ACSI FreeLife

Menu

5 redenen: Kamperen aan de Kvarnerbaai

Er zijn talloze redenen te noemen om de Kvarnerbaai in Kroatie te bezoeken en wij noemen er vijf. Verscheidenheid is hier troef, want het landschap is divers.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
15610381739 d37fa91801 o

Maar ook qua geschiedenis: in het noordwestelijk deel van Kroatië hebben Grieken, Romeinen, Goten, Slaven, Franken, Byzantijnen, Hongaren, Venetianen en Oostenrijkers hun sporen achtergelaten.

Alle redenen op een rij:

Verrassingen

Veli Lošinj, een gezellig havenstadje op het eiland Lošinj, is een bedevaartsoord voor dolfijnliefhebbers. Het ‘Marine Education Centre’, onderdeel van een oceanografisch instituut, legt daarom de nadruk op dolfijnen. Het centrum is ondergebracht in een smal pand in de oude binnenstad en informeert met behulp van multimedia over deze zeezoogdieren, die zich met een beetje geluk laten zien tijdens een van de boottochten die in de haven worden aangeboden.

Wie meer natuurbelevenissen zoekt kan naar de druipsteengrotten van Biserujka op het eiland Krk of naar het plaatsje Beli, waar het ecologisch centrum zich inzet voor de bescherming van de vale gier. Sportievelingen komen bij het zeilen, surfen, duiken, snorkelen en raften aan hun trekken, of anders bij het fietsen of wandelen.

Al in 1200 voor Christus vestigden zich mensen aan de Kvarner-kust. Ruïnes van de burchten van het Liburni-volk zijn nog steeds zichtbaar. Later kwamen allerlei veroveraars hierheen. Wie alle interessante sporen die ze achterlieten wil volgen, heeft aan één vakantie niet genoeg.

Diversiteit

Er zijn weinig gebieden waar alleen al het rijden met een camper zo leuk is als hier. ‘Kvarner’ stamt van het Latijnse ‘quaternarius’ en verwijst naar de vier windstreken, waarnaar de regio zich in al zijn diversiteit uitstrekt. De wegen zijn over het algemeen goed aangelegd. Een paar smalle en bochtige stukken zorgen voor de nodige uitdaging voor de chauffeur. In ieder geval kun je je verheugen op verrassende uitzichten na elke bocht.

Het is een ongelofelijk veelzijdig, snel veranderend landschap van oeroude dorpjes, dichte bossen, velden en weiden, kale rotsen die soms scherp en soms rond van vorm zijn, wijde kustvlaktes en knusse, kleine, stille baaien. Wie de eilandenwereld verkent geniet daarbij altijd wel een keer van een korte overtocht per veerboot, wat niet een alledaagse reiservaring is.

Op het vasteland wordt de verscheidenheid voortgezet. Hier, tussen de zich in zuidoostelijke richting uitstrekkende kust en het achterliggende ruige berglandschap, vind je een mengelmoes van Mediterrane, Midden-Europese en bijna Alpine sferen op een klein stukje land verzameld.

Zo divers als het land zijn ook de flora en fauna. In het oostelijk gelegen Nationaal Park Risnjak leven bijvoorbeeld bruine beren, wolven, lynxen en adelaars in het wild. Het natuurpark Ucka, in de buurt van Rijeka, herbergt een rijke variatie aan planten, waarvan veel soorten zeldzaam zijn.

Stranden en campings

Wie de veerboot vanuit Brestova in de provincie Istrië gebruikt om het eiland Cres te bereiken, wordt er meteen bij aankomst in de haven van Porozina door een enorme bord aan herinnerd dat overnachten buiten de campings en aangewezen kampeerplaatsen verboden is. Wildkampeerders zijn in heel Kroatië niet welkom.

Wie een zorgeloze vakantie wil, vindt in de Kvarner regio ongeveer vijftig campings, de meesten aan zee. Een aantal daarvan zijn campervriendelijk en er zijn er die door toegewijde beheerders continu verbeterd worden. Krk Premium Camping Resort ligt direct aan de Adriatische Zee en heeft een verwarmd zwembad.

Camping Čikat op Lošinj is van een soortgelijk niveau en biedt gezondheids- en overwinteringspakketten aan. Ook aan te bevelen zijn San Marino Camping Resort op het eiland Rab, met zijn unieke lange, vlakke zandstrand, en Padova Premium Camping Resort, direct aan zee gelegen bij de stad Rab. Een fijn kiezelstrand verwelkomt gasten van Camp Kovacine op het eiland  Cres.

Romantische havenstadjes

Kroatië heeft 6176 kilometer kustlijn, ongeveer een kwart meer dan bijvoorbeeld Spanje. Vooral op de Kvarner eilanden vestigden zich sinds de prehistorie vissers, schippers en andere zeelieden. Veel van de havenstadjes zijn opgeknapt en hebben zich tot jachthavens voor hobbykapiteins getransformeerd, waar men graag een wandeling maakt, op een terrasje zit en van de historische sfeer geniet.

Het compacte centrum van Veli Lošinj is daarvan een voorbeeld, terwijl de stad Krk wat mondainer aandoet en met bijvoorbeeld de kathedraal, de Venetiaanse haventoren, de oude vestingwerken, mozaïeken en een tempel van Venus uit de Romeinse tijd belangrijke bezienswaardigheden herbergt. Vrbnik, in het oosten van het eiland, ligt betoverend op een hoge rots die uitkijkt over zee.

De oude stad van Rab, op het gelijknamige eiland, brengt bezoekers met een dozijn paleizen en kerken in haar ban. Als hij ’s avonds verlicht is doet de klokkentoren van de kathedraal bijzonder romantisch aan. Wie eind juli hier is, mag in geen geval het traditionele middeleeuwse festival Rabska Fjera missen.

Karaktervolle smaken

Cevapčići en Ražnjići, wie kent ze niet, de gekruide gehaktrolletjes en de lekkere spiesjes, beide klassiekers in de Kroatische keuken. Maar wie denkt dat die keuken daarmee uitgeput is heeft het grondig mis. Vooral aan de kust en op de eilanden van de Kvarner regio worden overal zeevruchten en andere lekkernijen aangeboden.

Vissoep, met ham en kaas gevulde calamari, gerookte octopus en als dessert Raber taart, de specialiteit van het eiland Rab, of semifreddo (halfbevroren) zijn slechts een paar voorbeelden. En dan zijn er nog de ‘Vrbnicka Žlahtina’ en andere wijnen (bijvoorbeeld van de familie Juranić) en geraffineerde zoetigheden (bijvoorbeeld van bakkerij Margareta).

De Kvarnerbaai in het kort

Routebeschrijving

Door Duitsland naar München, Salzburg, Villach, Ljubljana naar Opatija en Brestova (veerboot naar Cres) of naar Rijeka en via Smrika naar Krk of verder over de kustweg E65 tot Stinica (veerboot naar Rab). Tolvignet verplicht in Oostenrijk en Slovenië, dagverlichting verplicht in Slovenië, veiligheidshesjes voor alle inzittenden verplicht in beide landen. Hier meer informatie over de veerdiensten.

Bijzondere tip

De geurtuin van Mali Lošinj is een klein paradijs, waarin Sandra Nikolic het plantenleven op de eilanden heeft nagebootst. Wilde rozen gedijen hier naast eucalyptus, lavendel, rozemarijn en nog zo’n 250 aromatische, deels inheemse plantensoorten. In een kleine winkel worden delicatessen voor de ogen en de neus verkocht. Open van maart-juni en september-december, toegang gratis.

Attracties

Van de atleet uit Lošinj, Apoxymenos genaamd, kan een replica in het Kula museum in Veli Lošinj bewonderd worden. Het uitstekend bewaard gebleven Oud-Griekse bronzen beeld werd in 1996 op 45 meter diepte in de zee bij Lošinj ontdekt en werd in 1999 geborgen. Klik hier voor alle toeristeninformatiewebsite van Kvarner.

Copyright: MPS, tekst: Stefan Weidenfeld, foto: Wikipedia

Praat mee

Praat mee: 5 redenen: Kamperen aan de Kvarnerbaai

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht