ACSI FreeLife

Menu

Camping Bakkum 100 jaar

Auteur
Katinka Schippers
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Camping Bakkum e1405678810378

Op Kennemer Duincamping Bakkum in het Noord-Hollandse Castricum aan Zee kun je al 100 jaar kamperen. Dat vonden documentairemaaksters Ellen Brans en Marjolein Schut zo bijzonder dat ze een film maakten over de 100-jarige camping.

De documentaire ‘Groeten uit Bakkum’ portretteert de 100-jarige camping Bakkum en de kleurrijke kampeerders. Een seizoen lang leer je ze kennen. Niet alleen de kampeerders zijn kleurrijk. Ook de vele stacaravans en seizoensplaatsen zijn kleurrijk te noemen. Overal zie je gezellige vlaggetjes, lampionnen, kleedjes, gedekte picknicktafels, fietsen met gekleurde manden, trampolines. De ene stacaravan is nog unieker dan de andere.

Zomer op Bakkum

De kleurrijke kampeerders uit de documentaire leer je een seizoen lang kennen. Zo ontmoet je bijvoorbeeld Gea uit de Jordaan, die op zaterdag nog altijd naar de Amsterdamse dansavonden gaat. En ome Cor (92) die dit seizoen met pijn in het hart afscheid neemt van zijn stacaravan op Bakkum. Zevenenvijftig jaar komt hij al op de camping, altijd keurig gekleed in een tweedelig pak. Net als ome Cor woonden veel Amsterdammers in vroeger tijden de hele zomer op Bakkum. Het was een dorp op zich. Ze kwamen uit arbeidersgezinnen die vaak drie hoog achter woonden, zonder tuin en frisse lucht.

De film laat de grote contrasten zien tussen de werelden van de Amsterdamse ‘Jordanese’ kampeerders en de ‘yuppen’ die de afgelopen jaren de camping hebben ontdekt. Het is een humoristisch portret en tijdsbeeld van hoe Nederlanders hun vrije tijd doorbrengen.

Van creatieveling tot advocaat

Bakkum is populair onder creatievelingen, maar ook advocaten en vermogensbeheerders leggen veel geld neer voor een oude stacaravan. Of tenthuisjes, pipowagens, houten huisjes met gezellige tuintjes, kleurrijke veranda’s en hier en daar een tent. Alleen een wandeling door het ‘dorp’ is al de moeite waard.

Op Camping Bakkum heb je ook gewone kampeerplekken in het bos of in de duinen. Een toiletgebouw is nooit ver lopen. Verder is er een groot terrein met sportvelden, een plaza met verschillende restaurants en een supermarkt. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Vanaf de camping kun je op verschillende manieren het strand bereiken. De route door het beschermde duingebied (waar je toegangskaarten voor krijgt bij een overnachting) is het meest de moeite waard. Aan je conditie kun je ook werken door het trimparcours op de camping af te leggen.

Op de Camping Bakkum blog lees je hoe het er achter de schermen aan toe ging.

Praat mee

 1. Dv
  Dolan van vloten

  ik heb een vraag, is deze dvd nog te koop of te downloaden, ben op zoek ernaar voor onze oudere bewoners in een zorginstelling

  Reageer
  0
  0
 2. JK
  Juana margaret Klick Kullmann

  Hay ik wou alleen zeggen ik kwam vanaf mijn 6 op Bakkum de hele zomer we zaten op de kampschool sinters woonde we in Amsterdam
  Ik heb mijn man op Bakkum leren kennen 1970 en 1972 zijn we op Bakkum kampeerterrein getrouwd met de toestemming van mr hartman toen hoofdkampwacht
  Mijn man komt uit Duitsland we zijn nog vele jaren naar Bakkum geweest dit jaar vieren we onze 43 ste trouwdag zo zie je maar dat alles door Bakkum
  Mvg margaret Klick Kullmann

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Camping Bakkum 100 jaar

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht