ACSI FreeLife

Menu

Wintercamping in Nederland: culinaire kunsten in de sneeuw (1/4)

Wintercamping in eigen land: geliefd bij veel kampeerders. Veel campings in Nederland zijn in de winter geopend. In deze vierdelige serie nemen we je mee naar het echte winterkamperen, toen Nederland bedekt was onder een deken van sneeuw.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Wintercamping in Nederland

Her en der zijn kampeerders neergestreken op de camping. Overdag is het ver onder nul, de sneeuw in de bossen maakt van deze camping in het bos een sprookjesachtig decor. De zon staat laag aan de hemel en priemt door de takken.

Op een open stuk zit Dennis Mijsen achter een grote vuurkorf. Op het rooster erboven staan een pan en andere keukenspullen die tegen de hitte kunnen. Hij lijkt in trance, kijkend naar de maaltijd in wording. De eerste pannenkoeken zijn bijna klaar. “Gebakken in niervet, een soort ossenwit. Dat geeft meteen vetten die je nodig hebt in deze winter. En uiteraard is het vooral lekker”, vertelt hij kokkerellend.

De natuur als inspiratiebron

De komende dagen zal hij vaker achter het vuur te zien zijn op de camping en zal de geur de smaakpapillen van de kampeerders kietelen. Het aroma van heerlijk gebakken vlees bijvoorbeeld. “Normaal neem ik wild mee, bijvoorbeeld een hele ree, een paar ganzen of een zwijn. Dit weekend heb ik een picanha – een staartstuk van een rund – meegenomen. Deze wordt langzaam gegaard boven het vuur. Samen met wat groente hebben we dan een lekkere maaltijd.”

De natuur is voor hem een inspiratiebron. “Wilde planten bevatten meer stoffen die goed zijn voor het gehele gestel van je lichaam. Maar een wildplukker ben ik niet, dat laat ik over aan anderen. Mij gaat het vooral om lekker eten met mooie ingrediënten, die naast verrassend ook lekker zijn”, vertelt hij als ervaren kok in de buitenlucht.

Koken op de camping in de winter

Winterkriebels

Het lichaam heeft die energie wel nodig tijdens dit koude weekend. Maar Mijsen weet wat hij doet. Roerend in de pan vertelt hij dat dit voor hem een heerlijke tijd is. “Als vrieskou en sneeuw wordt voorspeld, krijg ik direct kriebels om eropuit te trekken. Winterkamperen triggert je immuunsysteem. Daarnaast is het een leuke uitdaging om kou te trotseren.”

Hij kijkt nu al uit naar de koude nacht die hij in zijn tent zal gaan beleven. “Een goede slaapzak is belangrijk. Zelf doe ik thermofolie eronder, zodat de kou van de grond niet optrekt. Ik ga naakt mijn slaapzak in, dit zorgt ervoor dat je warmer bent.

Je lichaamstemperatuur en de binnenkant van de slaapzak zorgen dan voor een warme comfortabele isolatie. Daarnaast doe ik mijn sokken en shirt ook in mijn slaapzak, het is de kleding voor de volgende dag. De rest van de kleding stop ik in mijn kussensloop, zo blijft het lekker warm”, zegt hij en kijkt uit naar morgenochtend.

Als eerste ritueel maakt hij vuur en zet een ketel water erboven. De dag begint dan met een kopje thee. “Lauwwarm, dat zorgt ervoor dat je niet uitdroogt”, is zijn kijk op overleven in de vrieskou. De eerste pannenkoeken zijn inmiddels verslonden.

Ervaar de magie van winterkamperen

Ben jij zelf benieuwd hoe het is om in de koude maanden te kamperen? Overnacht dan op een wintercamping. Dit is een camping die geopend is in de winterperiode. Bekijk alle wintercampings in Nederland en ga op avontuur!

Tekst en foto’s: Max de Krijger

Praat mee

Praat mee: Wintercamping in Nederland: culinaire kunsten in de sneeuw (1/4)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht