
  0
 4. I

  Het is geen Fv17, maar Rv17. Rv staat voor Riksvej

  Reageer
  0
  0

Praat mee: De mooiste kustweg van Noorwegen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht