ACSI FreeLife

Menu

Varen in de natuur

In de meer dan 1500 grote en kleine natuurgebieden die ons land rijk is, zullen de meeste vakantiegangers en dagjesmensen al wandelend of fietsend verkennen. Maar ‘Nederland waterland’ is ook heel geschikt om per boot te ontdekken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
weerribben

Hier drie ideeën voor varen in de natuur.

Varen in de Biesbosch

Op de grens tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland ligt één van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa: de Biesbosch, een doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en grillige kreken met helder water. In deze delta van de Rijn en de Maas heeft het getij nog vrij spel en vind je talloze soorten vogels, zoals aalscholvers, ijsvogels en soms zelfs de zeearend. Ook zijn overal sporen van de bever te zien, die al 25 jaar vaste bewoner is.

De natte, ruige natuur van dit moeras kan je het beste beleven vanaf het water. Met je eigen of gehuurde boot of kano vaar je langs wilgenvloedbossen en ervaar je zelf eb en vloed. Met de speciale vaarkaart van de Biesbosch, verkrijgbaar in de bezoekerscentra in Dordrecht en Drimmelen, weet je precies waar je met een boot mag komen, welke kreken alleen voor kano’s of roeiboten toegankelijk zijn en waar de interessante wandelpaden liggen waar je kunt aanleggen.

Je kunt ook met speciale vaar- en vaarwandelexcursies het water op om onder leiding van gidsen alles te weten te komen over de geschiedenis en de natuur van de Biesbosch.

Er bevinden zich twee door ACSI geïnspecteerde campings bij de Biesbosch: De Kurenpolder Recreatie en Camping Oud Drimmelen.

Varen naar Vogeleiland

Vogeleiland, in het Zwarte Meer bij Flevoland, is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Op dit onbewoonde eiland broeden minstens zestig verschillende soorten vogels, waaronder bijzondere soorten als de blauwborst, nachtegaal, kleine bonte specht, havik en grote karekiet. Om die rust te waarborgen, kun je dit unieke eiland alleen bezoeken met een speciale vaartocht.

Vogeleiland is in 1942 ontstaan bij het opspuiten van zand en bagger. Op deze zandplaat zijn bomen als esdoorn en linde geplant. De randen van het eiland zijn moerassig. Door de afwisseling van bos, riet en grasland heeft het eiland een grote aantrekkingskracht op vogels. Naast vogels vind je op Vogeleiland veel bijzondere paddenstoelen, zoals grote zwavelzwam en judasoor.

Kijk hier voor een actueel overzicht van de vaartochten en voor meer informatie over dit natuurgebied. Bij Vogeleiland bevinden zich meerdere door ACSI geïnspecteerde campings, zoals Chaletpark Heetveld.

Varen in nationaal park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel, het grootste laagveenmoeras van West-Europa, bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Je vindt er zeldzame dieren als de otter en de zwarte stern.

Weerribben-Wieden is een cultuurlandschap, gevormd door de turfwinning. Vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd. Nu is het natuurgebied zo’n zesduizend hectare groot. Dit gebied is het beste over het water te verkennen, bijvoorbeeld in de kano of per georganiseerde vaartocht vanaf een van de bezoekerscentra.

Bij Nationaal Park Weerribben-Wieden bevinden zich meerdere door ACSI geïnspecteerde campings.

Ken jij een ander waterrijk gebied die eigenlijk hierbij had horen te staan? Laat een reactie achter, we horen het graag!

Praat mee

 1. GV
  G Verkuijlen

  Aanstaande donderdag 31 juli met vier personen onder leiding een vaartocht door de weerribben maken Waar moeten wij ons melden en op welke tijden kunnen wij mee? Wilt u mij a.u.b. hierover mailen of infoadres geven waar wij meer gegevens kunnen vinden?

  Reageer
  0
  0
  1. U kunt het beste even contact opnemen met het bezoekerscentrum; 0561-477272

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Varen in de natuur

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht