ACSI FreeLife

Menu

Wijnfietsen rond Bolzano in Zuid-Tirol

Rondom de Zuid-Tiroolse hoofdstad Bolzano liggen niet minder dan 28 wijngoederen. Met de e-bike gingen we op verkenning via de Zuid-Tiroolse Wijnroute.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Tsjechië_fietsen_Elbe_route_gezin

Vanaf een heuvel boven Bolzano kijken we uit over het golvende landschap met wijngaarden van St. Magdalener. In de verte doemen de steile rotswanden van de Dolomieten op. We zijn onderweg met fietsgids Ingrid Pernstrich. Vanuit het historische centrum van Bolzano zijn we naar dit fantastische uitzichtpunt omhoog gefietst op onze e-bikes.

Dikke trossen blauwe Vernatsch-druiven

Dat elektrische steuntje in de rug komt goed van pas op de steile weggetjes tussen de wijngaarden. Het is eind augustus en aan de wijnranken hangen dikke trossen blauwe Vernatsch-druiven – Schiava in het Italiaans. Het is de meest traditionele druivensoort van Zuid-Tirol. De wijn is in het buitenland vooral bekend geworden onder de naam St. Magdalener en Kalterersee.

Al eeuwenlang weten wijnliefhebbers de Vernatsch te waarderen, want het is een prettige, ongecompliceerde en fruitige wijn voor elke gelegenheid. Aan de wijn wordt een geringe hoeveelheid Lagrein toegevoegd. Want ook de Lagrein-druif gedijt goed in het milde klimaat van Zuid-Trol waar 300 dagen per jaar de zon schijnt. Een proeverij staat later vandaag op het programma. Ingrid wil ons eerst nog meer van de omgeving van Bolzano laten zien.

dsc07033 edit
Van de circa 20 druivensoorten in Zuid-Tirol worden rode en witte wijnen van topkwaliteit gemaakt. De belangrijkste zijn St. Magadalener en Lagrein.

Oudste wijnroute van Europa

Vanuit de stad kun je verschillende fiets- en wandelroutes volgen die langs de 28 wijngoederen voeren die in de omgeving liggen. Niet genoeg? De Zuid-Tiroolse Wijnroute is 150 kilometer lang en slingert van het Etschtal via Bolzano naar de streek Überetsch en verder langs de Kalterer See naar het Zuid-Tiroolse Unterland. Het is de ideale manier om de wijncultuur van deze regio in Noord-Italië te ontdekken. Want hoewel het een van de kleinste wijnregio’s van Italië is, komt een op de twaalf bekroonde Italiaanse wijnen uit Zuid-Tirol.

Klein, maar fijn dus. Onderweg is van alles te zien, te beleven en natuurlijk te proeven. Of je nu met de fiets, zoals wij, per auto of te voet reist. Langs de route ligt 4.249 hectare aan wijngaarden en er zijn niet minder dan 70 wijnkelders. Al sinds 3.000 jaar wordt hier wijn verbouwd en Zuid-Tirol heeft daarmee een van de oudste wijnculturen van Europa. De Zuid-Tiroolse Wijnroute is bovendien de oudste wijnroute van Italië.

dsc07030edit
Wijngoed Schmid Oberrautner. Bij 28 wijngoederen rond Bolzano kun je terecht voor rondleidingen en proeverijen.

Süd-Tirol en Alto Adige

Nadat we westwaarts zijn gefietst, rijden we nu op het vlakke fietspad langs de Adige. Het is de rivier waaraan de regio zijn naam heeft te danken. De Italiaanse benaming van Zuid-Tirol is namelijk Alto Adige. 70 procent van de bevolking heeft hier echter Duits als moedertaal en spreekt over Süd-Tirol. Daarom zie je op ieder plaats- en straatnaambordje altijd een Duitse en een Italiaanse naam.

De tweetaligheid komt omdat dit stukje Italië voor de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk hoorde. In Zuid-Tirol worden niet alleen druiven verbouwd. Het is Europa’s grootste aaneengesloten appelteeltgebied. Jaarlijks wordt er zo’n 950.000 ton aan appels geoogst. Een op de tien Europese appels is afkomstig uit Zuid-Tirol. Rechts kijken we uit over de appelboomgaarden, terwijl links van ons Slot Sigmundskron prijkt op een heuvel boven de rivier.

In het slot is sinds 2006 het Messner Mountain Museum gevestigd van de legendarische Zuid-Tiroolse bergbeklimmer Reinhold Messner. In totaal zijn er in de regio zes van deze musea waar je alles te weten kunt komen over bergen, de cultuur en zijn bewoners, het bergtoerisme en natuurlijk over bergklimmen. Een aanrader! Slot Sigmundskron is overigens een van de 800 burchten en kastelen in Zuid-Tirol, waarvan de meeste rond Bolzano liggen.

DSC06913 edit
Slot Sigmundskron is een van de 800 burchten en kastelen in Zuid-Tirol. De meeste daarvan liggen rond Bolzano.

Het zoete leven

We fietsen de wijk Gries binnen die tot 1925 een zelfstandige gemeente was. Hoewel het op een steenworp afstand ligt van Bolzano’s stadscentrum, is het dorpskarakter van de wijk behouden gebleven. In de benedictijnenabdij Muri-Gries, wordt de gelijknamige wijn gemaakt. Het klooster is een van de 28 wijngoederen rond Bolzano die je kunt bezoeken voor een rondleiding en proeverij.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Wij gaan dat doen bij Schmid Oberrautner dat even verderop in Gries ligt aan de Fagenstrasse. Dit wijngoed werd gebouwd in 1363 en is daarmee waarschijnlijk de oudste door een familie gerunde wijnmakerij in Zuid-Tirol. Tegenwoordig zetten Florian en Judith, de 21e generatie inmiddels, de familie-erfenis voort en verwelkomen ons op hun historische wijngoed. Jaarlijks bottelen zij 80.000 flessen wijn, waarvan de helft St. Magdalener.

Na een rondleiding verplaatsen we ons naar de gezellige tuin en schuiven aan bij een grote tafel, rijkelijk gevuld met wijnen en hapjes. Zittend in het zonnetje kunnen we niets anders doen dan genieten en het cliché bevestigen dat het leven in het Italiaanse Zuid-Tirol zoet is. Of zoals ze hier in goed Duits zeggen: het süßes Leben.

Campings in Zuid-Tirol

Benieuwd naar het campingaanbod in Zuid-Tirol. Op Eurocampings.nl kun je kiezen uit 43 verschillende campings, die door campingspecialist ACSI jaarlijks worden geïnspecteerd.

Praat mee

Praat mee: Wijnfietsen rond Bolzano in Zuid-Tirol

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht