ACSI FreeLife

Menu

5 tips voor Zuid-Noorwegen (deel 2)

Je zou het misschien niet zeggen maar Noorwegen heeft meer te bieden dan alleen adembenemende natuur met gletsjers en diepe fjorden, meren en schilderachtige houten huizen. Het zuiden van Noorwegen staat ook bekend om het milde klimaat en de stranden. Zuid-Noorwegen is kortom een prima alternatief voor het zuiden van Europa.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Zuid-Noorwegen meer

Daarom geven we vijf goede redenen om naar Zuid-Noorwegen te gaan.

4. Telemarkkanaal

Het Dalen Hotel, misschien wel het mooiste hotel van heel Noorwegen, lijkt op een reusachtig heksenhuis en werd eind negentiende eeuw gebouwd. Het staat in het dorp Dalen aan de oever van het Bandak-meer. Hier houdt het Telemarkkanaal op. De uitbater van het hotel, Thor Halvorsen, is tevens eigenaar van de M/S Hendrik Ibsen. Dit is een stoomboot uit 1907 die afwisselend met de M/S Victoria uit 1892 het 105 kilometer lange kanaal bevaart. Beide schepen verbinden Dalen, dat aan de zuidelijke rand van de Hardangervidda ligt, met Skien aan de scherenkust.

De nog niet zo lang geleden gerenoveerde nostalgische stoomboot Hendrik Ibsen vaart op deze spectaculaire waterweg gemoedelijk langs hoeves en bossen richting het zuiden. Gemoedelijker kun je je in dit afwisselende achterland van Telemarken niet verplaatsen. Het weelderige landschap reflecteert prachtig in het heldere water van de vele meren. Het traject bestaat voor het grootste deel uit natuurlijk waterwegen, die middels kanalen met elkaar verbonden zijn. Via sluizen overbruggen de schepen een hoogteverschil van 72 meter. Het kanaal werd in 1892 na een bouwperiode van vijf jaar geopend als ‘het achtste wereldwonder’.

5. Architectonisch hoogstandje in Niemandsland

Aan de E6, ten noorden van Hjerkinn in de gemeente Dovre op het terrein van de voormalige Tverrfjell-mijnen, ligt de gelijknamige parkeerplaats. Daar vandaan volg je een educatief pad van anderhalve kilometer, heuvelopwaarts. Plots sta je oog in oog met een grote stalen container. Het panoramische front richting het noorden is volledig gemaakt van glas, de binnenwand achterin van prachtig gewelfd hout. Middenin de ruimte hangt een open haard. Je zit hier heerlijk uit de wind en hebt een prachtig uitzicht over het nationale park Dovrefjell-Sunndalsfjella en de aangrenzende bergen. Met een beetje geluk spot je zelfs een muskusos in het wild. In 2011 werd het paviljoen verkozen tot World Building of the Year.

Via de brug of met de veerdienst

Voordat je voet kunt zetten op Noorse bodem, moet je met je caravan of camper eerst nog een flinke plas oversteken. Dat kan op twee manieren via de Grote Beltbrug en Sontbrug, beide vanuit Denemarken. Let op, hiervoor betaal je tol. Kijk voor meer informatie op storebaelt.dk en oresundsbron.com. Liever met een veerdienst? ’s Nachts zijn de tarieven het laagst.

Autorijden

Ook belangrijk om rekening mee te houden, overdag rij je hier verplicht met lichten aan. Vergeet daarnaast niet om je aan de juiste snelheid te houden. Noorwegen hanteert namelijk hoge boetes voor snelheidsovertredingen. Maximumsnelheden: 50-80 kilometer per uur binnen en buiten de bebouwde kom en 90-100 kilometer per uur op de snelweg (80 kilometer per uur voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton). In het zuiden van Noorwegen liggen veel wegen waarvoor je (automatisch) tol moet betalen. Hoe dat systeem werkt, bestudeer je voor vertrek best al eens op autopass.no.

Deel 1

Op zoek naar die andere drie redenen om te gaan kamperen in Zuid-Noorwegen? Lees hier deel 1.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Udo Bernhart

Praat mee

Praat mee: 5 tips voor Zuid-Noorwegen (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht