ACSI FreeLife

Menu

Druivenplukken in de Achterhoek

Altijd al eens willen meehelpen met de druivenpluk? Daar hoef je niet meer voor naar Frankrijk. Redacteur Ria Peerdeman toog naar de Achterhoek om mee te helpen met oogsten en om alles te weten te komen van de Nederlandse wijnbouw. Ze schreef er een reportage over in de Ik hou van Holland-special. Hier alvast een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Druiven plukken in de Achterhoek

“Kijk die zachte druiven moeten eruit. Maar ook de besjes met een klein puntje of sneetje. Die zijn aangetast door de Suzuki-fruitvlieg.” Dat onderwijst Els Timmermans me voor ik kan beginnen met het plukken van druiven in de Nederlandse Achterhoek. Of eigenlijk moet ik zeggen druiven knippen.

Els en Henk Timmermans zijn eigenaren van wijndomein Erve Wisselink in de Achterhoek. Een wijngaard van een hectare groot waar aan witte druiven de Solaris, Johanniter en Souvignier Gris groeien, en aan blauwe druiven de Pinotin en Cabernet Cortis. Bij diverse wijnboeren in de Achterhoek kun je je aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen de oogst binnen te halen.

Nederlandse wijn is in opkomst

Ik ben geïnteresseerd geraakt in de Nederlandse wijn omdat ik op een camping in Duitsland in gesprek raakte met een vrouw die wijninspecteur is en met haar camper langs wijnbedrijven reist. Ze vertelde over de goede naam die de Nederlandse wijn tegenwoordig heeft. Ik was verbaasd en na wat googelen begreep ik dat de Nederlandse druiventeelt sinds 2000 een enorme vlucht heeft genomen, en dat er inmiddels zo’n 170 commerciële wijngaarden zijn, met name in Limburg en Gelderland.

Aantal wijnboeren groeit

Al in de tijd van de Romeinen had Nederland wijngaarden, maar door veel factoren zoals de druifluis, de kleine ijstijd (rond 1700), de opkomst van het bier en het chauvinisme van Napoleon voor Franse wijnen was de druiventeelt uit Nederland verdreven. Door de recente teelt van rassen die het juist uitstekend doen in ons klimaat, groeit het aantal wijnboeren weer.

Meer in ACSI FreeLife magazine

Benieuwd hoe het druivenplukken Ria is bevallen en waar ze heeft gekampeerd? Je leest het in ACSI FreeLife 2-2018.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Druivenplukken in de Achterhoek

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht