ACSI FreeLife

Menu

Roadtrippen in Friesland

Ongerepte kustgebieden, dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, eigenwijze musea, kilometerslange fiets- en wandelpaden en een groot waternetwerk. Je vindt het allemaal in Friesland. Esther en Kay van camperblog by NOMADS maakten voor ACSI Freelife een kampeerreis door de Friese landschappen.

Auteur
Bianca van Steenbergen
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
DSC09561 nieuw

Tekst en foto’s: by NOMADS

Nergens anders in Nederland zijn zo veel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Zowel de natuur-, cultuur-, als (water)sportliefhebber kan in deze provincie zijn hart ophalen. Niet voor niets werd Friesland op nummer 3 geplaatst in Lonely Planet’s Best in Europe 2018. Het is de ideale bestemming voor een vakantie of citytrip.

Muziekje aan, raampje open. Het zonnetje schijnt en dat zal de komende dagen tijdens onze campervakantie door Friesland zo blijven. We beginnen onze tour bij het Afsluitdijk Wadden Center. Rijd je over de Afsluitdijk naar Friesland, dan is dit markante gebouw dat als een schuimkraag op de dijk staat niet te missen.

De planeten van Eise

De volgende stop tijdens onze roadtrip door Friesland is de academische stad Franeker. De karakteristieke gevels springen direct in het oog en maken ons nieuwsgierig naar meer. Maar voordat we de stad gaan verkennen strijken we neer in de sfeervolle stadstuin van Brasserie De Stadstuin. Direct naast de brasserie vind je het wereldberoemde wetenschapsmuseum Planetarium Eise Eisinga. Het museum toont een verzameling van historische astronomische instrumenten en leert je meer over de moderne sterrenkunde.

Roadtrippen in FrieslandMinicamping de Zilveren Maan ligt midden in de natuur en biedt ruime kampeerplekken aan het water of op gezellige veldjes

Vogelparadijs

Wanneer je Friesland bezoekt mag je het Waddengebied, Unesco-werelderfgoed sinds 2009, niet overslaan. De Waddenzee is het grootste getijdengebied ter wereld waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan. Steeds opnieuw creëren weer, wind en water een bijzonder landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. Of je hier nu komt om uit te waaien, vogels te spotten of te fietsen – er valt altijd wat te ontdekken en doen.

Fantasie in Het Donker

Nationaal Park Lauwersmeer mag sinds oktober 2016 officieel de titel Dark Sky Park voeren. Het park zet zich actief in om de duisternis te behouden. Dat is belangrijk voor de dieren, maar ook voor de mens. ’s Nachts ben je welkom om het gebied te bezoeken en te genieten van de duisternis. Deze kans laten wij niet onbenut! Na zonsondergang gaan we op pad met boswachter Jaap Kloosterhuis. Hoewel het verleidelijk is om een lichtje bij te schijnen zodat we zien waar we lopen, heeft Jaap ons van tevoren gewaarschuwd: “Als je op je telefoon kijkt of een zaklantaarn gebruikt, ben je weer terug bij af en wennen je ogen niet aan de duisternis.” Er zit niet anders op dan ons volledig over te geven. Na een kleine twintig minuten wandelen zijn onze ogen gewend aan de duisternis. Een unieke ervaring!

Brouwerij DockumBij Brouwerij Dockum worden eigen speciaalbieren Kâld Kletske & DUTCH IPA op ambachtelijke wijze gebrouwen

Op expeditie

We laten de ongerepte natuur achter ons en reizen door naar Dokkum. Hier checken we in bij Camping Harddraverspark. Deze camping ligt op vijfhonderd meter van het oergezellige centrum. Nadat we de camper hebben geïnstalleerd wandelen we naar Brouwerij Dockum, een van de grootste brouwerijen van Noord-Nederland. Er wacht ons een rondleiding en proeverij. Na de proeverij wandelen we door het centrum van Dokkum. We passeren bolwerken, plekken uit de Admiraliteit-periode, verschillende molens en de IJsfontein. Op straat worden we vriendelijk begroet door passanten. De stad is knus, verzorgd en oergezellig dankzij haar vele terrasjes en grachten met prachtige panden.

Lees verder

Esther en Kay ontdekten tijdens hun kampeerreis nog veel meer musea, natuurgebieden en zelfs een koninklijk bos. Wil je meer lezen over hun Friese avontuur? Bestel dan ACSI FreeLife Magazine 6-2021.

Bestel magazine

Praat mee

 1. G

  Leuk artikel over Friesland! Wij waren er nu al 2 vakanties achter elkaar en vonden het geweldig. We deden onder andere de 11-stedenroute met de camper. Lees meer hierover op onze website: Rondje IJsselmeer en Camperroute Noord- en Oost-Nederland.
  https://dnffinder.blogspot.com/p/camperroutes.html

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Roadtrippen in Friesland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht