ACSI FreeLife

Menu

Reizen door het onontdekte Piëmont

Met maar liefst 20 regio’s weet de Italië-ganger dat kiezen soms lastig is. Het grote voordeel is dat er nog steeds gebieden zijn die grotendeels onontdekt zijn. Neem de regio Piëmont in het noordwesten waar tradities en het moderne leven hand in hand gaan. Graag nemen we je alvast mee naar deze bijzondere bestemming die de teams van de ACSI FreeLife TestTour volgende week mogen verkennen!

Auteur
Anouk Hulsman
Datum
Kamperen in Piemonte

Piëmont kent drie geografische gebieden. De Alpen, de Po-vlakte en het heuvellandschap in het zuidoosten. Tel daar nog een aantal interessante steden bij op, zoals de voormalige Italiaanse hoofdstad Turijn, en je weet gelijk waar de regio haar enorme diversiteit aan dankt. Door de eeuwen heen is het historisch erfgoed goed bewaard gebleven. Een landelijk en robuust karakter met een charmante en culturele inslag is het resultaat. Wie vanuit Frankrijk of Zwitserland dit pareltje binnentreedt, zal geen reden kunnen verzinnen om verder de laars in te rijden.

Alle kleuren van de regenboog

Maar liefst 41% van Piëmont is bergachtig, wat schitterende vergezichten oplevert waarin alle kleuren van de regenboog zichtbaar zijn. De schoonheid die deze ligging met zich meebrengt, maakt dit deel van Noord-Italië een ideaal reisdoel in alle seizoenen. Zo was het bergdal Valle di Susa in 2006 het decor van de Olympische Winterspelen. Even verderop in het Monte Rosa-massief torent de 4618 meterhoge top van de Grenzgipfel overal bovenuit.

Mooie meren

Het bekendste en grootste meer van Piëmont, het Lago Maggiore, delen de Italianen met Zwitserland. Alle testteams zullen een bezoek brengen aan dit indrukwekkende meer. Zonliefhebbers kunnen terecht op een van de vele openbare stranden die nog verrassend weinig toeristen trekken. In het meer bevinden zich de drie charmante Borromeïsche eilanden: Isola Madre, Isola Bella en Isola dei Pescatori waar de beroemde tuinlandschappen op veel belangstelling kunnen rekenen.

Even ten westen ligt het gemoedelijke Lago d’Orta, waar felgekleurde bootjes dobberen aan de oever, een romantische wandeling langs de statige villa’s niet mag ontbreken. Net als een overtochtje naar het eiland van San Giulio en haar opmerkelijke basiliek. Naast deze twee meren heeft Piëmont nog meer voor waterliefhebbers in petto, zoals de Lago Sirio, Lago San Michelle, Lago Nero, Lago Pistono en Lago di Campagna.

De lokale keuken als trots

Dat de traditionele plattelandskeuken er een is om verliefd op te worden, bewijst Piëmont. Elke inwoner is volkomen terecht een trotse ambassadeur van de lokale keuken. Op de Po-vlakte teelt men zelfs op grote schaal rijst, tevens een belangrijk exportproduct. Tegenwoordig kun je in bijna elk plaatsje een delicatessenwinkeltje binnenstappen voor smaakvolle verrassingen, zoals truffels, kaas, hazelnoten en wijn. Of koop seizoensproducten op een van de vele boerenmarkten, bijvoorbeeld in Acqui Terme in de provincie Alessandria. Boeren uit de regio die zich daar trouw elke dinsdag- en vrijdagmorgen verzamelen, geven je een authentiek inkijkje in het dagelijkse leven van de Piëmontees.

Campings in Piëmont

Benieuwd naar deze bijzondere bestemming? Volg dan de ACSI FreeLife TestTour en beleef Italië mee! De vier teams reizen door heel de regio en overnachten op de mooiste campings!